Premierul Ponta ar trebui sa aprofundeze mandarina dincolo de nevoia de poze

26 noiembrie 2013 • General

China incearca de ceva vreme sa se repozitioneze din perspectiva strategiei economice si sa gasesca un teren la fel de fertil in anumite parti din Europa, ca si in Africa. Scaderea cresterii economice raportate este un semnal de alarma serios pentru decidentii economiei Chineze.

In Africa, politica de investitii a companiilor Chineze a fost foarte bine coordonata si a gasit cu dexteritate exact verigile slabe.

In Europa, rezultatele initiativelor sunt mixte, dovada si faptul ca tot promisiunea de 10 miliarde de dolari in investitii a fost pusa pe masa si anul acesta.

Internationalizarea renminbi ( yuan -ul chinez) va facilita acest demers si finantarea proiectelor prin emisiuni de “obligatiuni dim sum”.

Pana cand va veni si timpul decontarii investitiilor, parte din suma imprumutata de statul Roman pentru a plati lucrarile de constructii efectuate de companiile chineze va fi in renminbi.

Daca anul trecut summit-ul a fost realizat in Polonia, anul acesta a fost randul Romaniei ( in ordinea dimensiunii).

Investitiile Chineze au evident nevoie de o veriga slaba iar Premierul Ponta, dupa rateuri succesive pe toate fronturile, este dispus sa isi asume aceasta postura de veriga slaba, desi sufera de lipsa de credibilitate pana si in aceasta postura

Din cele “spe” documente semnate, putine se pot finaliza fara garantii explicite din partea statului roman si fara “fragezirea” mediului concurential.

Conditiile puse de partea Chineza fac ca multe din proiecte sa nu fie chiar tranzactii in beneficiul statului Roman, nici macar in stadiul de intentie.

Amuzant este ca unele dintre ele au fost semnate ori resemnate doar ca sa iasa numarul e.g. documentul referitor la Oltchim repeta garantii de transparenta si respectare a regulilor europene in materie de investitii iar cel de la Rovinari e semnat official deja de 3 ori din 2012 incoace.

Halal incredere in Premierul Ponta daca pana si pontentialii investitorii chinezi au nevoie de un document semnat ca normele de transparenta si cele europene vor fi respectate la privatizari. Probabil ca saga CFR Marfa nu a fost tradusa corect in mandarina ca fiind un succes cum s-a inteles in Romania din discursul Premierului Ponta.

Cu garantiile de stat si cu mediul concurential fragilizat ( adica investitii cu castigator dedicat) multe alte investitii ar bate la usa. Dobanda de finantare oferita de statul chinez in pachetul de 10 miliarde nu este deloc atractiva daca se cer garantii suverane suplimentare pentru proiect, iar banii sunt folositi pentru achizitia de bunuri si servicii ale firmelor chineze. E ca si cardul de credit cu dobanda zero pe un an, bun de reclama la televizor ori ca si creditul furnizor al firmelor de medicamente cu marje extreme incluse.

Anuntul facut de Premierul Ponta are exact tot atata relevanta economica ca si strategia prezentata in toamna de a aduce investitii de 10 miliarde de euro si de a crea 50 000 locuri de munca pana la sfarsitul anului.

Investitiile chineze sunt bune atata timp cat sunt facute respectind interesele economice ale statului Roman si nu doar cele pur propagandistice.

Lumea colcaie de bani ieftini dar credibilitatea este ceea ce face diferenta. Desigur ca modelul african este oricand la indemana pentru anumiti politicieni.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

TUDOR POPESCU
27-11-2013 la ora 6:59 am

Nu ne pierdem vremea cu “zburdatul pe campiile verzi ale viselor fetelor nemeritate ” Ponta a confundat notiunea “CURIOZITATE “specifica politicienilor cu notiunea “interes” specifica oamenilor de afaceri . Chinezii au bani findca nu-I arunca pe fereastra , asa ca n-o sa-i arunce nici in Rokania unde speram noi ca vor organiza rigole staradale in care sa curga lapte.
Economia este o stiinta care poate fi accesibila oamenilor care invata si care retin ca invata !!!

marian
27-11-2013 la ora 7:55 am

Ce mai conteaza. am scapat de propaganda
Enjoy
Precizare:
26.11.2013

Astazi, redactia Contributors.ro a intrerupt definitiv colaborarea cu domnul Cristian Socol din cauza unor divergente asupra a ceea ce inseamna “continut propagandistic”. Ii multumim domnului Cristian Socol pentru analizele competente pe care ni le-a incredintat spre publicare in trecut.
http://www.contributors.ro

COMENTEAZA