Oare nu e de ajuns venitul CEO-ului monopolului Transgaz ?

4 mai 2014 • General

Trangaz este o companie cu actionariat de stat ce opereaza asemenea unui monopol.

In cazul unui monopol profitul este facut de la sine fara ca managementul sa aiba o contributie magistrala in conditii de concurenta si competitivitate.

Prin urmare nu poate fi decat surprinzatoare remarca CEO-ului de la Trangaz care afirma ca 250 000 euro pentru 7 luni de munca nu este un venit substantial.

Acest venit este foarte mare pentru performanta de a conduce un monopol.

Acesasta suma nu se justifica decat in conditiile in care respectivului manager I se cer “acte de management” care ii pot produce neplaceri la un moment dat cu o anumita probabilitate.

In trecut companiile stat si mai ales mopolurile unde se pot ascunde mai usor rezultatele erau vaci de muls electorale.

Acest pachet compensatoriu ascunde in el eludarea barbara a unei ordonante de urgenta guvernului care limita salariile managementului privat la 6 salarii medii pe ramura.

Cum Transgaz este un monopol de stat asa zisa performanta de a imbunatati profitul de exemplu poate fi tot venit cert asa cum este salariul si nu o prima de performanta cum este in conditii concurentiale.

Schema de compensare in cazul CEO-ului de la Transgaz este realizata si agreata anterior, premeditat si in urma diferitelor simulari cu diferite rezultate posibile ( usor de obtinut si provizionat la un monopol de stat) .

De aceasta maniera cei cu care a colaborat CEO-ul i-au garantat acestuia pachetul salarial pe care acesta il considera ca acopera riscurile ca nu se poate vorbi de compensatie pentru extra performanta in acest caz.

Acest pachet este semnificativ superior celui pe care respectivul manager il castiga in privat unde I se cerea perfomanta.

In consecinta probabil ca a meritat riscul de a eluda o ordonanta de urgenta doar pentru a ii da in alta forma un salariu cert mai mare.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA