O masura buna pentru IMM-uri din programul de guvernare prinde contur

12 noiembrie 2013 • General, Macro

Programul de guvernare initial nu mai este de mult respectat, masurile de stimulare ale economiei fiind inlocuite cu transferuri electorale.

In schimb, din cand in cand mai apar si masuri punctuale care sunt menite si pot sa ajute mediul economic.

O astfel de masura este “Programul de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi mici şi mijlocii”. Acest program, gestionat de personal competent si nu de sinecuristi ar putea sa produca rezultate pozitive rapid.

Este vorba de un program multianual de incurajare și stimulare a IMM-urilor pe o perioadă de 36 de luni ce reglementeaza accesul IMM-urilor la finantare prin acordarea unei linii de credit pentru capital de lucru in valoare maximă de 5 milioane lei, garantată în procent de maxim 50% de catre stat în limita unui plafon de garantare de 2 miliarde lei.

Daca Parlamentul ar mai trece si Legea IMM-urilor, ce a finalizat fata de consultare publica inca din iulie 2012, mediul de afaceri autohton ar avea ce sarbatori.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

augustin
12-11-2013 la ora 5:08 pm

asa ca chestie,nu credeti ca ar fi mai simplus sa vina guvernu cu o lege prin care imm-urile sa fie scutite de,sa zicem,impozitul pe profit timp de citiva ani?sa zicem vreo 5,plus cas redus cu cateva procente asa vreo 5% sau chiar 0(zero) cas (cas platit de angajator,angajatul ramanand sa plateasca cota sa de cas integral) pt toate locurile de munca nou create?exceptie sa faca sa spunem imm-urile care au facut reduceri de personal incepand cu data la care a fost anuntata public legea.
ceea ce vreau sa spun este ca ar fi mai usor si mult mai eficace ca statul sa se implice mai putin,de ce?stim cu toti ca oprice implicare a statului nu poate fi decat generatoare de coruptie,smecherie etc,ducand mai departe logica distorsionarea pietei(ca de o sa fie un plafon maxim ce va putea fi garanatat si deci nu toata lumea va avea acces )

cf
13-11-2013 la ora 7:05 am

Nimic nou. Acest program este activ de 3ani da bine ca si imagine pentru “turistii straini”.
Pentru cine traieste romaneste este acam asa:
Este bun, se aplica, nu usor de accesat, insa bancile dupa primul an de creditare nu mai prelungesc linia, maresc dobanda si comisioanele, desi au garantia creditului de la FGCIMM. Taxa de acordare a garantiei achitata pentru linie in fiecare an catre FNGCIMM este minim 600euro si se calculeaza procentual aplicat la valoarea imprumurului cerut. Desigur, la aceasta suma se adauga comisioanele si dobanda bancii. Aprobarea de la fond vine rapid, dupa ce se plateste taxa. Real bancile dau linii de credit catre Imm-uri de maxim 80000lei fara garantii colaterale, la ce depaseste aceasta suma se cer garantii.
Daca exista garantii de pus in gaj aceasta metoda de creditare nu merita accesata. Are cost mai mare decat un credit garantat imobiliar. Exemplu random: Pentru un partament de 2-4 camere de pus ca si garantie evaluarea costa 250euro, taxa de ipoteca 150euro, valoare credit primit: 80000lei, taxe platite o singura data si dobanda bancara mai mica. La 80000lei garantati de Taxe FNGCIMM 600euro/an in fiecare an si dobanda bancara mai mare deoarece riscul de nerecuperarea a imprumutului este mai mare.
Ce inseamna garantarea imprunutului de catre acest fond: in cazul in care firma din vari motive nu poate rambursa creditul, banca executa patrimoniul societatii, apoi patrimoniul personal al actionarilor si abia in final daca nu se recupereaza suma isi ia banii de la fondul de garantare.
Acest fond condus de oameni profesionisti (vezi reteaua care ajungea pana la directorul Saramet care a acordat garantii pentru firme inexistente de milione de euro) a fost creat ca si plasa de siguranta, 100% rata de recuperare a creditelor acordate de banci pentru IMM-uri. Real Imm- urile platesc o taxa anuala ca bancile sa-si poata recupera banii integral si rapid in cazul in care Imm -ul este in incapacitate de plata.
IMM-urile astea, asa de bine ajutate si sustinute sa performeze….

romania inedit
13-11-2013 la ora 6:00 pm

De ce nu este scos impozitul obligatoriu de 3% pentru veniturile microinteprinderilor si sa ramana la 3% doar cui ii convinde?

Lucian Isar
13-11-2013 la ora 7:01 pm

Din ce am citit va deveni optional

romania inedit
13-11-2013 la ora 7:17 pm

Pai si acuma poate fi anulat impozitul pe veniturile microinteprinderilor, dar nu se vrea, pentru ca trebuie platite cumva avioanele alea la mana a patra, cumparate de la fier vechi, fara offset si fara beneficii pentru economia Romaniei.
Plata TVA la incasare (adica amanarea platii TVA) ar trebui sa fie valabila pentru toata lumea sau scoasa definitiv.
E inadmisibil ca o companie precum sunt cele din marile lanturi de retail sa nu plateasca aproape nimic la bugetul de stat si sa existe o discrepanta mare de salarii si conditiile de munca dintre mediul privat si sectorul public sau companiile din sectorul public si asta se poate face doar printr-o restructurare agresiva a sectorului public, ca noi astia din privat nu-i mai putem tine in carca pe astia din sectorul public.
Trebuie scos timbrul de mediu ca nu aduce niciun beneficiu si se pierd taxe si impozite locale importante datorita preferarii inmatricularii autoturismelor in alte state.
Impozitul pe veniturile din agricultura trebuie platite doar de cei care au peste 20 de ha pe persoana fizica, 80 de vaci sau 300 de oi.

COMENTEAZA