Noua strategie de sanatate, un progres in spirit paternalist-libertarian

7 ianuarie 2014 • General

Noua strategie de sanatate, un progres in spirit paternalist-libertarian

Noua strategie de sanatate este probabil singurul exemplu de progres al guvernarii.

Este un exercitiu amplu,complex de optimizare a serviciilor medicale in conditii de restrictii bugetare.

Desi criticile sunt mai degraba pozitionate la zona de evidenta anecdotica, de multe ori exemplele alese nu fac decat sa intareasca ideea ca aceeasta strategie ofera atat o baza “obligatorie” solida precum si optiuni.

Partea perceputa de unii ca si obligatorie este exact ceea ce ar trebui sa faca un stat pentru cetateni si anume sa ii poata oferi o situatie de status quo in favoarea acestora ca si o retea de siguranta si pentru a ii “impinge” ( nudge) intr-o anumita directie.

Desigur posibilitatea de a opta pentru alternative are si un cost atasat pentru ca si la nivel societal de multe ori alegerile inidviduale idiosincratice au costuri.

Mai multe despre paternalismul libertarian in “Paternalismul-libertarian, o sursa de idei pentru masurile economice aplicate Romaniei”.

Data fiind structura actuala a coalitiei nu este de mirare intarzierea cu care a venit propunerea si nici faptul ca este mai mult paternalista decat libertariana. Aceasta ultima senzatie poate veni si din faptul ca nu se deoreste o propunere revolutionara.

Nu exista un model in lumea civilizata la nivel de strategie de sanatate care sa nu fie supus imbunatatirilor continue.

Actuala strategie este un progress semnificativ, constructive, care iese in evidenta in comparatie cu restul ratarilor guvernamentale.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA