Negocierea Redeventelor de catre Premierul Ponta o continuare “naturala” a Ordonantei Brazi

4 martie 2014 • General

Guvernarea Ponta are sansa istorica de a continua saga deschisa de Guvernarea Nastase in ce priveste relatia resurselor de petrol si gaze ale Romaniei cu OMV-Petrom.

Aceasta negociere privind noua valoare a redeventelor parea pana mai ieri ca va fi doar o continuare “naturala” a “propensiunii” Premierului Ponta de a introduce pe circuitul scurt Ordonanta de Urgenta care permite folosirea de gaz la pret de productie interna de catre noua centrala construita de OMV-Petrom la Brazi.

Despre aceasta ordonanta am scris si in opinia “Premierul Ponta ar trebui sa il apere pe Ministrul Vosganian: gazele InterAgro pot mirosi similar cu gazele Brazi”.

Desemnarea noului ministru delegat pentru energie in persoana reprezentantului pentru relatia cu statul a companiei OMV-Petrom de catre acelasi Premier Ponta, promotor al Ordonantei Brazi, nu imbunatateste sansele statului roman de a obtine un nivel al redeventelor in favoarea sa.

Daca la ordonanta mentionata statul pierde sute de milioane de euro fata de pretul pietei sau cel de cos in favoarea OMV-Petrom, un nivel negociat scazut al redeventelor reprezinta in valoare prezenta o pierdere de miliarde de euro pentru statul roman si un profit proportional mai mare pentru companie.

Dupa “asumarea” de catre Premierul Ponta (similar cu alte asumari gen Rosia Montana) putine corectii se mai pot face si doar cu riscul platii unor penalitati de catre Statul Roman.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

[…] companiilor de a renunţa la acele clauze? – că să dăm cadou de sute de milioane în cazul afacerii OMV-BRazi s-a putut, […]

2misdemeanor
13-01-2022 la ora 12:31 am

3instance

COMENTEAZA