Modigliani-Miller si pierderile statului Roman din “privatizarea” CFR Marfa, cu anularea datoriilor

23 iunie 2013 • General

Statul a sters datoriile CFR Marfa catre stat si alte companii de stat prin conversia in actiuni.

Pretul “stabilit” ca si minim al tranzactiei de privatizare nu a tinut cont de acest cadou.

Prin faptul ca tranzactia s-a incheiat prin negocierea cu un singur participant aceasta conversie nu a fost captata de pretul final si a fost un cadou pentru acest ofertant.

Modigliani Miller este o teorema referitoare la strucutura capitalului unei companii care spune ca valoarea unei firme nu este afectata de modul in care se finanteaza, altfel spus finantarea prin vinzarea de obligatiuni (emiterea de datorie) sau emisiunea de actiuni este echivalenta. In forma cea mai simpla teorema se refera la o lume abstracta in care nu exista taxe, costuri legate de insolventa si faliment, de informatia asimetrica, de costurile de “agentie” si desigur in care pietele sunt eficiente.

Bazat pe o cunoastere superficiala a teroriei de finante corporatiste exista inclinatia de a considera ca modalitatea de transformare a datoriilor catre stat in capital in conditiile exsitentei unui actionariat de stat, nu reprezinta o pierdere pentru respectivul stat.

Maniera de realizare a acestei conversii in cazul CFR Marfa, reprezinta o pierdere certa pentru statul Roman care nu mai poate fi recuperata decat in masura in care se investigheaza atat actiunile care au dus la pierderea initiala de 400 milioane euro ,ca de de exemplu asocierea Rolling Stock, precum si maniera de structurare si desfasurare a “privatizarii” CFR Marfa.

imagine de pe research.chicagobooth.edu

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

Dora Guerra
27-06-2013 la ora 4:31 pm

Transportul feroviar public constituie, prin natura sa, un sector strategic de interes national, care reprezinta un serviciu public esential, contribuie la libera circulatie, la rezolvarea unor interese majore ale economiei, la deplasarea persoanelor, marfurilor si a altor bunuri, in interiorul tarii si in trafic international, cu un grad inalt de siguranta in conditii ecologice, eficiente, si indeplineste sarcini specifice pentru nevoile de aparare a tarii, potrivit legii. Nu intelegem de ce guvernul Romaniei cedeaza atat de usor presiunilor FMI de a vinde pachete de actiuni ale companiilor si societatilor stategice ale Romaniei, in conditiile in care toate celelalte state de langa noi, Polonia, Cehia si chiar Ungaria isi intaresc aceste companii, atat prin preluarea de actiuni disponibile in piata, cat si prin consolidarea lor (a se vedea CEZ – Cehia care este prezenta in Romania). Vanzarea CFR Marfa in aceasta perioada va aduce pierderi statului roman.

[…] Despre “privatizarea” CFR Marfa am scris in Privatizarea CFR Marfa un remake dupa DD-Oltchim dar cu mult mai putin “lirism” / P.S.2 Dan Diaconescu poate participa si la CFR Marfa, CFR Marfa pe topogan ! Cum sa califici cistigatorul prin descalificare, “Negotiauctions” si “privatizarea” CFR Marfa, Eximbank intra in golania privatizarii CFR Marfa?, De ce un “Deutsche Bahn” nu a participat la “privatizarea” CFR Marfa? / P.S.1, Golania CFR Marfa: avem castigator prin “abandon” provocat. Premierul nu are ce reprosa!, “Modigliani-Miller si pierderile statului Roman din “privatizarea” CFR Marfa, cu anularea … […]

COMENTEAZA