Minimis, Statul Participativ si strategia Romaniei privind Politica Industriala

2 septembrie 2013 • General

Pachetul de sprijin al economiei reale, intitulat ajutor de Minimis este un stimulent pentru economie.

Procesul de acordare, la modul in care a fost construit poate fi usor de verificat daca a fost sau nu viciat. Aceasta este tema curenta a anumitor institutii ale statului.

Ajutorul de Minimis ar trebui privit ca instrument al Statului Participativ, parte dintr-o Politica Industriala, altfel spus sumele directionate in directiile strategice si nu doar discretionar.

Legat de Politica Industriala a Romaniei nu trebuie decis daca ci doar cum anume trebuie urmarita.

Politica Industriala a Romaniei nu trebuie privita limitativ la industria manufacturiera ci si la activitatile cu valoare adaugata ridicata din agricultura si servicii.

Politica Industriala include atat inovatia, infrastructura si politicile legate de pregatirea capitalului uman precum si interventiile menite sa amplifice un anumit sector, activitate sau cluster.

Politica Industriala este un model de colaborare si coordonare strategica intre mediul privat si guvern cu scopul de a desena cele mai eficiente interventii in zonele cu cele mai mari ineficiente si oportunitati de completare a lantului de valoare adaugata.

Aceasta maniera de a privi Politica Industriala reprezinta un proces de descoperire si nu o lista de instrumente, cum este si ajutorul de Minimis, dupa cum sugereaza modelul traditional. Alegerea instrumentelor rezulta in urma procesului amintit e.g. reduceri de taxe, subventii de ceercetare dezvoltare, garantii de credit etc.

Ca sa poata sa dea rezultate Politica Industriala Romana ar trebui sa aiba si partea de stimulente ( inovatia necesita renta ) dar si conditionari.

Pentru a se putea gandi si implementa o Politica Industriala ca parte a unui Stat Participativ aceasta trebui asumata la nivel politic.

Un ritm de crestere economica de 4% nu poate fi atins in actualele onditii fara un demers constructiv si participativ al statului.

imagine de pe 4.bp.blogspot.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

cf
04-09-2013 la ora 8:51 pm

Uite cum un minister poate si lucra foarte eficient:

http://www.ziare.com/afaceri/imm/ministerul-de-finante-a-anulat-sesiunea-de-azi-pentru-ajutoarele-de-minimis-procedura-va-fi-reluata-1254035

In 5minute fara ca sistemul informatic sa functioneze continu ” companiile ” au depus 714 proiecte iar ministerul in 20 de minute a aprobat 644. Este cel mai eficient minister de pe Planeta!!!

Dupa care proiectul a fost blocat …. iar DNA zice: http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2013-09-03/EXCLUSIV%3A+DNA+nu+investigheaza+scandalul+ajutorului+de+minimis!

Cu siguranta banii pentru acest proiect NU EXISTA!!!! Este odar o manevra de imagine.
In rest, numai de bine… economia se descurca si fara guvern.

Lucian Isar
04-09-2013 la ora 8:56 pm

Banii cu siguranta exista pentru schema de ajutor de Minimis.
Daca a fost o problema de frauda DNA o va putea usor scoate in evidenta deoarece exista moduri de a gasi “calea” dat fiind mediul auditabil in care a fost organizata.
Probabil ca suma totala va fi suplimentata ca sa mai spele din rusine

cf
05-09-2013 la ora 1:42 pm

Mi-e tama ca vom fi noi foarte batrani si bolnavi cand primele IMM-uri vor primi primele transe de bani din acest proiect.
Poate proiectul ‘ Kogalniceanu ‘ ne aduce aminte de cum decurg real proiectele pentru IMM??
Daca imi permie-ti o previziune a desfasurarii: proiectul se amana pe motiv de ancheta intre sase si opt luni, dupa care se rescriu niste norme cu motivul de suplimentare buget, dupa care se mai schimba ceva in guvern si astfel banii nu mai ajung la IMM-uri acestea ratand oportunitatea de investitie prin schimbarea necesitatilor pietei fata de produsele si serviciile pentru care firmele initial cerusera finantare.
Imi doresc ca sa fiu contrazis total de guvernanti si acesti bani sa ajunga rapid la companiile private, insa premizele politice sunt ciclice si urmaresc cai generate de precedente.
Va astept cu interes comunicatul prin care sa anuntati primirea primilor bani de catre societatile private. Pana atunci va rog sa urmariti atent (daca va permite cineva sa o faceti) modul in care acesti bani alocati si EXISTENTI sunt pastrati pentru acest proiect.

COMENTEAZA