Managementul privat: cand tot patitul este priceput

6 iunie 2014 • General

Managementul privat la companiile de stat este un experiment esuat. Deși inițial părea evident o soluție mai buna decât privatizarea fără o restructurare grosiera, aceasta s-a dovedit o forma, deghizața si acceptata inclusiv de finantatorii internationali, de continuare a capturii statului.

Primele cazuri flagrante de conflict între managementul privat si miniștrii in funcție, au fost reprezentate de CFR Infrastructura si Tarom, despre care, fiind implicat direct am scris in nenumărate rânduri.

Spre marea mea surpriza alți manageri privati, ca de exemplu cei de la Aeroportul Otopeni s-au trezit sa protesteze de abia după ce au fost scosi din funcție. In momentul conflictelor de la Tarom si CFR Infrastructura nu doar ca nu sesizau enormitatile dar lăudau managementul ministerial.

La fel de surprinzător in cazul Otopeni este ca de abia dupa un an in funcție conducerea considera nimerit sa facă publice contracte la prețuri incredibile si desigur sa nu facă nimic pentru a îndrepta situația timp de un, nici la nivel de sesizări nici la reziliere si relicitare.

Experimentul de management privat la companiile de stat a esuat si datorită calitatii oamenilor ajunsi in respectivele poziții si nu doar datorită fortajelor ministeriale de captura a statului.

Exemplul compensatiei de la Transgaz dovedește pe deplin formele de cooperare între stat si managementul privat “ca sa shie ghini la tati”.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

Etravel
21-06-2014 la ora 5:58 am

Managementul privat la stat nu a esuat, a fost esuat peste tot unde s-a vrut a fi implementat. Treaba s-a intamplat partial din cauza relei vointe a proprietarului (stim cu totii cine e el si ce vrea el de fapt), partial din cauza crasei incompetente in a gestiona entitatile care depind de el. E evident si faptul ca nu asemenea program nu avea cum sa reuseasca, interesele celor care l-au impus si ale celor care l-au sabotat fiind total divergente.

Experimentul de management privat la companiile de stat a esuat si datorită calitatii oamenilor ajunsi in respectivele poziții si nu doar datorită fortajelor ministeriale de captura a statului.

Inclusiv la Tarom? 😀
Parerea mea e ca captura statului a fost fatala si 99.99999% vinovata pentru degradarea pana la infectie a procesului de manageriere privata. Nu de alta, dar pe managerii ‘privati’ tot statul i-a ales, prin reprezentantul sau Butunoiu. Care mai vrea o tura, pentru ca Butunoiu si pentru ca bani. Alti bani.
Cacofonia e voita, desigur.

COMENTEAZA