“Lipsa de viziune” a Premierului Ponta se poate vindeca cu un “Stat Participativ”

10 ianuarie 2014 • General

Este deranjant pentru orice roman sa auda ca si perceptia Comisiei Europene despre Premierul Ponta referitor la planul de absorbtie a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 este aceeasi cu cea experimentata zilnic, in tara, prin masurile guvernamentale: “lipsa de viziune”.

Romanii nu aveau nevoie sa aiba si o confirmare de la straini ca exista o lipsa de viziune si ca se va inregistra o intarziere a absorbtiei a zeci de miliarde de euro.

Este surprinzator ca un asemenea calificativ elegant apare nu la prima incercare a Premierului Ponta.

Vindecarea ar fi relativ facila daca Premierul Ponta ori urmatorul premier va reveni la programul initial de guvernare, care a imprumutat elemente din conceptul numit ” Stat Participativ” cu reindustrializare pe baze private, politica industriala, poli de dezvoltare, parteneriate public-privat in triumvirat, banca de investitii a statului etc.

Mai multe despre Stat Participativ in opiniile “Romania: Stat Participativ versus Asistential ori Minimal” si “Cluj Innovation City: implementare a conceptului de Stat Participativ Roman”

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

TUDOR POPESCU
11-01-2014 la ora 7:47 am

Isar draga , tu ca teoretician esti alaturi de Chitu din categoria de sus dar in practica cred ca pot sa-mi permit niscai compectari :
IN ACEST CAZ DACA PRICOPIE NU AR FI FOST O NULITATE SNSPA AR FI FOST CU ADEVARAT SCOALA ADMINISTRATIEI PUBLICE .. CEEA CE .. NU E CAZUL. D’AIA PONTA NU INTELEGE IMPORTANTA INSTITUTIEI : CONSILIERUL DE STAT
ACEASTA ESTE EXPLICATIA STANGACIILOR DE PREMIER. IN CAPUL LUI MINISTRUL ESTE COMPONENTA GUVERNAMENTALA CARE PROMOVEAZA INTERESELE GUVERNULUI IN DEPRATAMENTUL PE CARE IL CONDUCE .. ORI TU AR FI TREBUIT SA INTUIESTI CA DUPA CCA TREI LUNI MINISTRUL DEVINE REPREZENTANTUL INTERESELOR DREGATORILOR DIN MINISTER IN GUVERN
IATA DECE IN TARILE DEZVOLTATE STAFUL PREMIERULUI ESTE DE FAPT MASINA ADMINISTRATIVA

tudor popescu
11-01-2014 la ora 7:49 am

pot sa-ti detaliez problema semnalata la 0722218713

augustin
12-01-2014 la ora 10:06 am

Buna ziua!
Urmaresc emisunea de la realitatea tv si avea urmatoarele comenatrii.
focusul este pus gresit,nu interdictia ar trebui sa fie principala noastra metoda de a contracara vanzarea terenurilor agricole catre straini ci permiterea dezvoltari agricultorilor locali care sa aiba posibiliattea, din castiguri ,sa cumpere terenurile necesare si disponibile.Cred si sper ca pana aici sunteti de aord cu mine,
Intrebarea este ce anume nu permite dezvoltarea agricultorilor locali? raspunsul este o impletire a urmatorilor 2 factori:concurenta venita din tari care taxeaza agricultura la niveluri reduse plus ceva subventii si un nivel de taxare maxim in romania atat pe tva ,taxarea pe munca ,taxe pe profit.accize pe combustili,etc si o subventionare redusa.(din pct meu de vedere subventionarea nici nu ar fi necesara daca s-ar reduce drastic taxele si impozitele)
deci asta trebuie explicat,daca tot apareti pe sticla,ca principalul focu ar trebui sa fie dezvoltarea agricultorilor romani prin reducerea drastica a taxelor si impozitelor.
sa va dau ceva exemple de cote de taxare.tva -5%,accize conbustibili 0%(fie rambursare de accize din combustibil folosit fie reducere pt agricultori direct la pompa,avem ameni inteligenti care pot face un mecanism functionabil)
impozit pe profit 5%,impozit pe profit reinvestit 0(zero)%,taxe pe munca in sectorul agricultura reduse la 0 pentru angajator.
o sa spuneti ca o sa apara o gaura la bugetul de stat si aici o sa apara partea cu portul constanta (amintit un pic in emisiunea de astazi dar nu si adevarata problema a portului constanata ,a luptelor pe portul constanata -EVAZIUNEA FISCALA de ordinul de 3-4 miliarde euro,din evaluarile unora),
iata si bani acoperitori pentru revigorarea agriculturii.
Daca tot apreti pe sticla aveti curajul si spuneti lucrurilor pe nume,romania nu se dezvolta din cauza poverii fiscale,taxarea maxima in romania vine din faptul ca politicieni se hranesc din evaziune fiscala(baniicare nu mai ajung la buget trebuiesc adunati de undeva altfel …nu sunt bani la buget),ca noi platim taxe mari pentru ca ei nu vor sa se atinga de interesele lor(evaziunea sub toate formele)
TOT RESPECTUL DE VETI REUSI SA ARTICULATI IN VREO EMIUNE ACEST FAPT,de nu ramane la fel…..

Mercedes Q. Spears
26-01-2014 la ora 11:43 pm

Premierul Ponta socializeaza cu lideri socialisti, cu spatele este Francois Hollande, cu fata, premierul belgian.

COMENTEAZA