Justificari pentru cresteri de salarii si pensii: Categoria trucuri

22 februarie 2012 • General, Macro, Media, Miscellaneous

Exista numeroase presiuni pentru cresterea salariilor si pensiilor. Conditiile puse de atingere simultana a unei cresteri economice de 2.1% si a unui deficit pe cash de 1.9% nu sunt simultan realizabile si validarea acestora transcende temporal necesitatile electorale.

Ideile de crestere economica sunt mai putin utile decat cele de comunicare propagandistica dupa cum o dovedesc preocuparile momentului.

Data insa fiind evolutia indicatorilor economici “Trucurile “ au toate sansele sa fie mai bine cotate chiar si decat valentele in comunicare.

Pentru a reliefa maniera posibila de lucru in urmatoarea perioada sa exemplificam printr-un studiu de caz ipotetic.

Economia da semen de incetinire fata de trimestrul 4 ceea ce sugereaza iminenta recesiunii. Incasarile au incetinit mai repede decat anticipat iar situatia de la POSDRU plus “efluviul” de fonduri europene din ianuarie pune presiune suplimentara pe fluxuri. In aceste conditii trimestrul se va termina cu deficit bugetar ceea ce va incurca decizia ori promisiunile de iminenta a cresterii salariilor si pensiilor.

Incasarile sunt menite sa creasca peste nivelul bugetat, in 60 de zile cu 1.5% din PIB. In lipsa unor certitudini este nevoie de abordari alternative.

Daca nu se pot controla veniturile atentia se directioneaza catre cheltuieli.

Trucul propus este urmatorul : Refuzul la plata fara temei a TVA-ului de rambursat .  Nu conteaza temeiul doarece solutionarea contestatiei este, din arhitectura “solutiei” propuse, menita sa treneze.

In acest mod statul poate arata chiar excedent in primul trimestru si prin urmare negocia cu partenerii ( creditori si politici) cresterea salariilor si pensiilor pe motiv de surplus .

Statul nu raporteaza nici arierate pentru ca foarte probabil pina la data cuvenita contestatiile nu vor fi solutionate definitiv si nici nu intentioneaza sa “provizioneze” sume pentru eventuale pierderi.

In lipsa de idei pentru a genera crestere reala, trucurile devin principalele miscari  de tactica economica.

imagine de pe www.chumpysclipart.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

[…] si ca acestea nu sunt generate de “trucuri economice” de genul amanarii rambursarilor de TVA. ( aici ). Resursele pot fi temporare (one-off de tipul banilor generati prin capturarea unui evazionist) […]

COMENTEAZA