Reindustrializarea Romaniei: Institutia mentoratului

20 mai 2014 • General

Mentorul este un facilitator al procesului de invatare.

Institutionalizarea mentoratului presupune reglementarea acestei activitati, a conditiilor de desfasurare, remunerare si avantaje inclusiv fiscale pentru mentor, respectiv pentru cel primeste servicii de mentorat.

In demersul de reindustrializare privata a Romaniei institutionalizarea mentoratului ajuta pe cel putin doua axe principale:

1) suplinirea eliminarii pentru o perioada a scolilor de meserii si transferul de cunostinte productive intre generatii

2) acoperirea deficitului de antreprenoriat si cunostinte manageriale, fara de care degeaba noua arhitectura financiara asigura finantarea afacerilor.

In Romania transferul de cunostinte dintre generatii a fost distrus de masurile anilor ’90 cand pensionarea anticipata a devenit politica de stat. Aceasta initiativa distructiva dublata cu eliminarea scolilor si a pregatirii profesionale de tip ucenicie a creat o distorsiune in transferul natural al cunostintelor productive in cadrul societatii romanesti.

Cunostintele antreprenoriale si manageriale nu sunt transferabile prin simpla lectura. Experienta trebuie diseminata si pentru a o facilita este necesar un cadru care sa valorizeze pe masura valorii create pentru societate.

Introducerea mentoratului rezolva partial cele doua deficite de cunoastere in societatea romaneasca, care impreuna cu celelalte elemente de imbunatatire a competitivitatii economiei va dezvolta rapid economia Romaniei.

Avantaje colaterale pentru Romania legate de introducerea mentoratului:

– cresterea veniturilor anumitor detinatori de cunostinte, tehnice sau soft, in linie cu aportul productiv si valoarea adusa societatii
– imbunatatire ratei de ocupare pentru grupa de varsta 55-64, care in anul 2013 era de 41,5 in Romania si de 50,1 in EU 27
– integrarea in circuitul productiv a unor persoane cu competente subutilizate.

La actualul nivel de dezvoltare a societatii romanesti, mentoratul poate reprezenta un catalizator ce va accelera dezvoltarea economica.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA