INS, We’ve Got a Problem

15 februarie 2012 • General, Macro, Media, Miscellaneous

Ca de obicei, Institutul National de Statistica  a reusit sa scoata Estimarea privind cresterea economica pe 2011 exact la 2.5% cat a estimat anterior si Presedintele si Primul Ministru.

Problema este ca au anuntat si o contractie economica q4’11 versus q3’11. In conditiile in care q1’12 se anunta dificil, INS risca ca inainte de alegerile locale sa vesteasca o noua Recesiune. Big Problem.

Cresterea finala probabil ca va fi diferita fata de estimare, in plus ori in minus. Mai ales datorita faptului ca se datoreaza unor surprize, de genul agriculturii, cresterea din 2011 nu a reusit sa genereze noi locuri de munca.

Determinarea recesiunii prin doua trimestre consecutive este o simplificare care a prins in mentalul colectiv si este de obicei folosita in mod oportunistic de politicieni. Aceasta regula a fost folosita anterior in Romania asa ca exista riscul de a fi utilizata si dupa anuntul INS privind primul trimestru 2012.

Romania in 2011 a avut o crestere economica recesionara, definita printr-o crestere economica mica incapabila sa creeze locuri de munca.

In cazul Romaniei ca si in cazul altor economii emergente cu potential de crestere mult deasupra lui zero, punctul fata de care ar trebui determinata intrarea ori iesirea din recesiune este superior lui zero. Operatiunea este similara unei translatii in matematica. Trendul de crestere economica este estimat prin metode care pot da rezultate diferite dar utilizarea acestuia ca si reper permite distingerea intre diferite categorii de economii.  In cazul unei economii mature zero poate reprezenta un punct de inflexiune relevant dar e putin probabil ca cineva sa aiba aceeasi perspectiva pentru de exemplu, economia Chinei.

Pentru determinarea intrarii si iesirii sin recesiune unele economii folosesc in mod corect un set de indicatori si nu doar doua trimestre consecutive. Printre acesti indicatori se numara cresterea reala, venitul real, somajul, productia industriala si vinzarile. In cazul Romaniei datorita migratiei masive si modului de contabilizare a somerilor, somajul este mai putin relevant. In locul acestuia ar trebui folosita creearea de locuri de munca.

Romania poate sa creasca ne-recesionar daca se motifica strategia ultimilor ani. Expansiunea economica in conditii de consolidare fiscala pe fond recesionar, fara o preocupare explicita si inventiva pentru crestere, este o himera.

INS, We’ve Got a Problem. Daca estimarea se mentine, se va declara recesiune chiar inainte de alegeri si cum nici locuri de munca nu se vor crea pana atunci va fi greu de clamat evolutia economica pozitiva.

 imagine de pe echrblog.blogspot.com

 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

8 Comentarii

i - conomics
15-02-2012 la ora 1:05 pm

Lucian,

In trecut ti-ai exprimat dubiile in privinta veridicitatii inflatiei calculate de INS, si pe buna dreptate, ajustarile de calitate, etc, toate maseaza in jos inflatia raportata versus cea reala. Nu inteleg, in situatia asta cum continui sa pui baza pe PIB’ul REAL calculat de INS pe baza unei inflatii a carui calcul cred ca suntem de acord este deficitar. Folosesti in paralel un artificiu, Crestere Economioca Recesionara”… oare nu este posibil ca de fapt crestere economica recesionara este o scadere economica in modul cel mai real, si se numeste crestere doar pentru ca asa vrea o institutie a statului controlata politic ce usor poate fi banuita ca va emite informatii benefice ori carei entitati politice aflate la putere?

Tinand cont de impedimentul economic adus de vremea rea, este foarte posibil ca Q1 sa fie negativ din toate punctele de vedere intrunind parametri de recesiune exact in buza alegerilor locale. Totusi nu m-as mira ca INS sa scoata din maneca ajustari sezoniere care sa tina seama de vremea proasta din Ianuarie si Februarie astfel in cat numarul afisat pe ecrane sa fie pozitiv indiferent de scaderea actuala reala.

Lucian Isar
15-02-2012 la ora 1:22 pm

Multumesc
Da, este posibil ca cresterea recesionara sa fie in realitate o scadere economica.
Cu datele pe care le avem trebuie decelat ce se ascunde in spate.
Folosesc aceasta titulatura, crestere economica recesionara, pentru a evidentia ca nu este sufiient sa te uiti la o singura ancora pentru a decide cum evolueaza economia. O crestere care nu reuseste sa produca locuri de munca este “suspecta” or doar din surprize si nu rezultatul unei constructii, arhitecturi economice in care cineva sa si aroge vre un rol.
Alte tari folosesc mai multi indicatori, pib, somaj, venituri reale, vinzari retail.
Crestere recesionara priveste cel putin 2 din acestia : PIB si somaj, si prin urmare mi se pare o imagine rafinata.

Va fi complicat sa ajusteze doar q1’12

Tocmai am punctat ca responsabilii cu comunicarea realizarilor marete au facut o greseala cu estimarea recenta anuntand q4 vs q3’11 in scadere.
Un q1’12 pe minus ar produce un strigat de recesiune chiar inainte de alegeri

gabrilea filip
15-02-2012 la ora 11:51 pm

apropos de date de la ins.nu e ciudat ca inflatia scade si in acelasi timp scade si somajul?

Lucian Isar
16-02-2012 la ora 12:21 am

somajul nu scade
oscileaza in jurul a 7.3%
e stationar si irelevant pt o economie din care se pleaca in masa si care nu inregistreaza cum trebuie somerii
economia romaniei nu reuseste sa produca locuri de munca

[…] In August 2008 contrele ideatice s-au inflamat in momentul in care am acuzat BNR ca baga Romania in recesiune daca continua cu politica monetara si de credit. Replica a fost ca este o erezie pentru ca Romania ca sa intre in recesiune are nevoie de doua trimestre de crestere negativa ceea ce este imposibil. Pentru a intelege cat de subtire era contra si ca recesiunea trebuie privita pe multiple dimensiuni, mai multe in opiniile “Ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB. Urmăriţi şi alţi indicatori” si respectiv INS, We’ve Got a Problem. […]

[…] La inceputul anului 2012 INS reusea sa “nimereasca” cresterea economica anuntata de conducatorii natiunii dar aceasta nimereala a provocat si o problema pe care o punctam atunci “INS, We’ve Got a Problem. Daca estimarea se mentine, se va declara recesiune chiar inainte de a… […]

[…] Pentru a intelege cat de subtire era contra si ca recesiunea trebuie privita pe multiple dimensiuni, mai multe in opiniile “Ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB. Urmăriţi şi alţi indicatori” si respectiv INS, We’ve Got a Problem. […]

Robor 3 | Saptamana Financiara
29-11-2018 la ora 9:33 am

[…] In August 2008 contrele ideatice s-au inflamat in momentul in care am acuzat BNR ca baga Romania in recesiune daca continua cu politica monetara si de credit. Replica a fost ca este o erezie pentru ca Romania ca sa intre in recesiune are nevoie de doua trimestre de crestere negativa ceea ce este imposibil. Pentru a intelege cat de subtire era contra si ca recesiunea trebuie privita pe multiple dimensiuni, mai multe in opiniile “Ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB. Urmăriţi şi alţi indicatori” si respectiv INS, We’ve Got a Problem. […]

COMENTEAZA