Indeplinirea criteriilor euro: nici Comisia Europeana nu crede

5 iunie 2014 • General

O serie de oameni politici de la P. Ponta la Guvernator au tot anunțat îndeplinirea de catre Romania a tuturor criteriilor nominale de aderare la zona euro.

In realitate Romania nu a îndeplinit aceste criterii iar aceste declarații sunt o alta forma de manipulare a opiniei publice.

Părerea mea referitor la subiect a fost exprimata aici.

Aderarea la zona euro este o decizie politica semnificativ decuplata in multe cazuri de realitatile economice. O convergenta nominală si mai ales fortata pentru poza fără una reala produce probleme economice de durata respectivei economii.

Comisia Europeană a publicat raportul de convergenta pe 2014 in care analizează performanța diferitelor economii in raport cu criteriile de convergenta la zona euro. Următorul raport va fi realizat peste 2 ani. Raportul complet poate fi consultat aici

Comisia Europeană susține ca Romania a îndeplinit 3 criterii din 5 iar eu ca doar 2 din 5.
Diferența este reprezentata de perspectiva asupra criteriului de convergenta a dobânzilor pe termen lung in Romania la benchmark-ul stabilit. Argumentul meu este ca in condițiile unei piețe ilichide si mai mult “telefonate” la scadentele respective acest criteriu este îndeplinit de o maniera instabila, exact ceea ce nu trebuie sa se întîmple in cazul unei aderări la un bloc monetar.

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA