Iluzia monetara si perpetuarea deciziilor guvernamentale pacalitoare

5 noiembrie 2013 • General

Guvernantii profita de lipsa de educatie economica a votantilor. De multe ori se afirma ca acest aspect sta la baza mentinerii premeditate a romanilor intr-o cunoastere aproximativa.

Mixul de decizii economice impus de guvern FMIului contribuie la consolidarea acestei impresii.

Iluzia monetara se refera la ancorarea perceptiei oamenilor la nivel nominal si lipsa de considerare a valorii reale. In termeni de perceptie electoratul considera o crestere a venitului nominal de 2-3% ca un plus chiar daca inflatia este superioara.

Daca suprapunem peste aceasta realitate a iluziei monetare si faptul ca potrivit antropologiei sociale in societatile mai putin evoluate seful comunitatii este acela care da “porcu'” (da ceva perceput ca si cadou populatiei) gasim justificarea deciziilor recente: micile cresteri de venituri sunt clar directionate pe segmente electorale iar restul deciziilor iau valoare din avutia tuturor prin impozite indirecte ( accize) si inflatie.

Reducerea CASului la angajator cu 5% era posibila economic inca din ianuarie 2013 dar fara justificare politic electorala nu este decat o masura de stimulare a economiei Romaniei aflata in programul de guvernare care nu doar ca nu va fi implementata dar si a carei mentionare va fi in curand restrictionata, cenzurata si conditionata.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

[…] a venitului nominal de 2-3% ca un plus, chiar daca inflaţia este superioară” – explică Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri in Guvernul…Ponta […]

[…] Isar, fost ministru în Guvernul Ponta 1, spune: “În termeni de percepție, electoratul consideră o creștere a venitului nominal de 2-3% […]

COMENTEAZA