Halele Nokia se ocupa cu DeLonghi

25 ianuarie 2012 • All, General, Media, Miscellaneous

Dupa maniera in care a fost anuntata stirea, este sigur ca halele Nokia vor fi ocupate de utilajele firmei DeLonghi.

Este un lucru bun ca s-a gasit o firma care sa ocupe halele si sa dea de lucru muncitorilor din zona.

Problema este ca investitorii Romani au fost refuzati in multiple randuri desi ar fi ocupat si ei halele si mai mult dadeau de lucru muncitorilor la acelasi nivel prost de salarizare ca si investitorul strain.

Investitorul DeLonghi nu va produce bunuri cu valoare adaugata ridicata ci foloseste Romania ca si alternativa la atelierele ieftine din Asia.

Suna mai bine un investitor strain ? Probabil ca da. Este o realizare pentru autoritatile din zona care pot face economie de pomeni la viitoarele alegeri.

Investitorii romani aveau oferte similare si la nivel de spatiu ocupat, numar de angajati si conditii materiale oferite dar au fost preferati investitorii straini. Ambele categorii de investitori tot munca cu valoare adaugata scazuta si salarii mici vizau.

Competitivitatea este masura in care firmele operand intr-o anumita tara au capacitatea de a concura cu succes la nivel regional si global, asigurand simultan standarde de viata in crestere pentru cetatenii respectivei tari.

Autoritatile romane se pare ca se bucura doar la servicii si operatiuni manufacturiere cu valoare adaugata scazuta. Aceasta inclinatie este evidenta nu doar din ce companii sunt curtate dar si din modificarea codului muncii care favorizeaza iesirea usoara si intrarea in acest tip de operatiuni.

Competitivitatea natiunii Romane in concurenta globala nu ar trebui asigurata exclusiv prin taieri salariale si conditii precare de munca ci prin investitii in educatie, sanatate si coduri ale muncii care sa favorizeze cresterea capitalului uman si nu doar regresul spre unde se afla acum o parte din concurentii asiatici cu nivel de bunastare mai scazut decat cel al Romaniei.

 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

Alexandru Stefanescu
25-01-2012 la ora 7:31 pm

Si totusi nu inteleg de ce prefera Romania investii straine? Sa ne dam “mari” in Europa cum ca avem investitori straini?
Dl. Isar, cum vedeti Romania din punct de vedere economic peste 5 ani? Dar peste 10?

Lucian Isar
26-01-2012 la ora 2:00 pm

Multumesc pentru intrebari

Nu se poate vorbi in toate cazurile de preferinta Romaniei pentru un anumit tip de investitii ci de decizii cu puternica componenta idiosincratica, ale anumitor decidenti.

Investitiile straine ar trebui sa fie favorizate in conditiile in care:
-contribuie la transfer de know how prin pateneriate locale cu antreprenori ori institutii de invatamint si cercetare;
-investesc sume superioare dupa factorizarea valorii monetare a avantajelor si facilitatilor primite;
-creaza un numar mai mare de locuri de munca;
-aduc alti subcontractanti in zona si dezvolta ecologia economica locala pe tremens mediu si lung;
-cresc bunastarea zonei prin implementarea de servicii ori procese manunfacturiere cu valoare adaugata sporita ceea ce implica pachete salariale mai mari;
-reprezinta un nume ce poate fi folosit ca si ancora de marketing;
– retentia afacerii se poate face si pe alte considerente decat costurile salariale.

De multe ori in schimb deciziile decidentilor romani sufera de:
– un complex de inferioritate fata de straini;
– speranta ca avantajele obtinute la nivel personal pot fi ascunse mai bine de opinia publica or de autoritatile de control prin contractarea cu firme si intermediari straini;
– evitarea asocierii cu imaginea unor antreprenori locali;
– “due diligence” -ul localilor este afectat de home bias si proximitatea si vivacitatea zvonurilor;
– frica ca un antreprenor roman devenit potent financiar sa intervina in deciziile politice si administrative in detrimentul actualilor decidenti.

2012 si 2014 sunt puncte de inflexiune in evolutia economica a Romaniei nu atat din perspectiva alegerilor politice cat al schimbarii conducerii anumitor institutii. Bazat pe rezultatul acestor decizii se poate estima daca economia Romaniei va avea o evolutie bazata pe potential or va continua stagnarea si migratia capitalului uman.

[…] Mai mult despre competitivitate in “Sondajul HBS referitor la competitivitatea SUA, implicatii pentru Romania” si “Halele Nokia se ocupa cu DeLonghi”. […]

COMENTEAZA