“Guvernul 7 centi”: Unde a dat Fenechiu si unde i-a crapat lui Voinea

27 noiembrie 2013 • General, Macro

Domnul Fenechiu a propus, iar ” Guvernul 7 centi” a marsat la propunerea de a introduce o taxa suplimentara de 7 eurocenti sub pretextul deficitului de finantare pentru propriile proiecte, putin viabile din punct de vedere economic pentru economia Romaniei.

Bani pentru sosele viabile economic se vor gasi permanent inclusiv sumele necheltuite de la Uniunea Europeana, sumele generate prin reducerea sifonarii pe fiecare kilometru construit sau sumele puse la bataie de mediul privat daca proiectul este viabil.

O taxare propusa doar pentru a avea ce sparge este productiva doar la nivel personal si nu si la nivelul economiei nationale. Aceasta era initiativa “Guvernului 7 centi”, bani de la toti pentru cateva firme de constructii “de casa”.

Realizand probabil domnul Voinea ca aceasta initiativa doar liberala nu este ca sa o lase pentru justificare in bratele PNL si ca nici prin argumente socialiste nu poate fi sustinuta, a decis sa fie creativ.

In consecinta, a emis ideea ca rolul accizei este acela de a induce inflatie in economie pentru a feri economia de deflatie (un lucru nedorit) si de recesiune (alt lucru nedorit).

Nici nu stia “Guvernul 7 centi” pentru ce promoveaza o lovitura bunastarii populatiei.

“Introducerea accizei suplimentare la carburanti de 7 eurocenti pe litru de la 1 ianuarie a fost o măsura luata pentru a evita deflatia, care ar fi dus la cresterea șomajului si la recesiune, a declarat marti Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, citat de Agerpres.”

Tot domnul Voinea spune ca “Inflatia duce la crestere economica, deflatia la somaj si recesiune, nu am auzit de deflatie care sa fi dus la crestere economica.” Aceasta ultima asertiune este dezbatuta pe larg si infirmata de orice manual, ca altfel “Guvernul 7 centi” in fuga dupa crestere economica, ar fi introdus inflatie semnificativa de mult.

Legatura dintre deflatie si recesiune in teorie este complicata iar studiile empirice demonstreaza cu rezultate mixte existenta unei cauzalitati, de un anumit tip, bidirectional intre deflatie si recesiune dar semnificativ mai puternica invers de cum merge rationamentul domnului Voinea ( adica mai puternica dinspre recesiune inspre deflatie si nu invers).

In general economistii anticipeaza ca deflatia ar conta pentru cresterea economica daca ar fi intrunite simultan doua conditii: economia ar fi in recesiune iar dobanzile nominale ar fi foarte mici ( ambele inca neadevarate pentru Romania anului 2014 cand “7 centi” va intra in actiune). In cazul deflatiei nu se poate vorbi neaparat de provocarea recesiunii ci de o scadere a cresterii mai ales la o economie cu potential de crestere ridicat si inca nemonetizat. Suplimentar discursul ar trebui nuantat la preturi fara taxe ca miine poimiine face domnul Voinea concurs de propuneri de taxare si impozitare un guvern de dragul cresterii economice.

Practic domnul Voinea afirma ca introduce inflatie in sistem premeditat pentru a nu scapa Romania in recesiune pe canalul reprezentat de legatura pe care o presupune a exista in cazul Romaniei ( tara emergenta cu rata de crestere a PIB-ului potential in jur de 4% si in proces de convergenta la UE) intre deflatie si recesiune.

Cateva considerente legate de mesajele implicite in aceasta afirmatie:

– domnul Voinea confirma stagnarea economiei Romaniei pentru ca altfel, la o crestere sanatoasa, nu s-ar pune problema “scaparii” in recesiune in actualele conditii de dinamica a preturilor
– domnul Voinea pare ca uita ca si inainte de propunerea de taxa suplimentara a domnului Fenechiu prognoza de inflatie pe 2014 tot 3,5% plus/minus 0,5 puncte procentuale era;
– domnul Voinea recunoaste existenta departarii semnificative a cresterii economice reale fata de potentialul de crestere neinflationist al Romaniei
– domnul Voinea confirma ca in 2013 si 2014 economia este mai slabita decat chiar in 2012 pe fondul greselilor de politica economica
– domnul Voinea incearca prea mult sa foloseasca silogisme si sa adoarma vigilenta publicului doar din dorinta de a fi disciplinat si sa justifice deciziilor “Guvernului 7 centi”
-economia Romaniei este profund afectata daca domnul Voinea vede si deflatie si recesiune in 2014, cand economia va fi “salvata” de ” Guvernul 7 centi” doar prin taxa “7 centi”.

Inflatia crescuta ii convine domnului Voinea pentru ca in acest mod statul incaseaza mai mult si prin senioraj si are din ce sa acopere cererile unui an electoral. Taxare suplimentara plus venituri din senioraj reprezinta bazele unui an electoral cu economia pe butuci.

“Guvernul 7 centi” se departeaza semnificativ de programul de guvernare USL, influentei de dreapta pentru stimularea edonomiei disparand.

Propunerea domnului Fenechiu a venit manusa pe nevoile “Guvernului 7 centi” care inca duce lipsa de justificari pentru efectul negativ pe care il au ultimele masuri asupra economiei Romaniei, ce va stagna pe fondul unei inflatii in crestere.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA