Fiscalitate: Diferenta intre fapte si vorbe in Romania

13 februarie 2014 • General

In plin an electoral, desi exista o pleiada de critici privind lipsa de actiuni economice concrete compensata doar prin propaganda agresiva, strategia guvernamentala nu se schimba.

Astfel, recent s-a “relansat” in discutia publica planul fiscal pentru viitorime. Acesta dateaza de la inceputul anului 2013 si preia idei din programul de guvernare care de mult nu mai este urmat.

Nu mai este urmat din momentul in care masurile constructive de stimulare a economiei trecute in programul de guvernare au fost inlocuite cu cele de captura pre-electorala a statului ( adica cam de cand s-a instalat noul guvern).

Promisiunile la nivel de fiscalitate subnt aceleasi : reduceri de taxe si impozite. De mentionat ca multe din facilitate sunt pur si simplu peticiri, masuri tactice directionate catre diferite segmente de electiorat. Aceste masuri nu fac decat sa creasca complexitatea sistemului fiscal sis a abata atentia de la faptul ca arhitectura de ansamblu este gresita si ca incertitudinea legata de ce se va anunta saptamana viitoare pune multe afaceri in expectativa.

La nivel de fapte guvernamentale faptele sunt clare si se distanteaza clar de promisiunile reincalzite:
-taxele si impozitele au crescut si cresc in continuare
-au aparut noi taxe si impozite
-incercitudinea fiscala a atins noi maxime istorice sub noua guvernare cu cresteri de taxe la nici o saptamana dupa comunicari ale Premierului privind stabilitatea.

Singurul aspect pozitiv al perioadei recente este restructurarea ANAF, dar care in lipsa compensatiilor substantiale pentru angajati nu va face decat sa convearga rapid la situatia anterioara.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA