Experimentul cu painea si nevoia de reducere a TVA de la 24% la 19%

18 septembrie 2014 • General

Experimentul realizat de guvernanti privind reducerea TVA la paine este potrivit comunicatului acelorasi guvernanti, un succes: a scazut evaziunea, au crescut incasarile si a crescut consumul.

Experimentul realizat de guvernanti privind cresterea accizelor si introducerea taxei pe stalp este potrivit comunicatului acelorasi guvernanti, tot un succes: a crescut evaziunea, au scazut incasarile si Romania a bifat recesiunea tehnica.

Pe scurt guvernantii au aflat din experimente pe viu ca este bine pentru economia Romaniei in sens larg sa scazi taxele si ca ii face rau sa le cresti.

Este un inceput pentru cineva care a aflat ce este PIB de abia in 2010 si care acum face experimente economice cu Romania.

In cazul reducerii TVA la paine, bazat pe ipoteze diferite, Ministerul estimeaza ca evaziunea fiscala s-a redus cu 300 milioane de lei iar patronatul din domeniul panificatiei Rompan indica o scadere de 200 milioane lei.

Experimentul guvernamental putea sa fie si mai bun daca nu se grabea Premierul Ponta sa declare ca masura nu este una permanenta si ca va fi revizuita dupa 6-9 luni.

Desigur oricine intelege ca dupa asemenea comentariu nici un evazionist rational nu se va grabi sa iasa la lumina doar pentru o perioada scurta de timp daca exista o probabilitate oricat de mica de reversare a situatiei. Nici cu acest nu mai trebuia experimentat deoarece macroeconomia vorbeste explicit despre impactul diferit al unei masuri perceputa ca fiind permanenta fata de una revizuibila in viitorul apropiat.

Daca tot am trecut si de faza pe experimente si s-a dovedit ca reducerea taxelor e benefica pentru economie, probabil ca guvernantii ar trebui sa tina cont si de faptul ca doar 13,8% din TVA se recupereaza.

O reducere a TVA-ului de la 24% la 19% este nu doar suportabila bugetar dar si una din masurile cu impact pozitiv rapid si major asupra economiei Romaniei.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

AC
18-09-2014 la ora 8:54 am

Ar fi bine de făcut un experiment prin care să fie majorate taxele pe proprietate ca să observe “economiștii” cum evoluează evaziunea. 🙂

Acum să pretinzi că poți crește economic când coloniștii încep să se scadă înainte de-a se prăbuși e cam din aceeași gamă cu creșterea evaziunii la taxa pe stâlp.
Scăderea TVA n-ar fi rea pentru poporeni, dar prin creșterea importurilor mă îndoiesc că vei obține altceva decât o accelerare a creșterii economice… negative.

Proporția veniturilor bugetare ca procent din PIB evidențiază natura libertariană a statului român. Și totuși, probabil tot de-alde Paul Vass și “de dreapta” vor implementa măsurile necesare creșterii veniturilor la buget, bineînțeles, nu pentru o redistribuire care sărăcește, of course, ci una care îmbogățește… afaceriștii de partid și propaganda securistă.

COMENTEAZA