Excesul de incertitudine fiscala indus de Premierul Ponta se “rafineaza”: acciza contingenta

18 decembrie 2013 • General

Problema majora a abordarii Premierului Ponta in raport cu economia Romaniei nu este nici macar lipsa de abordare constructiva, proiecte nerealizate si captura statului ci lipsa de predictibilitate si volatilitatea indusa la nivel fiscal.

Guvernul “7 centi” nu a rezistat si a preferat pseudonimul de Guvernul “7 centi doar daca”.

Sunt o problema majora pentru economia Romaniei taxele si impozitele introduse imediat dupa declaratii ale Premierului de stabilitate fiscala, mai ales pe fondul unei reduceri de fiscalitate inclusa in programul de guvernare.

Este o problema majora pentru economia stagnanta a Romaniei introducerea de taxe noi e.g. “Taxa pe stalp”, care pot lua mediului economic, in functie de normele de implementare inca neclare, orice suma intre sute de milioane de euro si miliarde de euro.

Rafinamentul apare in momentul in care Premierul Ponta introduce si un instrument anti-mediu de afaceri nou, numit acciza contingenta.

Acciza contingenta este un impozit indirect care intra in actiune in cazul in care anumite conditii se indeplinesc sau nu se indeplinesc.

Dupa cum a descris Presedintele Basescu acordul cu Premierul Ponta in privinta noii taxe suplimentare pe combustibil, aceasta intra in vigoare peste 3 luni daca cel putin una din urmatoarele conditii nu se indeplineste:

1) Premierul Ponta este de cuvant
2) sumele ascunse in buget sunt suficiente pentru platile electorale
3) estimarile privind atragerea fondurilor europene sunt aproximativ corecte de data aceasta
4) taxele introduse aduc mai multi bani la buget decat a fost estimat
5) incasarile de bugetare sunt conforme cu prognoza.

Lista de conditii nu este exhaustiva deoarece trebuie decelata informatia din discursul unui politician.

Noua crestere a accizei pe combustibil nu doar ca nu ajungea in mod dedicat pentru constructia de autostrazi dar nici macar nu este necesara pentru a inchide bugetul pe 2014 cu un deficit decent.

Dupa introducerea accizei conditionate, mediul de afaceri trebuie sa estimeze probabilitatea ca aceasta taxa sa intre in vigoare pe baza conditiilor de mai sus si sa tina cont atat in bugetarea anuala precum si in stabilirea preturilor.

Politica economica rafinata, nu saga.

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

Loretta Cline
11-01-2014 la ora 11:34 am

Unele dintre aceste provocari sunt foarte asemanatoare cu problemele intalnite de o alta strategie a Uniunii, agenda de la Lisabona. Cu toate ca UE a stabilit ca dezvoltarea durabila este principiul atotcuprinzator al tuturor politicilor europene, in realitate problema competitivitatii economice a ajuns sa domine agenda politica.

COMENTEAZA