Emisiunea de “succes” a Romaniei, pierdere de 72,5 (+) milioane dolari in 3 saptamani Q.E.D.

23 februarie 2012 • All, Banking at Large, General, Macro, Media

Romania a imprumutat acum 3 saptamani de pe piata americana 1,5 miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani.

Statul Roman a convenit sa plateasca timp de 10 ani o dobanda semianuala de 6,875% la dolari.

Impresiile privind cat de mult a platit Romania le-am dezvoltat in opinia

Dobanda ridicata la imprumutul Romaniei de 1.5 miliarde USD este o expresie a taxei pe disperare or a taxei de smecher ?

Dupa doar 3 saptamani, pretul obligatiunii s-a miscat cum anticipam ceea ce inseamna ca Romania s-ar fi putut impumuta acum la dobanzi mai mici. Din miscarea pretului si dobanda acumulata in 3 saptamani investitorii in obligatiunile emise de Romania au castigat 72,5 (+) milioane de dolari. Daca le-ar vinde azi, investitorii ar incasa aceste 72,5 (+) milioane de dolari, fara a mai ramane cu nici un risc rezidual legat de evolutia viitoare a economiei Romaniei.

Pentru a delimita monetar metaforele din titlul opiniei trebuie privita evolutia CDS-ului Romaniei la 10 ani in aceasta perioada. CDS-ul Romaniei a scazut la 387 de puncte de la 412 puncte, ceea ce inseamna ca din cele 72,5 (+) milioane dolari pierdute, se poate considera ca circa 27 milioane dolari reprezinta taxa pe disperare iar restul de circa 45,5 milioane dolari corespunde taxei de smecher percepute de Wall Street si platita de statul Roman. Privite cumulat, cele 72,5 (+) milioane dolari sunt o expresie a “profesionalismului” in gestionarea datoriei statului.

In termeni de dobanda, acum Romania s-ar fi putut imprumuta la 6,27% fata de 6,875% in dolari. In continuare un nivel ridicat pentru a te bloca pe urmatorii 10 ani in conditiile in care propaganda sugereaza imbunatatirea conditiilor economice si stabilizarea remarcabila a economiei.

(+) se refera la o pierdere extra de 17,8 milioane . Cele 17,8 milioane reprezinta valoarea prezenta a variatiei de 17 puncte de baza in pretul swapului de dobanzi la dolari ( 17 puncte de baza aplicate la 1,5 miliarde de dolari timp de 10 ani ). Aceasta portiune duce taxa de smecher dupa doar 3 saptamani la 60,3 milioane de dolari si pierderea totala a statului in valoare prezenta doar din aceasta emisiune, din diferite considerente, la 90,3 milioane de dolari.

Q.E.D.

imagine de pe slickeconomist.wordpress.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

[…] curs, fluctuații de dobânzi, Wallstreet vs FMI. Pentru astfel de nuanțe tehnice vă recomand postarea lui Lucian Isar care confirmă faptul că plătim ca papagalii taxa de disperare sau taxa de șmecheri către […]

[…] Desigur bucurestenii sunt un personaj colectiv obisnuit si cu panselute si cu borduri duble asa ca inca 30 milioane de euro cam cat s-au indestulat in total nu mai conteaza. Pentru o analiza a modului in care poate fi estimata pierderea suferita de un emitent pot fi consultate urmatoarele opinii Dobanda ridicata la imprumutul Romaniei de 1.5 miliarde USD este o expresie a taxei pe disperare or a taxei de smecher ? respectiv Emisiunea de “succes” a Romaniei, pierdere de 72,5 (+) milioane dolari in 3 saptamani Q.E.D […]

[…] Emisiunea de “succes” a Romaniei, pierdere de 72,5 (+) milioane dolari in 3 saptamani Q.E.D. […]

COMENTEAZA