Desi FMI insista, d. Fenechiu face vizite la Tarom

31 iulie 2013 • General

D. Fenechiu a vizitat ieri la Tarom pe cei trei membri ai Consiliului de Administratie care sunt promotorii puciului impotriva conducerii executive: d. Pascariu, d. Demetriade si d. Macec.

Desi a pierdut calitatea de ministru acesta se pare ca se promoveaza intens atat prin vizite la Ministerul Transporturilor unde conduce prin proprii secretari de stat precum si la companiile unde si-a asigurat sustinerea.

FMI in declaratia de final de negociere a insistat din nou asupra evitarii imixtiunii politicului in managementul companiilor de stat.

Tarom este compania care deja a dovedit prin rezultate pozitive in 3 luni consecutive ca se poate.

“BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Ministerele nu trebuie să intervină în conducerea companiilor de stat, aceste atribuţii revenind managerilor privaţi, care să fie selectaţi transparent, aşa cum prevede legea, a declarat şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

“Pentru noi este foarte important ca Ordonanţa 109 privind guvernanţa corporativă să fie urmată în spiritul şi litera ei. Aşadar am sfătuit cu fermitate autorităţile să aplice aceste prevederi, să se asigure că noile numiri (ale managerilor privaţi – n.r.) sunt în conformitate cu prevederile ordonanţei, transpusă într-o lege”, a afirmat Schaechter într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că ordonanţa a fost concepută împreună cu Banca Mondială, apreciind că este o lege bună, însă trebuie implementată.

“Deci va fi important ca autorităţile să se reţină de la intervenţie în conducerea companiilor de stat, ministerele de resort să se abţină să intervină în conducerea acestor întreprinderi, care ar trebui lăsată pe mâna managerilor privaţi, care trebuie selectaţi într-o manieră transparentă, aşa cum prevede legea”, a mai spus oficialul FMI.

Selecţia managerilor privaţi la companiile de stat este una dintre obligaţiile asumate de România în relaţia cu FMI.

Precedentul acord cu FMI, parafat în primăvara anului 2011, în continuarea înţelegerii începute în 2009, trebuia să fie finalizat în martie 2013, dar Fondul a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunătăţire a managementului companiilor de stat.

Între timp, autorităţile române au convenit cu FMI şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, înţelegerea urmând să fie discutată de boardul FMI în toamnă.”

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

8 Comentarii

Bau
31-07-2013 la ora 3:22 pm

Din troica pucistilor face parte si dl. Marius Ghenea, prezent ieri la datorie in grupul de admiratori care l-au intampinat cu paine si sare pe omul cu transformatoarele.
Mai nou, dl. in cauza, care e mai low profile cand vine vorba de spatiul public, dar extrem – extrem de activ in spatele scenei, face un micromanagement extrem de agresiv (probabil performantele sefului sau de C.A. il complexeaza si il fac sa incerce a arata ca nu e cu nimic mai prejos), ajungand sa exercite mari presiuni asupra CCO-ului actual sa plece intrucat, citez, “e o persoana demodata”.
Probabil ca stie domnia sa o persoana modata sau, cel mai probabil, modabila pe gustul si intentiile domniei sale, persoana pe care sa o impuna pe o pozitie de marioneta, cum a facut cu actualul director de IT – un om total paralel cu industria aviatica si cu IT-ul specific industriei , om care, din aceasta cauza nu poate defel performa.

Host
31-07-2013 la ora 6:45 pm

Compania TAROM o sa devina un operator serios cand o sa reia zboruruile spre USA si Asia.

Marius
31-07-2013 la ora 7:50 pm

O companie serioasa este in functie de profesionalismul angajatilor! TAROM este si acum o companie serioasa!

[…] este realizat de d. Pascariu care desi inca discuta cu d. Fenechiu, amanunte in “Desi FMI insista, d. Fenechiu face vizite la Tarom”, cum sa continue schimbarea CEO-ului nu are nici demnitatea de a isi da demisia nici decenta a cere […]

Robert Komartin
01-08-2013 la ora 12:05 pm

@Bau: am discutat pentru prima oara in viata cu dl. Ghenea atunci cand am fost invitat la sedinta comuna consiliu de administratie & management executiv a companiei, la aproape doua luni de la angajare.

Asta spune multe despre dvs. si despre valoarea de ansamblu a comentariilor dvs. (Apropos stimate domn, de ce va ascundeti in spatele unui pseudonim atat de “dragalas”/deplorabil si de ce nu va exprimati punctele de vedere acolo unde le este locul, adica in cadrul companiei?).

In alta ordine de idei – chestiunea care continua sa ma socheze si acum la aproape trei luni de la venirea in TAROM este demersul total distructiv al unora dintre “colegi” – hotarati parca sa demonstreze ca nu intamplator a ajuns compania in situatia dificila in care a ajuns.

Este pacat, pentru ca am intalnit si multi (foarte multi) oameni extrem de competenti si doritori sa fie parte a unei schimbari in bine a companiei, dar care adesea sunt redusi la tacere de “expertii” si “veteranii” sferto-docti si specializati in a explica tuturor de ce nu se poate face… nimic.

Am acceptat cu inima deschisa sa imi pun experienta de peste 15 ani (nu in aeronautica, ci in informatica si in optimizarea proceselor de afaceri) in slujba unui ideal – acela de a aduce compania nationala de transporturi aeriene acolo unde ii este locul – si anume in topul companiilor de profil din Europa si din lume. Nu voi da inapoi indiferent de ce vor comenta diversii “bau-bau”, dar trebuie sa admit ca o astfel de atitudine este absolut intristatoare…

Dr. Robert Komartin
Chief Information Officer
TAROM S.A.

Lucian Isar
01-08-2013 la ora 12:12 pm

Felicitari Robert pentru implicarea in TAROM intr-o perioada tumultoasa.
Sunt sigur ca impreuna cu echipa executiva care crede in capabilitatile dumneavoastra puteti sa demonstrati ca se pot face lucruri “vizibile” in ciuda clasicelor bariere legate de contracte aflate inca In vigoare ori clauze formulate straniu.
Bafta!

Bau
01-08-2013 la ora 2:56 pm

Draga Robert, ai inceput aceasta prima interventie ratata a ta aici cu atacuri la persoana si insulte, in loc sa combati ideile, ceea ce nu e deloc un semn de intelepciune. Ba dimpotriva.
Sunteti destui cei care pretindeti ca meritati sa fiti acolo unde sunteti, experienta istorica arata insa faptul ca acest business s-a degradat si din cauza acestor autointitulati specialisti, majoritatea pusi politic sau in alte moduri care numai de business nu erau, si fara legatura cu domeniul in sine, pe care cel mai adesea nu il inteleg sau pentru care nu au pregatirea si experienta necesara.
Imi mentin parerea ca nu poti performa, emite pareri si mai ales pretentii atat de devreme si intr-un domeniu atat de special precum este cel despre care discutam aici pana nu ai mancat, parafrazand proverbul, cel putin un kilogram de sare pe biroul tau de la Tarom. Nu e vorba de mancat tot odata, sper ca ai inteles macar asta.
In rest, daca ai sti ce inseamna Bau in germana, limba pe care se pare ca nu o stapanesti, ai fi mai rezervat in afirmatii. Mai rezervat si mai intelept.

demersul total distructiv al unora dintre “colegi” – hotarati parca sa demonstreze ca nu intamplator a ajuns compania in situatia dificila in care a ajuns.

Se pare ca ai alergie la critica, in plus interpretezi cum ai chef. Desigur ca nu a ajuns intamplator in situatia in care a ajuns, vezi explicatia partiala de mai sus. Treaba asta e demonstrata deja.
Nici tu nu ti-ai facut temele?

Nu voi da inapoi indiferent de ce vor comenta diversii “bau-bau”, dar trebuie sa admit ca o astfel de atitudine este absolut intristatoare…
Din vehementa cu care ai sarit in sus sunt convins ca nu vei face asta si dealtfel observa ca nu ti-a cerut nimeni asa ceva, nici direct, nici indirect adica aluziv, nici in alt mod. E strict interpretarea ta manioasa si subiectiva, intr-o interventie mult prea subiectiva si doar pe alocuri vag politicoasa.

Ma alatur dlui Isar in urarea de a demonstra ca poti face lucruri vizibile, sa speram ca si bune.

Bau
01-08-2013 la ora 6:07 pm

am discutat pentru prima oara in viata

Inca un lucru, sigur ultimul in nepoliticoasa (din partea ta) noastra conversatie: cand nu te vei mai semna cu un pseudonim de rapper high din fundul Bronx-ului, draga Robert K., poate vom mai discuta. Dar trebuie sa aratai ca meriti asta. Pana atunci nu.
Tchuss!

COMENTEAZA