De ce un “Deutsche Bahn” nu a participat la “privatizarea” CFR Marfa? / P.S.1

17 iunie 2013 • General

Toata lumea se intreaba de ce la “privatizarea” organizata de Ministerul Transporturilor pentru CFR Marfa nu au participat si companii de talia “Deutsche Bahn” si a fost necesara reducerea cifrei de afaceri pentru calificarea participantilor la 20 milioane de euro.

CSAT a blocat initial aceasta privatizare considerand ca viitorul cumparator trebuie sa fie unul strategic. Probabil ca nici prin gand nu le trecea membrilor CSAT in acel moment ca se va reduce cifra de faceri la 20 de milioane de euro pe an pentru a participa la achizitionarea CFR Marfa.

Motivatia pentru neparticiparea companiilor de talia “Deutsche Bahn”, se regaseste in mesajul Cancelarului Merkel catre Premierul Ponta “Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă”.

In momentul lansarii procedurii cele 180 de milioane euro cerute nu se virau in transe iar aceasta valoare nu a luat in calcul transformarea datoriilor istorice in actiuni. Practic un investitor strain serios a fost tinut departe de lipsa de transparenta.

In aceasta privatizare s-au combinat elemente de licitatie si negociere iar criteriile ai evoluat pe tot parcursul procedurii. Despre acest tip de operatiune ce favorizeaza anumite interese am scris in ““Negotiauctions” si “privatizarea” CFR Marfa”

Solutia care ar impaca forma, nu fondul, “criteriului” FMI si interesul national in a capta interesul unui investitor strategic de talia “ Deutsche Bahn” ar fi o anuntare a castigatorului pina in data limita, anularea tranzactiei pe motive de concurenta ori alte motive ( care desigur se cunoasteau anterior) si reluarea in conditii serioase si de transparenta a privatizarii CFR Marfa.

P.S.1: Caleaeuropeana.ro anunta ca ”Comisia Europeana nu a primit nici o notificare de la autoritatile romane privind masuri legate de privatizarea CFR Marfa” – purtator de cuvant al Vicepresedintelui Comisiei Europene, Joaquin Almunia, comisar European pentru Competitie

Aceasta informatie confirma faptul ca stergerea datoriilor prin convertirea in actiuni este o procedura de care alti potentiali participanti nu au avut stire, ca evaluarea de 180 milioane euro nu au luat-o in seama si ca este realizata pentru cei care s-au inscris.

ETICHETE: ,

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

[…] abandonuri au fost provocate de modul de structurare a licitatiei. Despre CFR Marfa am mai scris in De ce un “Deutsche Bahn” nu a participat la “privatizarea” CFR Marfa? / P.S.1, “Eximbank intra in golania privatizarii CFR Marfa?”, “Negotiauctions” si […]

COMENTEAZA