De ce nu scade CAS-ul cu 5%? Din cauza “jocului” esalonului 2

8 noiembrie 2013 • General, Macro

Scaderea CAS-ului nu doar ca este prinsa in programul de guvernare dar a fost ceruta explicit de o parte din guvernare.

3% de la inceputul anului (cu toate ca evident se puteau si cei 5%) dadeau un alt semnal economiei Romaniei decat 5% conditionati si putin probabili la vara …

In primul rand cum anume poate esalonul 2 sa “joace” o decizie de o asemenea importanta.

In al doilea rand de ce este putin probabila scaderea in vara.

1) Pe langa intilnirile cu delegatia FMI din Romania, deplin mediatizate, mai exista intilniri ale partii de negociere romane si la Washington (esalonul 2) si desigur un dialog permanent in care echipa FMI verifica propunerile, calculele, scenariile avansate de echipa romana.

Ultima vizita la Washington a fost in toamna lui 2013 si foarte probabil reducerea CAS-ului nu a fost pusa pe tapet de cei trimisi la discutii. Mai mult nici iteratiile de parcurs nu au cuprins aceasta masura desi Ministrul Finantelor a cerut-o. Echipa tehnica, esalonul 2 ca sa ii dam un nume, a fost condusa pe tot parcusrul negocierilor de Ministrul Delegat pentru Buget care probabil a lucrat cu un mandat dual in care scaderea CAS-ului nu era o prioritate politica sau/si economica.

Altfel spus echipa FMI s-a trezit cu o astfel de propunere relativ imperativa ridicata prea tarziu ca sa mai poate sa verifice supozitiile, calculele si sa o aseze in programul general.

2) Reducerea de 5% a CAS-ului in vara este putin probabila deoarece economia in 2014 va fi mult mai slabita decat in 2013 iar agricultura cu a sa periodicitate de 2 ani nu va salva din nou statisticile.

Impactul negativ al actualelor decizii asupra economiei este evident si daca decriptam doar o singura secventa de discurs:

Desi impactul aritmetic calculat al cresterilor de taxe asupra preturilor ar trebui sa fie semnificativ, se prognozeaza o crestere marginala per ansamblu a preturilor

Aceasta aparenta ciudatenie are o justificare simpla si anume stagnarea economiei si adancirea deficitului de cerere ca si semn al departarii avansului economiei romanesti de la potentialul de crestere.

Cu o economie in stagnare, investitii in coada de peste si fara prioritizare si cu deficit de cerere degeaba intetesti controalele ca deficitul nu va fi acoperit suficient incat sa permita si reducerea CAS-ului.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

ADRIAN
09-11-2013 la ora 7:40 am

Foarte competent si priceput dl.Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget. Daca consultati CVul dlui.ministru veti constata ca are o vasta experienta in institutii de stat, fiind remunerat cu sume importante pentru expertiza, totodata, veti intelege de ce nu il intereseaza scaderea taxelor si impozitelor impovaratoare pentru operatorii economici si populatie.
Exemplu: – ”1 februarie 2005 – prezent Conferenţiar universitar doctor – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)
– aprilie 2009 – 19 decembrie 2012 Membru în Consiliul de Administraţie al Eximbank (mandatul s-a incheiat in 30.09.2012 si a fost reinnoit incepand cu 01.10.2012; la data numirii ca secretar de stat…”
Venituri cf.DA nr.839/28.12.2012 (http://www.sgg.ro/index.php?interes_public):
– EximBank – membru neexcutiv CA = 284.795 lei
– Blocul National Sindical-coordonator proiect POSDRU = 164.547 lei
Venituri cf.DA din 13.06.2013:
– EximBank – membru neexcutiv CA = 286.632 lei
– Blocul National Sindical-coordonator proiectPOSDRU = 57.879 lei
– M.F.- secretar stat = 33.367 lei (numai atat !!!!!)
Concluziile va apartin.

COMENTEAZA