De ce distruge guvernul EXIMBANK? Pentru o noua organigrama

15 martie 2015 • General

Aflat pe final de mandat guvernul se grabeste sa parcheze cadrele. Contractele de mandat pe care le semneaza in cazul acestor reprezinta o bariera la o eventuala tentativa viitoare de schimbare. Guvernarea a realizata aceste schimbari la toate autoritatile de reglementare dar inca nu la toate companiile de stat. Noua ordonanta care reglementeaza cresterea compensatiilor finanviare nu este decat un pas in conturarea noilor sinecuri.

Schimbarea conducereii la CEC va fi insotita si de o noua organigrama la EXIMBANK. Noua organigrama si popularea acesteia nu era posibila decat in urma unei schimbari radicale. Asa a aparut ideea gresita de a utiliza o idee promovata in vara lui 2012 pentru a stimula finantarea proiectelor importante, Banca pentru Dezvoltare, intr-un instrument de restructurare a pesonalului.

Aceeasi strategie a fost utilizata si in cazul initiativei de a crea un Institut pentru Export (idee originata in vara anului 2012 dar utilizata in prezent pentru a schimba si popula o noua organigrama).

Dorinta de a parca personal la sfarsit de mandat nu ar trebui implinita prin distrugerea de institutii vitale pentru dezvoltarea unei unei economii. In trecut combinatele au ajuns la fier vechi pentru o simpla spaga. In prezent noua guvernare e dispusa sa distruga institutii pentru o sinecura.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

ADRIAN
17-03-2015 la ora 7:11 am

Același MODUS OPERANDI. Dottore a decis înlocuirea lui Ionuț Costea, mare bancher (avea cel mai mare salariu din RO, potrivit documentelor oficiale, acesta castiga, in 2009, 27.000 de euro pe lună) și cumnat a lui Mircea Geoană, din fruntea Eximbank cu un altul. La fel s/a întâmplat și cu mandatul lui Ionuț Costea, a multor altora din Eximbank și din alte companii de stat . Ajung să dețină aceste sinecuri bine remunerate cu ajutorul PSD, PNL, PDL & Co, chiar dacă profesional nu îi recomanda nimic. În nesimțire și în disprețul toturor, își fac un contract de mandat prin care prevad numai avantaje, nu își încheie mandatul, nu dau socoteală pentru performanțele instituțiilor pe care le conduc, bilanturile sunt pline de ”defaulturi”, dar își încasează bonificațiile nesimțite și nemeritate. Concluzie: fiecare ”băiat deștept”, care deține o sinecură, are ANRPul lui din care își extrage RENTELE. În schimb, aștia, sinecuriștii & companiile de stat, NU ACȚIONEAZĂ pe o PIAȚĂ CONCURENȚIALĂ.
Potrivit contractului de mandat, în cazul revocarii înainte de termen, banca/instituția statului va plati o compensație de încetare egală cu valoarea remunerațiilor lunare stabilite prin contract, datorate până la data expirării duratei mandatului, poate chiar și alte beneficii de care este lipsit.
Spre exemplificare, dupa cum rezulta din contractul de mandat facut public de HotNews.ro, contractul lui Ionuț Costea (marele banker) a fost semnat in aprilie 2009 de catre fostul presedinte AVAS, Mircea Ursache, un alt sinecurist și membru PSD. Apropo, Mircea Ursache, în prezent este parcat la ASF, tot pe un ”MORMAN” de bani. PARTIDUL DE RĂSPLĂTEȘTE.
Pe langa salariu, Ionut Costea avea urmatoarele drepturi, potrivit contractului de mandat:
* O prima de vacanta egala cu salariul lunar
* Prime de Craciun, de 1 iunie
* Decontarea oricaror cheltuieli facute in interes de serviciu
* Prima de ziua bancii
* Al 13-lea salariu
* Echivalentul a nu mai mult de trei salarii lunare, in cazul in care Adunarea Generala a Actionarilor decide sa acorde alte prime
* Eximbank incheie pentru administrator si familia sa o polita de asigurare privata internationala in valoare de un salariu brut lunar.
* Remuneratia lunara neta va fi majorata cu procentul cu care se majoreaza fondul de salarii pentru angajatii bancii
* Bonus anual in cuantum de minim o remuneratie lunara bruta si maxim trei conform deciziei AGA, pentru indeplinirea corespunzatoare a atributiilor

radu
05-04-2015 la ora 2:08 pm

Adevarat – dar in cazul autorului, “rade harb de oala sparta”. Si Lucica e promovat de PNL… poate o sa-i vina randul curand… 🙁

ADRIAN
06-04-2015 la ora 9:09 am

Poate …, nu sunt apărătorul lui ”LUCICĂ”, dar există o mare diferentă între acești SINECURIȘTI și ”LUCICĂ”. Comparând CVurile, constatăm că ”LUCICĂ” are background solid în bănci internaționale, în timp ce SINECURIȘTI au multe dottorate, origini sănătoase și dosar de cadre.

COMENTEAZA