Cum transforma amnistia pana la 7 ani un comportament irational in unul perfect rational

10 decembrie 2013 • General

Iminenta amnistie pana la 7 ani schimba mult reperele in societatea romaneasca si face ca un comportament aparent irational sa devina (ex-post) unul perfect rational si denatureaza reperele societatii in ansamblu.

De la disparitii de vagoane pana la privatizari si devalizari, totul trebuie regandit si „rationalizat” din noua perspectiva.

“Strategia” maximizatoare ( maximul de bani din captura statului) va fi optimizata contra noii restrictii de 7 ani cu executare ( cumulativ).

Tunurile si condescenta autorilor va intra intr-o noua etapa.

Cum trece o asemenea initiativa in Romania sfarsitului de an 2013 ? Usor si la pachet cu alte initiative discutabile pentru a putea negocia o sustinere larga.

Pentru a intelege mai bine aceasta rasturnare de apreciere si a deprinde noul mod de rationalizare probabil ca un exemplu ipotetic ar fi mai usor de urmarit.

1) Interpretarea initiala a exemplului ipotetic de comportament aparent irational

Sa intri la guvernare cu un dosar pe rol cu o probabilitate mare de transformare in pedeapsa cu executare ( pana in 7 ani) pare o decizie irationala.

Aparent abordarea rationala ar fi sa stai in afara guvernarii.

Continuarea practicilor care pot conduce la o noua sentinta cu executare pare o decizie irationala dat fiind ca o contopire a pedepselor ar friza bariera de 7 ani.

Aparent abordarea rationala ar fi sa nu mai fii partas la asemenea acte.

2) Si totusi din perspectiva amnistiei pentru pedepse pana in 7 ani ceea ce parea un comportament irational devine o dovada de rationalitate pura.

Un comportament rational in conditii de amnistie si in conditiile existentei unor fapte pasibile de condamnare cu executare ar fi sa intri la guvernare chiar si pentru o perioada scurta si sa continui la foc automat practicile anterioare.

Tot pentru exemplificare din 15 tunuri si tunulete (3 facute cadou pentru sustinere) doar 7 vor fi descalcite de presa si doar 3 anchetate. Din cele 3 anchetate probabil ca doar 2 vor putea avea atatasate probabilitati semnificative de pedeapsa cu executare.

Prin umare, desi 15 sunt realizate si documentabile, o pondere mica vor putea ( cu probabilitatile inerente) contribui la cresterea pedepsei spre limita de 7 ani.

In conditiile noii amnistii, comportamentul rational al unui decident cu o probabilitate ridicata de a primi o pedeapsa cu executare este de a creste frecventa si valoarea tunurilor. Sansele de a fi prins din nou se reduc (sporeste experienta) iar comasarea va fi in conditiile noului cod pana in 7 ani.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA