Cum de Romania va creste sub nivelul din 2011?

6 septembrie 2013 • General

Romania in 2013 va avea o crestere economica sub cea din 2011!

Asta da performanta negativa.

Motivatia sta in faptul ca programul de guvernare nu este respectat si ca partea constructiva, liberala este neglijata pentru ca nu este la fel de vandabila electoral ca si transferurile.

Polii de crestere, politica industriala, triumviratul investitional, garantiile de stat pe segmente multiple, modificarea legii insolventei prezinta intarzieri majore.

Mai mult, daca extragem evolutia exceptionala a agriculturii unul din cele doua trimestre ramase din 2013 va avea crestere negativa, daca nu ambele.

Romania este ultima tara din Uniunea Europeana cu potential de crestere in jurul a 4% pe ani care datorita mixului de politici economice refuza sa creasca.

Practic politica economica deficitara si inoportuna a pierdut Romaniei aproximativ 33 miliarde de euro, de 2 ori imprumutul de la IFIs.

Politica economica are mai multe componente care daca nu au ca si viziune cresterea economica si bunastarea cetatenilor, rezultatul este recesiunea sau stagnarea botezata in crestere recesionara.

Despre politica monetara si de credit am argumentat incat d. Isarescu, epuizand toate argumentele, a ajuns sa ne roage sa il credem. In opinia de fata il credem cum credem ca BNR achizitioneaza vin respectand principiul calitate/pret.

2013 va fi mai prost decat 2011 si din alte considerente. BNR era si a ramas o frana pentru economie asa ca putem pentru analiza curenta sa o excludem.

Problema pe care o vad cu restul mixului este ca din motive inca neclare politica guvernamentala s-a indepartat de programul de guvernare si de componenta de dreapta a politicilor de contructie-stimulare a economiei.

Initial principiul economic de baza era de stimulare a economiei cu solutii de dreapta, liberale, de constructie iar equitatea sociala asigurata printr-o combinatie de oferire de oportunitati si transferuri sociale.

Se pare ca apropierea alegerilor face ca tinta socialista de 50% sa mizeze pe transferuri si publicitate in detrimentul investitiilor, polilor de dezvoltare, management performant, dialogului aplicat cu mediul de afaceri si alte forme de stimulare.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA