Consumul: ba ba da, ba ba nu

12 februarie 2014 • General

Cei care urmăresc discursul public probabil se amuza teribil când văd modul in care este tratat “consumul” in funcție de micile panici pre-electorale.

Desigur teoria si practica economică a țărilor care au performanțe economice este foarte diferit de ceea ce se propune si implementează in Romania.

Presiunea si nevoile politicienilor dictează atât politica economică precum si discursul public ațat de puternic încât nu trece săptămana încât albul devine negru si vice versa.

Deciziile istorice inoportune sunt disimulate sub discursuri eufemistice de tipul unei schimbări de paradigma in pas cu timpurile.

Desigur o sumedenie de opinii pledează de ani de zile pentru paradigma menționat a se aplica de abia de curând e.g. “Creditul de consum … si da-i si lupta” si “http://lucianisar.com/media/creditul-de-consum-si-da-i-si-lupta/”

Consumul nu trebuie inhibat artificial mai ales când exista un ecart semnificativ faza de PIB-ul potențial.

Inhibarea artificiala afectează atât moralul si optimismul precum si distruge tesatura spatiului economic.

Reducerea potentialului de creștere al unei economii este evidentă atunci cand măsurile economice amplifica nenatural miscarile economice.

Dobânzile si cursul sunt prețuri macro care ar trebui gestionate fără a produce pagube iremediabile pe termen mediu asupra economiei reale deoarece costurile societale majore pot reversa avansul unei societăți si diminua bunăstarea populației.

Iluziile monetare si alte trucuri financiare nu pot acoperi pagube majore in termeni de bunăstare si dezvoltare economică reala.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

AC
12-02-2014 la ora 11:50 am

“Iluziile monetare si alte trucuri financiare nu pot acoperi pagube majore in termeni de bunăstare si dezvoltare economică reala.”

Asa e, bineinteles, dar tot am suferit o smiling crisis gandindu-ma ca vine tocmai de la un adept al NGDP targeting. 🙂

COMENTEAZA