Campania electorala si cursul de schimb

10 mai 2014 • General

Cursul de schimb in Romania este unul administrat/controlat.

Ca in orice regim de acest gen cursul de schimb are o sensibilitate aparte la perioadele preelectorale.

Cu precadere in tarile cu o piata financiara mai slab dezvoltata cum este si cazul Romaniei, cursul este extrem de folosit ca si ancora de comunicare.

Un curs stabil sau cu o tendinta temporara de apreciere este considerat si folosit politic in a sugera valentele si rezultatele positive ale economiei reale pe care altfel, electoratul nu le-ar sesiza.

Cursul de schimb ar trebui sa fie un pret macroeconomic, o expresie a evolutiei economiei reale.

Acest lucuru nu se intimpla si in Romania unde este controlat artificial.

BNR intervine in piata cumparand sau vanzand euro contra moneda nationala in functie de o serie de deziderate, unul mai mult sau mai putin explicite. Ipoteza legata de tintirea cursului de schimb de catre BNR nu este fara valoare.

In aceasta perioada preelectorala cursul de schimb se apreciaza. Pe logica inculcata ani la rand prin presa antrenata in acest scop, economia reala merge bine si genereaza o astfel de miscare pe curs.

Nu este si cazul acestei perioade. Economia reala nu merge nici pe departe asa de bine ca sa justifice o asemenea apreciere.

Miscarea pe curs este destul de bine explicata prin fluxuri externe ce se repozitioneaza din tari estice in interiorul spatiului NATO.

BNR ar putea sa intervina daca nu ii este pe plac miscarea si comunicarea cu tenta si capitalizare electorala dincolo de ceea ce se numeste interventie verbala.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

Edy
12-05-2014 la ora 2:40 pm

Saracii turci Cică de la ei au plecat capitaluri de când cu Ucraina dar la noi au venit 🙂 oare?

COMENTEAZA