BNR Nu a scazut nici azi dobanda, preferand sa mai astepte

2 mai 2013 • General, Macro

BNR a decis din nou sa ignore realitatile economice Romanesti si a nu scazut dobanda de interventie, nu a redus rezervele minime si nu a eliminat regulamentul neinspirat de creditare impus bancilor ce activeaza in Romania.

Salvarea pentru economia Romaniei se pare ca nu sta intr-un demers rational de politica monetara ci in alte practici de genul Oinomantiei sau Tiromantiei.

Salvarea pentru economia Romaniei se pare ca nu sta intr-un demers rational de politica monetara ci in alte practici de genul Oinomantiei sau Tiromantiei.

In actualele conditii de pe piata monetara miscarea aprobata este echivalentul unei intariri a conditiilor monetare si nu a unei relaxari necesare: a decis sa micsoreze intervalul din jurul dobanzii de interventie de la +/-4% la +/-3%.

Despre scaderea volatilitatii si incertitudinii in piata monetara prin micsorarea intervalului din jurul dobanzii de interventie neobisnuit de mare pentru orice banca centrala am scris din 2011 si in
“Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare”
, in “Duplicitatea… dobânzilor” si in “Trichet, epigonii si ruperea de realitate”

O intirziere de peste 2 ani in deciziile de politica monetara si de credit nu va face decat sa amine si mai mult revenirea pe crestere a economiei Romaniei.

In conditiile stimulului monetar si de credit sustinut din Europa si celelalte tari ale lumii, intirzierea in a actiona de catre BNR nu mai poate fi justificata doar prin greseli la datul in bobi. Cu siguranta o mai buna utilizare a resurselor statului ar fi sa studieze fermentarea brinzeturilor ori a semnelor lasate de vin decat sa caute justificari “rational-vandabile” pentru ratari sustinute pentru o pozitionare favorabila a economiei Romanesti.

P.S. Banca Centrala Europeana tocmai au scazut dobanda la un minim istoric de 0,5%.

imagine de pe sphotos-a.xx.fbcdn.net

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

stefan sainiuc
14-05-2013 la ora 12:45 am

NBR seems to continuously be trying to find the Nash equilibrium 🙂

[…] cine tine dobanzile si rezervele minime la cel mai ridicat din Europa, amanunte in “BNR Nu a scazut nici azi dobanda, preferand sa mai astepte”, “BNR ar trebui sa coboare imediat dobanda de interventie cu 1%”, Lichiditate adecvată […]

COMENTEAZA