BNR greseste iar stopand relaxarea politicii monetare

5 mai 2014 • General

Politica monetara influenteaza major economia reala.

Politica monetara neinspirata a provocat pierderi concrete in economia reala de peste 20 de miliarde de euro incepand din 2009.

Aceste pierderi au afectat inclusiv potentialul de crestere al economiei.

In acest caz, cauza majora a pierderilor din economia reala a reprezentat-o o politica monetara mult prea tare atat raportat la o economie in recesiune dar si relativ la comportamentul celorlalte tari.

Suprapunerea mai multor perioade preelectorale a coincis la inceputul anului 2013 si cu o asa numita eufemistic schimbare de paradigma in politica monetara din Romania.

Aceasta noua paradigma este exact ceea ce trebuia sa faca BNR inca din 2009, exact ce au facut si toate celelalte tari ale lumii constiente ca exista o criza economica in lume si in propriile economii si anume relaxarea politicii monetare.

Un lucru laudabil desi cu o intarziere de 4 ani.

Aceasta relaxare a politicii monetare a fost intrerupta prea devreme si pe motivatii ce nu se regasesc in realitatea datelor.

Politica monetara ar trebui sa continue ciclul de relaxare similar cu cel din alte zone pentru ca economia Romaniei nu si-a revenit si are nevoie de stimulare. Reducerile de dobanda si de rezerve ar trebui sa fie in continuare instrumente utilizate alaturi de injectii de lichiditate la termene lungi.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

Radu
05-05-2014 la ora 8:37 pm

Totusi, de ce nu se intareste leul fata de euro, daca euro s-a inmultit rapid prin “injectii masive de lichiditate” in timp ce leul s-a inmultit lent? Si deprecierea leului e mai mare decat diferenta de inflatie dintre noi si zona euro.

Lucian Isar
06-05-2014 la ora 5:02 am

raspunzand strict la cum este formulata intrebarea, injectii de lichiditate inseamna mai multi lei pe piata ceea ce in teorie si fara alte elemente, ar crea presiuni de depreciere a leului , de slabire, mai multi lei la un euro …

nu se intareste pentru ca este un curs controlat mentinut in banda in gust nici nu se depreciaza dar nici nu se apreciaza semnificativ pana dupa alegerile prezidentiale

[…] aceste pierderi au afectat inclusiv potentialul de crestere al economiei, continua Isar pe blogul sau.“Cauza majora a pierderilor din economia reala a reprezentat-o o politica monetara mult prea […]

COMENTEAZA