Bernoulli si regimul fiscal din Romania in 2015

26 iulie 2014 • General

Nu prea se vorbeste despre fiscalitatea anului 2015.

Motivele principale sunt 2.

Primul este legat de informatia non-publica cu privire la acest subiect care este semnificativ mai ampla decat cea publica, facand un posibil material “subtire” in continut.

Al doilea motiv este legat de ceea ce trebuie in realitate estimat pentru a vorbi despre fiscalitatea din Romania in 2015.

In 2015 fiscalitatea se va modifica in Romania in functie de rezultatul alegerilor prezidentiale:

ori va creste, cu un sistem progresiv si cu o rata maxima de 40% (declinarile eventuale minore)

ori va scadea, cu influenta inclusiv asupra reducerii TVA-ului.

Alegerile prezidentiale, in cazul in care doar 2 candidati se bat pentru pozitia de Presedinte al Romaniei, este un experiment de tip Bernoulli.

Turul 2 va fi un astfel de experiment. Experimente similare sunt datul cu banul , desi in acest caz se presupune ca banul nu este viciat, decizia de angajare etc.

Cu un astfel de risk privind fiscalitatea in Romania legat de rezultatul alegerilor prezidentiale, cu sondaje manipulatorii si batalie electorala, va fi dificil pentru economisti sa elimine zgomotul de fond pentru a previziona intr-o banda ingusta cum va arata regimul fiscal din Romania in 2015.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

Cris
26-07-2014 la ora 7:33 am

Din pacate, fiscalitatea anului 2015, nu este un risc legat de rezultatul alegerilor prezidentiale, ci aproape o certitudine, din urmatoarele motive:

-prevederile noului Cod Fiscal 2015 (trecut in prezent la secret) au rasuflat in presa si au ingrozit o tara intreaga prin sumele aberante, nerusinat de mari care se prefigureaza la capitolul taxe si impozite locale;

– Ponta a anuntat ca Codul Fiscal (varianta secreta 2015) va fi discutat in Parlament in septembrie, deci inainte de alegeri;

– Ponta e atat de sigur pe el ca va castiga alegerile incat “i se rupe” de parerea publicului despre ce scrie in noul Cod Fiscal;

– proiectul de buget 2015 va trebui anuntat tot in septembrie, deci pana la alegeri;

– e clar, de acum, ca Ponta nu va renunta la reducerea CAS cu 5%, deci banii trebuie scosi de undeva;

Din aceste motive eu cred ca cresterea poverii fiscale in 2015 are un grad de certitudine de peste 85%.

AC
26-07-2014 la ora 7:38 am

Se schimbă doar șeful Securității. Majoritatea parlamentară nu se schimbă. “Experimente similare sunt datul cu banul”… cu fețe identice. Dar e posibil ca și în astfel de cazuri economiștii să nu fie capabili să… previzioneze.

Cris
28-07-2014 la ora 10:08 am

Gata, au anuntat cresterea contributiei la Sanatate la de la 10.5% la 14%.

Niste hoti si niste lepre.

ADRIAN
01-08-2014 la ora 5:42 am

Răspunsul ”corect” este oferit de DOTTORE la Digi 24. Citat din viitorul președinte:”Șeful Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, este consilier de propagandă al președintelui Băsescu. Nu ai voie să pui într-o lege actuală impactul unei măsuri care nu a intrat în vigoare. Reducerea CAS nu este în vigoare. Rectificarea bugetului se face doar pe acte normative în vigoare. Domul Dumitru, dacă nu ar face campanie, ar trebui să știe acest lucru.” Urmeaza un program de exorcizare de BĂSIȘTI.

COMENTEAZA