Amnistie fiscala in Romania

3 decembrie 2013 • General, Macro

Romania ar trebui sa se desmeticeasca si sa introduca amnistia fiscala.

Pe fondul lipsei de lichiditate din sistem si a reticentei investitorilor de a intra in noi proiecte in Romania, amnistia fiscala ar fi solutia atat pentru bugetul de stat precum si pentru cresterea capitalului autohton investit in economia Romaniei. Este o mare problema ca sifonarea si decapitalizarea economiei Romaniei ajunge sa finanteze alte economii in mod netrasparent.

Cu o economie gri semnificativa si o captura a statului realizata pe parcursul anilor, Romania beneficiaza de sume semnificative parcate atat in exterior precum si tinute sub forma de lichiditati nedeclarate inca pe teritoriul Romaniei.

Unele sume din exterior au revenit in tara in unele cazuri prin intermediul fondurilor de investitii si a aporturilor la capital si imprumututilor intra-grup realizate de vehicule financiare parcate in paradisuri fiscale (probabil ca mare parte din sumele investite in Romania si raportate statistic ca si provenind din Olanda si Austria isi au originea in economia Romaniei).

Marea majoritate a sumelor inca asteapta vremuri mai bune.

Pe fondul evolutiei recente a deschiderii paradisurilor fiscale catre diferite autoritati, taxarea acestor fonduri in cadrul unei amnistii fiscale ar reprezenta o motivatie serioasa pentru majoritatea detinatorilor in a le repatria.

Acest tip de solutie a fost utilizata de numeroase tari cu rezultate remarcabile in ultimii ani e.g. Australia in 2007 si 2009, Belgia in 2004, Germania in 2004, Grecia in 2010, Italia in 2001, 2003 si 2009, Portugalia in 2005 si 2010, Rusia in 2007, Africa de Sud in 2003, Spania in 2010, SUA in 2009 si 2012.

In Romania, datorita neincrederii generale si noutatii metodei, probabil ca se pot astepta doar 3-5 miliarde de euro.

Taxarea acestora ar fi suficienta pentru a nu mai introduce noi dari asupra companiilor si indirect asupra populatiei. Indirect o asemenea suma va trebui sa isi gasesca un spatiu investitional in Romania cu beneficii evidente pentru economia Romaniei.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

Edy
04-12-2013 la ora 8:31 am

Isarescu nu e de acord cu regula 444.Din declaratiile oficiale vrea un 222.Cine o sa aduca bani intr-o economie ca a noastra care-si propune crestere de maxim 2% si sta cu ochii doar pe deficite ?Au variante pe glob mult mai bune asa ca amnistia fiscala e inutila pt ca banii tot nu vor veni decat speculativ pt ca nu exista cel mai important capital , increderea .

Lucian Isar
04-12-2013 la ora 10:43 am

Nu stim cu certitudine pana nu o testam.
Acordurile europene si noile exceptii permise sunt compatibile cu ’44 pentru Romania
Nu suntem o economie matura, imbatrinita
Procesul de intelegere nu este instantaneu iar cerintele Europene sunt adaptative
E adevarat ca manualele au fost scrise pe exemplul economiilor mature
Cercetarea aplicata recenta in schimb a inceput sa se uite si la emergente
Europa are nevoie de crestere iar daca Romania poate sa creasca va fi lasata sa o faca acum sau peste cativa ani
Exista o diferenta intre ce se vrea si ce se poate
Romania poate vrea sa fie ca si Germania dar nu poate si nici nu o ajuta sa se comporte ca Germania cand nu are aceeasi baza

Edy
04-12-2013 la ora 6:26 pm

Facand o paralela cu medicina as spune ca nu suntem o economie imbatrinita dar suntem o economie tanara si bolnava de o boala degenerativa grava.Asa ca potentialul unui economii tinere dar foarte bolnave s-ar putea situa sub cel al unei economii mature dar mai solide si mai sanatoase.

Mihai
09-12-2013 la ora 11:10 am

Amnistia fiscală trebuia să fie o condiţie de bază a înfiinţării USL.
Mă gândesc că un autentic liberal gândeşte ca un liberal şi atunci când înfiinţează alianţe şi parteneriate politice.

[…] – completarea lanturilor de valoare adaugata incomplete pe teritoriul Romaniei si captarea suplimentara de valoare adaugata e.g. industrializarea productiei agricole – sporirea compexitatii produselor si serviciilor create pe teritoriul Romaniei -reconversia bazinelor industriale de traditie -accelerarea dezvoltarii celor 8 mari poli de dezvoltare regionala -capitalizarea antreprenorilor autohtoni -implicarea IMM-urilor -completarea ecosistemelor industriale -intarirea legaturii intre universitati, cercetare si productie – repatrierea capitalurilor – stabilirea de politici industriale nationale si a domeniilor strategice -privatizarea accelerate prin diferite metode a detinerilor care nu se incadreaza la detineri strategice -refacerea si completarea arhitecturii financiare Dezvoltari suplimentare in opiniile “Reindustrializarea privata a Romaniei : Cluj Innovation City”, “Romania: Stat Participativ versus Asistential ori Minimal”, “4% crestere in Romania prin 8 poli: IT /Inovatie, Aeronautica/Mecatronica …”, ““Lipsa de viziune” a Premierului Ponta se poate vindeca cu un “Stat Participativ””, ““Campionii Economiei Romanesti” – un PP-PPP pentru expansiune regionala”, “Amnistie fiscala in Romania”. […]

COMENTEAZA