Amendamentul la Noua Constitutie introdus de BNR si deprecierea cursului

18 iunie 2013 • General, Macro

Deprecierea accentuata a cursului si-a atins si de aceasta data scopul.

In opinia ““Ataca” BNRu’ cursu’? Asa pare! Si un pariu plus un P.S.” mentionam cele 3 cauze posibile pentru care cursul s-a depreciat recent. Am si pariat ca dupa un set de declaratii situatia de va normaliza, conform scenariului in care si aceasta criza era contrafacuta si regizata.

Cum reactia la situatia din Turcia si corectia pe dobanzile la dolari nu explica de ce doar la noi s-a depreciat cursul atat de puternic fata de alte situatii similare, au ramas cu putere explicativa distragerea atentiei de la dezbaterea privind greselile de politica monetara si de credit si negocierea cu politicienii.

BNR tocmai a bifat al treilea motiv pentru care a lasat cursul sa se deprecieze.

BNR tocmai a bifat si al treilea motiv pentru care a lasat cursul sa se deprecieze.

A reusit sa impuna un amendament in Noua Constitutie.

A reusit sa impuna un amendament in Noua Constitutie si sa isi treaca protejatii in conducerea ASF fara sa se tina cont de criteriul de experienta.

Constitutia fiind un cadru “meta” nu ar trebui sa cuprinda asemenea “amendamente”.

Amendamentul propus de BNR si introdus in Noua Constitutie este

“”Membrii Comisiei de revizuire au adaugat un nou articol dupa articolul 137 din actuala Constitutie, cu denumirea “Moneda nationala si banca centrala”.

“(1) Banca centrala are dreptul sa emita insemne monetare pe teritoriul Romaniei. (2) Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a statului roman, institutie publica independenta, ale carei prerogative, administrare si functionare se reglementeaza prin lege, in conformitate cu normele de drept international care decurg din tratatele la care Romania este parte.

(3) Banca Nationala a Romaniei este condusa de un Consiliu de Administratie ai carui membri sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reinnoit.(4) In conformitate cu tratatele constitutive si actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organica se pot reglementa: a) transferul de prerogative ale Bancii Nationale a Romaniei la Banca Centrala Europeana, b) recunoasterea circulatiei si inlocuirea monedei nationale cu moneda euro”, precizeaza amendamentul adoptat in Comisie.”

Cele 3 motive mentionate in opinia ““Ataca” BNRu’ cursu’? Asa pare! Si un pariu plus un P.S.” sunt:

“Sunt 3 motive pentru care leul se depreciaza in aceasta perioada. Dat fiind forta BNR in piata ultimele 2 primeaza in acest caz.

Primul motiv este legat de rebalansarea portofoliilor din regiune pe fondul valurilor din Turcia si a semnalelor de piata din Statele Unite. Volatilitatea redusa a cursului, diferentialul de dobanda si mai ales un acord incheiat cu success cu FMI nu fac acest motiv de maxim impact in actuala conjuctura, in termeni relativi. In baza dreptului de proprietate, investitorii isi iau parte din proprii bani inapoi.

Al doilea motiv este legat de campania de propaganda a BNR pe doua directii: crearea unei probleme –reactie – solutie si respectiv distragerea atentiei de la critica argumentata pe actiunile BNR de la depozite, clauze contractuale, politica monetara si de credit inoportuna. Comunicarea pe cursul de schimb este versatila.

Al treilea motiv este legat de presiunea pe politicieni si guvern pe care o pune o depreciere a cursului prin intermediul media. Astfel, deoarece BNR controleaza unde se tranzactioneaza cursul, poate negocia ceva mai ales in perioada realegerii Consiliului ASF si pentru sustinerea unor Amendamente in Noua Constitutie.”

imagine de pe 3.bp.blogspot.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

[…] Mai multe in opinia “Amendamentul la Noua Constitutie introdus de BNR si deprecierea cursului” […]

COMENTEAZA