Alternativa la Propunerea de Impozitare a Averilor

22 aprilie 2012 • General, Macro

Actuala guvernare, desi intesata de ganditori de “dreapta”, este pe cale sa sustina o noua lege.

Legea privind Impozitarea Averilor.

Deficientele propunerii actuale sunt numeroase. O astfel de masura in forma propusa nu face decat sa consolideze “expansiunea stagnanta” a economiei. “Rentabilitatea” ultimelor investitii ale statului si dimensiunea “capturii” fac din amanarea cresterii veniturilor bugetare un demers economic rational pentru toti actorii economici.

Masurile de redistribuire ale avutiei (e.g. reintregiri de salarii, diminuarea despagubirilor, taxare suplimentara discriminatorie) aduc voturi. In an electoral, o solutie propusa trebuie sa tina cont si de nevoile de discurs ale politicienilor.

Alternativa Propusa

In loc de taxarea averilor, partea din avere ce se dorea virata la buget sa fie directionata de catre detinatorii averii in investitii directe in economia romaneasca si profitul reinvestit pentru o perioada de cel putin 15 ani.

In loc de taxarea averilor, partea din avere ce se dorea virata la buget sa fie directionata de catre detinatorii averii in investitii directe in economia romaneasca si profitul reinvestit pentru o perioada de cel putin 15 ani.

Investitiile vor avea doar doua directii.

Una din directii va fi in 10 poli de crestere (clustere) cu focus si localizare diferita (eventual conform cu provinciile istorice) structurate dupa principiul Triumviratului, in sensul in care in proiect va participa capital privat romanesc, capital privat extern si statul roman.

Una din directii va fi in 10 poli de crestere (clustere) cu focus si localizare diferita (eventual conform cu provinciile istorice) structurate dupa principiul Triumviratului, in sensul in care in proiect va participa capital privat romanesc, capital privat extern si statul roman.

Valentele polilor de crestere si mai ales pentru Romania in structura de Triumvirat au fost surprinse in  “Constructia macreoeconomiei reale este solutia pentru cresterea economica”, “ Statul trebuie sa participe la relansarea prin organizarea de poli de crestere” si “Clusters, convergence and economic performance”.

A doua directie este reprezentata de fonduri de private equity cu focus exclusiv pe Romania si cu lock up al fondurilor de 15 ani.

A doua directie este reprezentata de fonduri de private equity cu focus exclusiv pe Romania si cu lock up al fondurilor de 15 ani.

Beneficiile sunt numeroase pentru ambele parti.

Cei cu averi susceptibile a fi impozitate suplimentar au posibilitatea sa nu piarda banii prin impozitare si chiar sa ii multiplice.
Pentru stat si cetateni, banii intra in forme de investii eficiente si cu efect de multiplicare care genereaza venituri suplimentare, locuri de munca si bunastare sociala.

Suplimentar, gestionarea investitiilor va fi in mod normal superioara iresponsabilitatii actuale prin implicarea si co-interesarea mediului privat.

Aparenta “limitare” a directiilor de investitii in primul rand le canalizeaza catre “tehnologie investitionala” (clustere si vehicole de private equity) cu rezultate remarcabile si in al doilea rand evita schemele de sifonare care nu ar atinge, in mod pozitiv pentru societate, economia reala.

Directionarea fondurilor, care potrivit proiectului guvernantilor ar urma sa fie impozitate, in investitii directe in economie contribuie la cresterea economica, reface potentialul economiei, sporeste bunastarea cetatenilor, creste numarul de salariati, genereaza efecte de multiplicare si antrenare in economie, eficientizeaza parti din economie .

Una din teoriile care sustin ca o mai mare inegalitate sporeste cresterea economica se numeste “Trickle-down economics”. Aceasta sustine ca cei care acumuleaza averi mari au facut-o stimuland economia, ca prin efortul lor avutia picura si spre baza piramidei si prin urmare nu mai este nevoie de eforturi de redistribuire din partea statului.

In Romania sunt doua probleme cu acest concept pe care propunerea de fata incearca sa le solutioneze.

Procesul de “picurare” in Romania este foarte lent.
Marile averi nu s-au creat neaparat printr-un efluviu antreprenorial de care a beneficiat economia si societatea conform teoriilor ci mai degraba prin “captura” statului (spaga) ori alte activitati discutabile care in general au distrus mai multa avutie nationala decat au creat. Datorita provenientei averilor si lipsei de exercitiu investitional si antreprenorial, banii nu intra usor in circuitul economic si mai ales nu neaparat in Romania fiind plasati la “pastrare”.

Directionarea fondurilor, care potrivit proiectului guvernantilor ar urma sa fie impozitate, in investitii directe in economie contribuie la cresterea economica, reface potentialul economiei, sporeste bunastarea cetatenilor, creste numarul de salariati, genereaza efecte de multiplicare si antrenare in economie, eficientizeaza parti din economie.In acelasi timp, detinatorii fondurilor se implica direct in bunul mers al economiei reale, isi perfectioneaza or dovedesc abilitatile de investitori directi chiar daca pana acum au evitat implicarea din multiple motive.

Imagine de pe zdnet.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

9 Comentarii

romania inedit
23-04-2012 la ora 10:56 am

Nu o sa vedem asa ceva in Romania, pentru ca Romania este condusa inca de politicieni comunisti .

Lucian Isar
23-04-2012 la ora 12:31 pm

Eu cred ca e mai fezabil decat suna daca toata lumea intelege ce are de castigat, “ce le iese” la nivel individual si plus daca discursul politic este frazat incat sa le obtina si voturi atat celor care vor sa penalizeze avutia si celor care promoveaza corect expansiunea economica si bunastarea generata de dezvoltare si nu doar din transferuri.
In plus exista si o tema de alegeri locale inclusa prin cele 10 poli de crestere pozitionate in provinciile istorice care ajuta ecologia locala …

Lucian Isar
23-04-2012 la ora 12:34 pm

Altfel spus, indiferent in ce crede ori in ce se erijeaza un decident, exista un set de interese si de mesaje de care sunt interesati.
Ce mi se pare intradevar ca merita risipa de idei e sa gasesti o propunere care sa-i faca sa o sustina si in acelasi timp sa si impingi economia inainte dincole de cat se pierde in captura statului.

Catalin C
23-04-2012 la ora 12:52 pm

Foarte intresanta propunerea. A mai fost implementat ceva similar in lume?

Lucian Isar
23-04-2012 la ora 1:35 pm

Multumesc. Nu stiu daca au implementat-o exact asa dar “componentele” exista si functioneaza in mai multe economii.
Este o solutie pornita de la scop, crestere si bunastare, date fiind restrictiile de interese si de nevoile de discurs politic ( practic o optimizare cu restrictii).

romania inedit
24-04-2012 la ora 12:23 am

Pai problema averilor in Romania este ca sunt bazate intr-o masura foarte mare pe active cu grad de lichiditate scazuta .
Tot mai fezabila este neimpozitarea profitului reinvestit in anumite domenii de activitate, prioritare pentru economie .

Lucian Isar
24-04-2012 la ora 4:13 am

Neimpozitarea profitului reinvestit este o idee foarte buna.
Sunt averi blocate si in active ilichide dar exista suficient cash parcat.
Profitul este scos intr-o masura substantiala si de locali si de straini ca sa poti miza ca doar prin neimpozitarea profitului se va investi in economia reala.
Au mai fost incercari in trecut cu profitul reinvestit dar nu mai tin minte cat de mult a miscat lucrurile.
Profitul reinvestit pleaca mult de la premiza unor averi create antreprenorial ori printr-un demers de investitii directe.
Cealalta propunere antreneaza si sume care nu au de a face cu asa ceva. E o fortare a introducerii banilor in economia si direct in forme avansate de investire.

Suplimentar, polii de crestere in sistem triumvirat si PE-urile exclusive cu lock-up pe termen lung mi se pare destinatii care sa impace pe toata lumea si nu vad cum s-ar putea canaliza bani in directia respectiva doar cu profitul reinvestit.

Daniela
25-04-2012 la ora 1:21 pm

Eu cred ca statul ar trebui sa suplimenteze de la buget averile dobandite prin frauda si evaziune fiscala cu cel putin cincizeci la suta din valoarea declarata de posesori, astfel bunastarea acestora crescand semnificativ.

Adrian Coroian
02-05-2012 la ora 9:02 am

Interesanta propunere. Cred ca asta ar stimula circulatia banilor in economia nationala. Merita dezbatut.

COMENTEAZA