Ajutoarele de stat au crescut pretul apartamentelor

22 februarie 2016 • General

Guvernul poate ajuta o anumita industrie o anumita perioada daca asa considera.

Indiferent de forma de expresie a ajutorului dat de stat acesta distorsioneaza pietele.

Spre exemplificare programul Prima Casa a fost lansat de guvern in perioada post criza pentru a ajuta atat industria imobiliara (constructorii de apartamente) precum si industria bancara.

Bancile au fost ajutate de statul roman in perioada post 2008 prin cel putin urmatoarele 3 mecanisme:
– un imprumut supradimensionat de la FMI de care statul roman nu avea nevoie
– O scadere lenta a dobanzilor pentru a permite bancilor sa imprumuta statul la dobanzi ridicate si pe termen lung; o reducere rapida a dobanzilor dupa 2009 at fi ajutat sectorul real dar ar fi diminuat profilul realizat de banci pe detinerile de titluri; costul desigur a fost suportat de bugetul de stat si implicit de contribuabili
– Programe de tip Prima Casa or garantiile pentru creditele acordate Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

In particular anumite banci au avut parte si de alte forme de sustinere.

Sustinerea de tipul Prima Casa nu doar ca a sustinut preturile apartamentelor in jurul plafoanelor stabilite de stat dar a si impins preturile in sus in momentul cresterii plafonului.

Fara aceasta distorsiune clientii ar fi cumparat apartamente mai ieftine si desigur ar fi platit dobanda la credite mai mici.

Pe medie ajustarea incluzand dobanzile suplimentare si pretul crescut a fost de peste 25% din valoarea apartamentului.

Inainte de comunicarea oficiala a crizei in Romania preturile apartamentelor au fost impinse in sus prin colaborarea dintre banci, evaluatori, constructori, brokeri, notari.

Distorsiunile de piata de acest tip au o justificare in anumite momente ale ciclului economic dar nu se sustin rational cand continua sa influenteze pietele inclusiv in faza de expansiune a ciclului economic. Spre exemplificare programul dedicat achizitiei de masini nu mai avea justificare in actuala dinamica a pietei si a preturilor.

Desi aceste programe de tip rabla, prima masina, prima casa sunt promovate propagandistic drept forme de ajutorare a populatiei, acestea sustin anumite industrii iar costurile sunt sustinute de cetateni in totalitate prin taxe si impozite or doar anumite categorii prin preturi mai mari decat cele la care piata ar fi asigurat echilibrul dintre cerere si oferta.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

ovidiup.
23-02-2016 la ora 1:01 pm

ati spus un adevar, dar din pacate l ati spus pe jumatate. prin prima casa, bancile au aruncat bani in piata pe garantia statului, iar asta a dus la o inflatie a pretului caselor. fapt pentru care tinerii au platit cu mult mai mult, si nu cu mult. de asta a aparut ideea de credit pe 30 de ani. daca bancile nu ar fii aruncat bani in piata (conditiile de creditare ar fi fost mult mai restrictive) pretul la case ar fi fost conform cel putin cu potentialul zonei si deci cu puterea de cumparare. cert este insa un lucru: ajutorul dat bancilor a fost pe spinarea datornicilor, pe spinarea acestora salvandu se bancile de la faliment.

COMENTEAZA