Aderarea Romaniei la euro in 2015: cand interesul personal poarta fesul public

26 aprilie 2012 • General, Macro

Din declaratiile recente ale decidentilor si din programul anual de convergenta, se pare ca Romania insista sa adopte euro in 2015.

In aceste conditii, parafrazandu-l pe G. Orwell, principala indatorire devine reafirmarea evidentelor.

Aderarea Romaniei la Uniunea Monetara in 2015 este o mare si costisitoare greseala pentru economia reala..

Aderarea Romaniei la Uniunea Monetara in 2015 este o mare si costisitoare greseala pentru economia reala.

Intrarea nepregatita din punctul de vedere al economiei reale va avea consecinte negative importante pentru Romania.

Un proces prea rapid de convergenta nominala la criteriile de la Maastricht nu face decat sa dauneze economiei reale si nu este nici pe departe un cost necesar unui scop mai inalt.

Aderarea la euro in 2015 este pozitionata de o maniera manipulatorie ca fiind un deziderat similar cu aderarea la Uniunea Europeana ori la NATO.

Nimic mai gresit.

Criteriile nominale de convergenta pot fi usor manipulate. De exemplu, inflatia poate fi prabusita prin masuri ce afecteaza cererea interna ca de exemplu limitari si discriminari la creditare, dobanzi mari, rezerve crescute, taieri de salarii si pensii, cresteri de taxe, amanari de modificare a preturilor administrate. Deficitul poate fi jucat asa cum au mai facut o si alte tari in trecut si care acum sufera.

Aderarea la euro in 2015 este pozitionata de o maniera manipulatorie ca fiind un deziderat similar cu aderarea la Uniunea Europeana ori la NATO. Nimic mai gresit.

Daca grecii pot sa spuna ca nu au stiut ce diferenta poate sa faca  aderarea la Zona Euro fara pregatirea economiei reale, noii candidati nu mai au aceasta scuza.

Mecanismul zonei euro nu este inca pus la punct. Deficientele au fost evidentiate pe larg in literatura si preluate de presa.

Tari avansante in intelegerea noilor realitati si superioare din punctul de vedere al calitatii deciziilor economice, ca de exemplu Polonia si Cehia, amana aderarea la euro.

Tari avansante in intelegerea noilor realitati si superioare din punctul de vedere al calitatii deciziilor economice, ca de exemplu Polonia si Cehia, amana aderarea la euro.

Aspectele negative ale fortarii vitezei de convergenta nominale si costurile pentru economie ce depasesc avantajele, au fost evidentiate de numerosi economisti, pe larg.

Cu o tinta pusa prea aproape, un arcas dovedit a rata si in alte cazuri ( anticiparea crizei, masuri de repornire a economiei si diminuare a efectelor crizei) isi infige sageata in picior.

Daca nu exista motivatie economica in folosul natiunii pentru aderarea prea timpurie in 2015, probabil ca exista una la nivel personal.

Chiar daca nu intram in zona euro in 2015, economia sufera momentan de pe urma unui proces prea rapid de convergenta nominala doar pentru satisfacerea a 3 interese personale.

In realitate nu exista doar una, ci trei motivatii personale pentru care economia romaneasca sufera intr-o perioada de convergenta accelerata la zona euro si va suferi in zona euro:

1) data de intrare in mecanism fiind atat de apropiata, comitetul realizat cu acest scop poate justifica remuneratia si frecventa intilnirilor si deciziile luate;

2) dupa cum a reiesit din declaratiile de presa, exista multa “incarcatura” logistica legata de procesul de aderare si prin urmare nu se pot amana negocierile de antamare a firmelor de transport etc.;

3) mandatul actualei conduceri expira in 2014 si ar prefera sa bifeze si aceasta ultima capitulare, Romania renuntand in lipsa de performante la independenta politicii monetare mult inainte ca economia reala sa fie pregatita.

Chiar daca nu intram in zona euro in 2015, economia sufera momentan de pe urma unui proces prea rapid de convergenta nominala doar pentru satisfacerea a 3 interese personale.

Restul e doar manipulare in stil orwellian.

Imagine de pe tigerali.wordpress.com

 

 

 

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

romania inedit
27-04-2012 la ora 7:30 am

Si cine sunt autorii faptului ? :O

[…] Mai multe despre conditii si motivele pentru care Romania a “visat” la Euro incepand cu 2015 chiar cu riscul afectarii grave a economiei reale in “Aderarea Romaniei la euro in 2015: cand interesul personal poarta fesul public”. […]

[…] Alegerea anului 2015 ca si adoptare a Euro a avut la baza doar interese personale, legate de expirarea mandatului de Guvernator si dorinta de a prelua o pozitie la ECB. Mai multe in opinia “Aderarea Romaniei la euro in 2015: cand interesul personal poarta fesul public”. […]

[…] 18) cine a fortat intrarea in zona euro in 2015, provocand dezechilibre in economia reala doar pentru a bifa efemer criteriile nominale, amanunte in “Aderarea Romaniei la euro in 2015: cand interesul personal poarta fesul public” […]

[…] Aceasta dorinta personala a fost motivul pentru a forta eurizarea economiei si pentru dezechilibrele produse economiei Romaniei in incercarea de a atinge tinte nominale in detrimental economiei reale. Mai multe in opinia “Aderarea Romaniei la euro in 2015: cand interesul personal poarta fesul publi… […]

COMENTEAZA