Aderarea la euro cu probleme inclusiv la comunicare: 1) inflatia

14 aprilie 2014 • General

Aderarea la zona euro va rezulta in urma unei decizii politice cu putine ancore economice dincolo de comunicarile pentru populatie.

Pentru aceasta aderare o tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii nominale.

Cele reale pe care ar trebui sa le intruneasca sunt mai putin discutate iar lipsa de convergenta in acest domeniu a creat bazele dezechilibrelor din ultima perioada.

In ultima perioada a crescut numarul decidentilor care discuta despre cat de bine sta Romania.

Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei„

Cele 2 criterii indeplinite sunt bifate de mai multa vreme: deficitul bugetar si raportul datorie versus PIB.

Cele 3 criterii care nu sunt indeplinite se refera la: inflatia medie, dobanda medie la datoria la 10 ani si cursul de schimb in ERM2 pentru 2 ani.

Unul dintre criteriile care nu au fost indeplinite in februarie si nu vor fi nici in 2014 indeplinite este cel al inflatiei.

In Romania inflatia medie, desi a coborat in intervalul 2,3%-2,8% la sfarsitul lui martie, aceasta va reveni in intervalul 3,5%-4% spre sfarsitul anului. In conditiile unui process dezinflationist in zona euro inflatia medie in Romania ar trebui sa tinda spre intervalul 1,5%-2%, intr-un mod neconjunctural care sa se poata discuta despre o indeplinire a acestui criteriu.

Comunicatul INSSE referitor la inflatia medie aici.

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

ThinkAgainRO
14-04-2014 la ora 8:03 pm

Domnule ISAR inflația este produsă și controlată exact de BNR….dincolo de statistici românii NU AU BANI…..pentru oricine care nu are creierul spălat complet de ARIEL TV întrebarea este UNDE SUNT LEII?
Răspunsul este …ISĂRESCU știe.Căci mecanismul crizelor este simplu SE INUNDĂ PIAȚA CU BANI, ECONOMIA începe să duduie prețurile cresc.SE oprește brusc robinetul cu bani și se retrage repede fluviul de bani din piață.Rezultatul: piața imobiliară se prăbușește (de fapt revine la nivelul inițial inflamării prețurilor), companiile mici se blochează și trimit în șomaj pe lucrătorii proprii, apoi spirala șomajului se amplifică în avantajul patronatelor care impun condiții salariale mizerabile….ACUM ÎN ROMÂNIA ESTE DEFLAȚIE dar creșterea prețurilor nu înseamnă sau se datorează inflației ci CORUPȚIEI…practic are loc o spoliere ordinară a românilor care și așa au fost cel mai jefuit popor de pe planetă în ultimii 25 de ani…..
Trecerea la euro se va produce când ISĂRESCU își va atinge țintele de profit făcut pe manevrarea ordinară a cursului de schimb valutar!

Edy
16-04-2014 la ora 6:42 am

Pai cum ramane cu modelul 4-4-4 ? Usor ,usor daca vrem crestere serioasa spre asta trebuie sa tindem nu spre inflatia mica a Europei pline de probleme.De facut crestere 4 cu inflatie 2 nu prea cred ca vom fi in stare prea curand decat accidental .De fapt asta e vrajeala Europei de a pune conditia inflatiei mici pt a crea piete de desfacere pt produsele lor.Oricum daca se trece iar la consum fara limite iar facem deficit de cont si povestea se reia dar pana atunci isi mai umfla unii buzunarele din comert de bunuri importate.

Lucian Isar
16-04-2014 la ora 9:21 am

inflatia se auto corecteaza si deficitele spre 4 daca se incearca cresterea de 4

COMENTEAZA