Achizitia de uraniu: viziunea unui salariat in lipsa unei strategii de tara

1 martie 2016 • General

Nuclearelectrica achizitioneaza uraniu din Canada. Criteriul de decizie este pretul cel mai mic.

Sursa informatiei aici:
http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/piata-de-capital/asociatia-investitorilor-il-contrazice-pe-basescu-nuclearelectrica-trebuie-sa-cumpere-uraniu-de-unde-este-mai-bine-pentru-actionari-15393772

Cu atata lupta anticoruptie salariatul Nuclearelectrica si-a reamintit de acest criteriu. Anterior, acelasi functionar se ghida dupa alte criterii.

In conditiile unei strategii de tara si a reducerii coruptiei, achizitia din Romania ar fi decizia corecta.

O strategie de tara pentru Romania ar avea in vedere nu doar pastrarea lanturilor de valoare dar si completarea acestora. Lanturile de valoare au fost distruse de coruptie in ultimii 26 ani. Aparenta justificare economica a pretului cel mai mic a fost rupta din contextul nevoilor de dezvoltare a economiei Romaniei.

Despre praduirea cu premeditare a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare am scris aici
http://lucianisar.com/general/raan-studiu-de-caz-sifonare/ si aici http://lucianisar.com/general/rezervele-statului-si-apa-grea-legaturi-de-familie/.

In conditiile distrugerii unei componente din lantul de valoare cu participarea complice a conducerilor Nuclearelectrica si a Ministerului Energiei (in diferitele ipostaze) este stranie decizia aparent rationala de a utiliza pretul cel mai mic si a nu respecta un contract cadru.

Logica pretului cel mai mic nu ia in calcul cel putin doua elemente:
– Romania poate sa livreze mai ieftin in cazul in care sifonarea pe intregul circuit ar fi diminuata
– Cotatia primita de Nuclearelectrica din Canada este una conditionata si de existenta unei oferte din tara; in lipsa unei contra-oferte dinamica cotatiei ar putea fi diferita; mandatele sunt de scurta durata dar o companie strategica trebuie sa existe si dupa incheierea mandatului respectiv.

Cu decizii simplificate, fara perspectiva politicilor economice nationale si a strategiei energetice am asistat la privatizari pe nimic or transformarea combinatelor in fier vechi.

Existenta unei strategii nationale de dezvoltare a Romaniei ar permite nu doar mentinerea industriei Nucleare ci si decizii functionaresti ferite de DNA care sa permita achizitia de uraniu din Romania.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

Maria
02-03-2016 la ora 12:09 pm

Domnule Isar,

Dumneavoastra sunteti economist si mai mult sunteti bancher deci nu vrd ca e cineva mai potrivit sa analizeze acest emitent.

SNN e listata la BVB, o listare cu surle si trambite, sa zic asa. Din momentul listarii actiunea a scazut, in permanenta. De la maxim 11.5 la 5,28 lei. e super nu? Eu as zice ca e cea mai mare teapa data de statul roman micul investitor pe BVB. Practic actiunea a fost supraevaluata de 2-3 ori la listare, in comparatie cu orice alta energetica.
Dumneavoastra ati investi in SNN? Ce influenta are asupra pretului SNN o declaratie ca a Domnului Havrilet, seful ANRE, de tipul “SNN nu are nici un viitor” si toate discutiile care au loc acum? De bugetul preliminat al SNN si proiectiile pe urmatorii ani ce parere aveti?
Toate discutiile acestea despre SNN nu trebuiau sa aiba loc inainte de listarea SNN?

Va multumesc

Lucian Isar
02-03-2016 la ora 8:54 pm

Micul investitor este bine protejat de legislatia românească in cazul in care se simte prejudiciat.

maria
03-03-2016 la ora 1:03 pm

multumesc mult pentru raspuns. Dar puteti sa detaliati un pic cum? Presupunand ca am 100 de actiuni (de exemplu) luate sa zic nu la Ipo ci la 8 lei si acum sunt 5,5 cum ma protejeza statul? sa-l dau in judecata ca in prospectul de la listare nu a fost cuprin riscul de management defectuos, de declaratii si relementari ale ANRE, ca nu au scris va vor prevedea o productie mai mica an de an, ca vor avea interzis la export in mod direct etc?
Micul investitor, si eu vorbesc chiar de unul mic nu cu milioane de euro, are bani de procese?

Multumesc inca o data

Lucian Isar
03-03-2016 la ora 3:32 pm

Aveti nevoie de un avocat pentru a gestiona situatia. Nu sunteti probabil singura si exista deja practica pentru reprezentarea de catre avocati a grupurilor de persoane fizice pentru a diminua impactul financiar al unui asemenea demers

maria
06-03-2016 la ora 3:15 pm

Din nou multumesc dar nu va suprati raspunsul dumneavoastra nu e chiar la obiect.

COMENTEAZA