1.5% din PIB in 60 de zile

18 februarie 2012 • General, Macro, Media

Dupa manifestatiile din ianuarie, autoritatile, in loc sa genereze si sa implementeze  idei pentru cresterea bunastarii, au ramas cu impresia existentei unor carente doar la nivelul comunicarii. Masurile economice din ultimii ani sunt considerate bune dar comunicarea lor deficienta.

Noul apel de a genera 1.5% din PIB in 60 zile prin actiuni impotriva evaziunii, poate fi incadrat in mod serios doar la categoria exercitii de imagine.

Evaziunea poate fi adresata in mod serios doar prin actionarea simultana pe 3 paliere:

1) reducerea taxelor si impozitelor si simplificarea fiscalitatii;

2) cresterea penalizarilor pentru diferitele fapte si activitati din economia gri;

3) compensarea diferitelor segmente din aparatul de stat in functie de performanta si proportional cu sumele generate ( sporeste probabilitatea ca penalizarile sa se materializeze ).

Exista numeroase estimari privind economia gri. Sumele sunt impresionante si in crestere.

Economia gri nu poate creste fara a fi cautionata.

Pot fi generate explicatii alternative pentru dezvoltarea economiei gri, una fiind asigurarea unei supape de presiune pentru ca populatia sa nu rabufneasca in conditiile actuale de austeritate prelungita. O alta explicatie sugereaza existenta in portofoliul de afaceri a asa numitilor “king makers”, atat a afacerilor curate precum si a unora mai putin licite.

Evaziunea fiscala se realizeaza atat in conditiile existentei produsului ori a prestarii serviciilor, precum si in lipsa acestora (cum este cazul anumitor rambursari de TVA).

Lupta cu evaziunea este sus pe agenda publica si prin urmare aceste actiuni tactice au menirea de a relansa increderea in demersul autoritatilor. In trecut au mai fost lansate astfel de actiuni care au vizat cartusele de tigari, evitandu-se marile focare, de la porturi la vami interne, de la alcool la panificatie si produse petroliere.

1.5% din PIB este probabil dedus prin inginerie inversa.  Este suma necesara pentru a introduce in primavara cresteri salariale si de pensii, in conditiile in care estimarile din decembrie privind mersul economiei si a incasarilor au fost prea optimiste. In lipsa viziunii economice si in criza de timp orice miscare tactica si de marketing urca pe agenda decidentilor.

Acest apel poate fi considerat inclusiv inceputul sezonului cotizatiilor pentru alegerile din 2012.

Evaziunea este un proces “discret”, atat din perspectiva manierei ascunse in care se desfasoara dar si din cea a frecventei. Prin urmare, pentru a alinia 1.5% din PIB in 60 de zile se presupune existenta indiciilor de mai multa vreme si a fazelor avansate ale investigatiilor. Aceasta concluzie, pune intr-o lumina defavorabila prestatia diferitelor segmente ale statului Roman in masura in care aceleasi entitati realizau controalele si acum 60 de zile si peste 60 de zile.

Din redimensionarea arhitecturii pe cele 3 paliere mentionate in introducere, nu toate sumele estimate pot fi colectate or introduse in economia licita. O parte din activitati dispar pentru ca nu mai sunt rentabile ori noua distributie a  riscurilor (impact si probabilitate de materializare a penalizarii) depaseste beneficiile.

1) Primul palier pe care statul trebuie sa activeze este reducerea taxelor si a impozitelor precum si simplificarea fiscalitatii. La nivel global pentru a “evaziona” cam orice suma te costa intre 7 si 10%. Acest nivel de 7%-10% este foarte apropiat de propunerea de reducere a TVA la piine, masura ce ar putea sa scoata la lumina sume interesante.

Unele structuri de evazionare sunt mai primitive, altele implica multiple jurisdictii si scheme complicate. In masura in care fiscalitatea este diminuata, beneficiile din evaziune versus costurile de implementare scad semnificativ. Micsorarea fiscalitatii este benefica si din considerente de genul “curbei Laffer”.

Una din marile greseli ale diferitilor decidenti actuali este aceea ca pentru a scadea taxele si impozitele se asteapta imbunatatirea rezultatelor economice. In realitate, aceste masuri de micsorare si simplificare a fiscalitatii ar trebui implementate in prezent pentru ca in viitor economia sa poata genera rezultate mai bune. O aplicare a reducerii de fiscalitate dupa materializarea cresterii, nu ar ajuta economia sa iasa din groapa de potential ci ar fi pur si simplu una pro-ciclica, inflamand cresterea cand deja aceasta exista.

2) Pentru a crea o asimetrie in decizia agentilor economici cu inclinatii spre evaziune, penalitatile trebuie crescute. Prin cresterea penalitatilor, diferenta intre taxarea normala, ideal scazuta, costul legat de evaziune si penalitate reverseaza asimetria actuala in decizie. Momentan asimetria functioneaza invers in sensul in care dupa includerea costului si penalitatii (ponderata cu probabilitatea de fi prins) agentul economic realizeaza un beneficiu semnificativ fata de taxarea oficiala.

3) Pe langa reducerea taxarii si cresterea penalitatilor este importanta si sporirea probabilitatii ca penalizarea sa se materializeze. Aceasta probabilitate de a identifica si penaliza evaziunea este porportionala cu motivatia segmentelor din aparatul de stat cu responsabilitati in acest domeniu. In masura in care acesti functionari publici din diferite domenii primesc o cointeresare semnificativa si proportionala cu suma identificata se poate vorbi de o crestere a probabilitatii de micsorare a evaziunii si de reversarea asimetriei in decizia agentilor economici. In conditiile unor plati modeste si limitate la un numar de salarii nu se pot urmari in mod plauzibil marile evaziuni. De exemplu, este dificil de imaginat ca o echipa de control de 5 functionari a caror venituri anuale cumulate sa fie maxim de 240 000 euro sa incrimineze un tichet de evaziune de 100 milioane de euro.

Pentru a realiza un cadru propice cresterii economice sunt necesare noi strategii economice si nu doar miscari tactice cu tenta de relatii publice. Cei trei piloni necesari a fi realizati sunt scaderea taxelor si a impozitelor si simplicarea fiscalitatii, cresterea penalitatilor pentru evazionisti precum si introducerea beneficiilor proportionale pentru diferitele segmente din aparatul de stat. Beneficiile personale proportionale nu ar trebui restrictionate doar la corpul de control ori garda financiara ci extinse la toate elementele care pot monetiza in favoarea statului parte din economia gri.

Reversarea asimetriei in decizia actorilor economici, necesara pentru o crestere economica sustenabila si o economie asanata nu se poate realiza decat prin actionarea simultana pe cele trei directii si nu doar cu amenintari si masuri abrazive.

imagine de pe akalol.files.wordpress.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

15 Comentarii

Lavinia
19-02-2012 la ora 2:37 am

Ai calculat sa vezi ce inseamna 1.5% din PIB, si cum se pupa suma aia cu presupusa evaziune fiscala din domeniile de care cica a zis nenea asta, adica produse vegetale si alcool? Plus ca si daca ar fi asta evaziunea pe an din respectivele domenii, desi e cam greu de crezut, nu cred ca ar avea nici o sansa sa recupereze aceasta suma in 60 de zile. Pai la o piata de vreo 10 miliarde de euro, sau ceva de genul, more or less, pe acolo, sa spui ca 2 miliarde sunt evaziune fiscala e deja dubios. Mai ales ca in productia vegetala nu e ca in fabrica, ca ai o gramada de angajati care merg zilnic la serviciu si ii platesti lunar si bla bla. Deci cum sa ajungi la atata evaziune? Si aia de la tara nici nu stiu daca sunt taxati pentru productia asta, poate doar de curand sa se fi bagat. Si la TVA la stat se plateste doar diferenta intre colectat si deductibil, ca firma, doar nu platesti 24%. Plus ca se si importa, si alcool si produse vegetale. Plus ca iti dai seama ca multi nu platesc tot, dar asta nu inseamna ca nu platesc chiar nimic. Pe cuvant ca macane, cred ca se estimeaza cu ura ca unii nu platesc si estimarea e biased pe upside :))).

Lucian Isar
19-02-2012 la ora 2:59 am

Nu cred ca se referea doar la cele 2 piete tinta cand a mentionat 1.5% din PIB. Tichete individuale mari sunt la returnarea de TVA in conditiile in care nu exista “obiectul”. Ca si studiu de caz deja in domeniul public este tranzactia de 60 mio euro avand la baza motoare. Exista sume mari si la alte produse gen cele petroliere, plus caracterul “discret” face ca unele tranzactii realizate acum citiva ani sa fie identificate de abia recent. Eu nu neg ca nu exista suma ci doar ca daca o scoti in 60 zile inseamna ca stiai de ea deja si atunci suna a complicitate si ascunderea unor informatii utile din momentul descoperirii evaziunii si pana la momentul in care esti uns sef.
Suplimentar, ca sa repari sistemul trebuie sa urmezi cei trei pasi si nu doar sa filezi si dupa sa incerci sa orchestrezi recuperarea sumelor deja returnate/evaporate etc

gabrilea filip
19-02-2012 la ora 10:50 am

Dle Isar dvs stiti la fel de bine ca orice roman ca evaziunea la tigari si produse agricole e unul din marile obiective de guvernare a tuturor celor care sunt pa putere.din vama scoti procentul acesta si fara vamesi straini doar daca dai un ordin subteran sa-si reduca profiturile celor care gestioneaza mafia asta.
e simplu, criza si speranta de a cistiga cateva procente in sondaje inainte de alegeri prin 5% dat bugerarilor si pensionarilor impun aceste dureroase sacrificii din partea puterii politicie.iar amenintarea udmr de a pleca de la guvernare inainte de alegeri daca nu maresc salariile e un motiv sa actioneze in acest sens.dvs faceti socoteli prea sofisticate politica in acest sens e mult mai simpla.
ps
v-am auzit pe tvr info cum spuneati ca ar trebui sa gasim si noi fraieri mai slabi ca noi pentru export cum a gasit germania. ati omis un lucru , ca germania produce cele mai competitive prosuse si mai perfecte daca pot spune asta.krugman a spus ca modelul german nu poate fi pus in practica decat daca descoperim alta planeta unde sa exportam.
pana atunci as vrea sa va intreb ce credeti ca se va intampla in 2013 pentru ca e clar ca deciziile acestui an au fost impinse in 2013 sau poate mai departe: va fi o europa cu doua trepte resunite economic dupa criteriul cultural , vor fi statele unite ale europei nu doar cu cedare de suveranitate ci si cu compensari, sau lucrurile vor ramane la fel cu un pact care va fi renegociat mereu , pana bce va da falimet?

Lucian Isar
19-02-2012 la ora 10:57 am

Multumesc
concatenand ce am spus eu cu ce a spus Krugman rezulta ca incercarea Romaniei de a fi ca Germania si mai ales cu o miscare aparent usoara si evidenta, semnam un tratat, este de domeniul SF

pana nu se cunosc rezultatele alegerilor din 2012 este dificil a face scenarii plauzibile pentru 2013

gabriela filip
19-02-2012 la ora 11:37 am

iar eu vreau sa spun ca tratatul nu ar trebui semnat pentru ca nu stim inca in ce europa vom intra, iar pe noi problema ne priveste dupa aderarea la euro.ori pana vom avea noi nivelul de competitivitate care sa nu ne spulbere daca intram in euro,cu siguranta ue nu va mai arata ca acum.deci altele ar trebui sa fie prioritatile noastre.adica nu va faceti iluzii ca BNR va face o politica monetara sa sprijine economia, asta dvs ati explicat foarte clar,(desi uneori v-as ruga sa fiti mai putin tehnic in explicatii)BNR va face doar politca imaginii si a unei precautii bune pentru imaginea externa.in rest depinde de politc , mai rau ca in ungaria.deci tot la mana politicienilor suntem.
poate si a specialistilor, daca ar avea proiecte in care sa vedem anticipatie si inteligenta si incrancenarea de a le sustine macar public.

Lavinia
19-02-2012 la ora 10:12 pm

Eu am citit un titlu de ziar care se referea la cele 2 domenii, si nu la general. Ca el din astea 2 domenii poate sa scoata 1.5% din PIB in 60 de zile. Mi-a venit sa rad 🙂

Binenteles ca daca tinem cont de toata evaziunea din tara e alta discutie. Personal nu astept nimic de la ei, nu ma mira nimic, n-am nici o speranta. E foarte posibil ce spui vis-a-vis de ascundere/toleranta/folosirea asilor din maneca la momentul potrivit pentru ei, si nu pentru noi. De aia nici nu ma pasioneaza, nu urmaresc, nu ma intereseaza, imi vad de mine si de veniturile mele, daca pot sa fentez o fac cu mare bucurie din moment ce respectul meu pentru stat si bugetul lui tinde vertiginos la minus infinit, si incerc sa ma adaptez si sa supravietuiesc asa cum se poate. Sunt tanara dar n-are nici un rost sa ma amagesc si sa-mi fac sperante desarte vis-a-vis de absolut mirobolanta noastra tara. Pe mine ma mira ca traim mai bine ca in Congo, nu mai prost ca in Polonia, avand in vedere intreaga suita de autoritati ale statului. :).

Lavinia
19-02-2012 la ora 10:16 pm

A, si btw, ma indoiesc ca ei iti citesc blogul, sau ca de la sine putere se gandesc macar pana unde te gandesti tu, sau ca daca s-ar gandi si-ar da si silinta.:) Sa fim realisti, oamenii astia sunt la limita retardului. Asta toti. Eu una votez mereu astfel incat sa fug de cei pe care ii urasc cel mai mult, dar nu ca vreo unii sunt in stare de ceva 🙂 Deci or sa inventeze ei un plan de combatere a evaziunii complet si inteligent cand o sa zboare porcul, dupa extrem de umila me aparere. Sa nu ne grabim, ca pana secolul viitor mai este timp … 🙂

[…] Articol publicat pe blogul lui Lucian Isar Corecteaza! Ai un pont? Stii un link? Ai vazut ceva? Contacteaza-ne! Comenteaza! Articole recente (function(){ var r = new Request.JSON({url:'http://www.oranoua.ro/wp-content/plugins/wp-live-posts/wp-live-posts-remote.php', onSuccess: function(ps){ var u = $('wpliveposts-4f44919caa299').getElement('ul'); ps.each(function(p){ if (p.id […]

[…] Mai mult este necesar spatiu pentru scaderea taxelor si impozitelor simultan cu simplificarea sitemului.  […]

[…] Mai mult este necesar spatiu pentru scaderea taxelor si impozitelor simultan cu simplificarea sitemului. […]

[…] Prima miscare de tactica economica a Premierului Ungureanu s-a concentrat asupra evaziunii fiscale. Despre aceasta initiativa cu componenta mediatica profunda am scris aici.   […]

[…] Discutiile legate de taxare, cu exceptia celor legate de taxarea muncii si a TVA-ului, erau introduse ca sa nu para lista prea scurta, toata lumea realizand ca nivele din Romania nu sunt impovaratoare si ca discutia in domeniul fiscalitatii e mai ampla si trebuie sa vizeze intreaga arhitectura. Despre eacest subiect am scris si in “1.5% din PIB in 60 de zile”. […]

[…] Despre cei 3 piloni necesari am dezvoltat in “1.5% din PIB in 60 de zile” […]

[…] Despre cei 3 piloni necesari am dezvoltat in “1.5% din PIB in 60 de zile” […]

3lapland
13-01-2022 la ora 12:12 am

3locking

COMENTEAZA