2015: cele 3 scenarii privind taxele si impozitele

10 noiembrie 2014 • General

Discutia despre fiscalitatea din 2015 este destul de “simpla”.
In 2 din 3 scenarii pentru 2015, cresc taxele.
Doi insideri , d. Tariceanu si d. Petrescu au confirmat aceasta ipoteza. Bugetul pe 2015 este inca in faza de “draft” din acelasi motiv. Comisia Europeana, subtil, spune acelasi lucru.
Daca ramane aceeasi guvernare se mentine taxele cresc.
Cele 2 scenarii de crestere sunt urmatoarele:
1) Impozit progresiv cu transele 40%, 16% si 12%.
40% la cei cu peste 4 500 lei pe luna ( stat si privat deopotriva)
12% la cei cu salariul minim pe economie
16% la restul
2) Cota unica si TVA-ul unite la 21%
Cel de al treilea scenariu, in care taxele se diminueaza e.g. TVA se reduce la 19%, se realizeaza doar in cazul in care se schimba guvernarea.
Cresterea taxelor nu ar trebui sa fie o surpriza. Au crescut si introdus peste 30 de taxe in ultimii 2 ani iar schimbari majore de fiscalitate au fost incercate si blocate cu greu.
Cronologia puciurilor PSD in fiscalitate este urmatoarea:
1. Imediat dupa inscaunarea primului guvern Ponta un vice premier s-a trezit cu fluturasul de salariu de 20 de ori mai mic decat anterior, in jur de 4500 lei net.
Impactul dramatic al fluturasului a generat ideea de a limita toate in salariile in economie la 4500 lei net.
Fara ca macar sa rumineze asupra implicatiilor si operationalizarii dorintei la nivelul mediului privat P. Ponta a si lansat-o.
Nu a trecut datorita opozitiei liberale.
2. Impozitarea averilor cu 10%.
UNPR a lansat o idee iar P. Ponta a incercat sa o introduca de doua ori pe parcursul celor 2 ani. In cazul celei de a doua incercari era mai mult o aratare de pisicii catre liberali.Liberalii le-au blocat cedand la schimb amanarea masurilor de stimulare a economiei din programul economic USL.
3. Initiativa de impozitare cu 85% a bonusurilor a ajuns inclusiv pana in Monitorul Oficial. Ulterior a fost retrasa fiind justificata ca si o greseala a unui functionar ( negasit nici pana astazi) care ar fi modificat textul intre sedinta de guvern si Monitor.
In acest caz societatea civila si presa a blocat-o.
4. Introducerea impozitului progresiv a fost incercat de P. Ponta tot de 2 ori. Ultima data in toamna anului 2013.
5. Modificarea ratei unice de impozitare de la 16% la 21%, tot in toamna anului 2013.
Ambele initiative ale P. Ponta au fost blocate cu amenintarea de iesire a PNL de la guvernare.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

FRG
10-11-2014 la ora 2:18 pm

“Daca ramane aceeasi guvernare se mentine taxele cresc.”
nu te supara dar acum se va schimba presedintele. Partidul majoritar in parlament va ramane PSD, indiferent de cine iese presedinte.

ThinkAgainRO
10-11-2014 la ora 5:10 pm

Nu va suparati politicile fiscale si monetare nu le face Guvernul Romaniei ci CONSILIUL INVESTITORILOR STRAINI si actionarii majoritari privati ai BNR….PONTA sau alti maimutoi, presedinti sau prim ministri, nu gestioneaza decat o mica parte a bugetului pe care il si fura.95% din ceea ce produce in mod concret Romania hraneste Occidentul: Washington si Bruxelles. Restul sunt detalii nesemnificative. Indiferent cine e presedinte sau prim ministru, si indiferent de partid sau coalitaie aflate la guvernare, TAXELE VOR CRESTE. Politicile NEO CONSERVATOR LIBERALE aplicate in ROMANIA fac din PSD un partid de DREAPTA…asta e problema ROmaniei ca nu mai are partide de stanga…..un partid de stanga anula orice impozit pentru persoanele cu venituri sub 500 de euro si punea pe Raiffeisen, Erste, BRD, etc sa plateasca impozite! Asta trebuie spus domnule ISAR ca BANCILE si primele 100 companii din ROMANIA (ca cifre de afaceri) NU PLATESC IMPOZITE la SFARSITUL EXERCITIULI FISCAL! Romania este cel mai mare paradis fiscal din lume pentru corporatii! LUKOIL a aplicat si ea exact ce fac OMV si altele! Din interese total geostrategice s-au descoperit matarapazlacurile de la LUKOIL! Daca se controleaza toate la fel se va descoperi la toate! Asadar as fi recunoscator daca s-a inteles acest subiect si se termina cu propozitiile de genul daca vine PONTA presedinte vine APOCALIPSA!

3repairs
13-01-2022 la ora 1:42 am

2contain

COMENTEAZA