Trei Monopoluri ale Statului Român în bonusul Guvernatorului BNR Isarescu

23 august 2016 • General

Isarescu isi aproba bonus de performanta pentru prima data in criza. Cumulat suma ajunge la 28,4 milioane de euro (17 milioane de lei crestere de salarii in 2013 au fost acordate in vederea pensionarii din 2014). Nu e public inca cat din suma asta a intrat la Isarescu in cont.

Sursa bonusului sunt banii generati impotriva intereselor economiei romanesti din 3 Monopoluri ale Statului Roman, gestionate de BNR!

Mai clar:BNR exista pentru a atinge obiectivele de politica publica inscrise in legislatia specifica.

”Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, citat din Statutul BNR.Eficienta in atingerea singurului obiectiv “asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor” si Nu profitabilitatea este elementul dupa care este si trebuie judecata activitatea BNR. Deoarece BNR a ratat singurul obiectiv in 11 din ultimii 12 ani dar Isarescu a incasat bonus de performanta, sa vedem care sunt sursele de venit ale BNR.BNR detine cateva Monopoluri acordate de Statul Roman, in principal pentru:
– emisiune de moneda;
– politica monetara;
– reglementarea si supravegherea societatilor financiare bancare.

Monopolul al 3-Lea Nu sta peste tot in lume la Banca Centrala.

Fiecare din aceste drepturi pentru care detine o pozitie de monopol acordata de Statul Roman vine si cu posibilitatea de a genera bani ce alimenteaza bonusul de performanta al lui Isarescu. In anii in care BNR a fost pe minus (adica in aproape toti anii cu exceptia perioadei 2008-2016, mai putin 2013) BNR a mentionat in rapoartele anuale de activitate ca pierderea reprezinta costul pe care l-a inregistrat BNR in lupta cu inflatia. 


Desigur unii parlamentari s-au facut ca inghit galusca si nu au intrebat intrebat in 26 de ani daca la pierderea in lupta cu inflatia intra si limuzinele Mercedes sau protocolul fara limita. Monopolul 1) BNR creeaza moneda.

Daca in criza celelate banci centrale au preferat sa dea lichiditate cu imprumut la costuri, dobanzi, cat mai mici pentru a ajuta economia, BNR a profitat de situatie pentru bonus.

BNR a imprumutat sistemul bancar aflat in deficit de lichiditate la dobanzi mari e.g. 14,25% (costul leilor a fost transmis imediat in nivelul indicatorului Robor la care se stabilea dobanda creditelor pentru companii si persoane fizice).

Dobanzile au fost tranferate in costul creditelor penalizand companiile si persoanele fizice.

Profitul facut din emisiunea de moneda si creditarea la dobanzi mari de catre BNR se regaseste in bonusului lui Isarescu.

Monopolul 2)BNR decide in privinta politicii monetare si implicit asupra nivelului rezervelor minime in lei si valuta si respectiv asupra cursului de schimb.

Rezervele minime ridicate in criza au reprezentat o bariera suplimentara pentru economia romana comparativ cu celelate tari europene.

BNR plateste putin pe aceste rezerve trase de la banci. Bancile transfera costul rezervei minime cerute de BNR pe depozitele constituite de companii si populatie.

BNR investeste banii primiti din rezervele bancilor in active generatoare de dobanzi.

Diferenta dintre ce primeste BNR din investirea sumelor din rezerva minima a bancilor si cat plateste la rezervele minime se regaseste in bonusului lui Isarescu.

Cursul de schimb in Romania este manipulat/administrat de BNR.

Miscarile acestuia se regasesc in reevaluari, pierderi si castiguri si implicit in bonusul lui Isarescu:

– Pentru legatura dintre bonusul lui Isarescu si pierderea celor care au contractat imprumuturi in valuta in perioada 2004-2008 mai multe aici http://lucianisar.com/uncategorized/creditele-in-valuta-capcana-pentru-jurnalisti-si-bonus-pentru-bnr/
– pentru un tratament al asimetriei la reevaluare a pierderii/castigului prin deprecierea cursului in raportul anual BNR pe 2006.Monopolul 3, de reglementare si supraveghere bancara produce si acesta un bonus pentru Isarescu dar nu neapart in acelasi mod ca celelate 2.Din exercitarea cu profesionalism si nepartinire a acestui monopol de supraveghere si reglementare bancara iese profitul firmei MAR SRL, angajari si interventii pentru credite.In momentul in care a fost pusa in discutie formarea ASF in Romania in 2012, in prima forma dezbatuta Monopolul 3 de supraveghere si reglementare bancara ar fi trebuit sa treaca la ASF, asa cum este in multe tari europene.

Lobby-ul intens al unora din BNR a facut ca aceasta propunere sa nu treaca si acest Monopol sa ramana la BNR.

Daca trecea la ASF supravegherea bancara Nu ar mai fi putut Isarescu sa se mire condescendent cum de IMM-urile din Romania au pierdere cand Mar SRL e pe profit.

E usor sa fii monopolist!

Atunci cand activitatea BNR nu beneficiază de supraveghere reala din partea Parlamentului si a Curtii de Conturi a Romaniei e usor sa iti aprobi singur bonus de performanta in criza, cum face Isarescu, fara ca performanta sa fie conforma cu statul BNR.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

7 Comentarii

AristotelCostel
23-08-2016 la ora 5:43 am

Din exercitarea cu profesionalism si nepartinire a monopolului de supraveghere si reglementare bancara ies cheltuielile și profitul firmei MAR SRL, angajari (de slugi securiste tâmpe în funcții de conducere în cadrul băncilor) si interventii pentru credite (către mafia securistă).

… fixed…

GCCHF
23-08-2016 la ora 10:35 am

Pentru „tovarășul” Rădulescu, românii cu credite în CHF sunt ridicoli (bine, face referire la „ridicolul situației” dar știm și noi să citim printre rânduri), pentru că „se iau la trântă cu Banca Națională, cu Guvernul, cu Parlamentul, ba chiar și cu organisme internaționale precum FMI și Comisia Europeană”.
Adică, dacă începi să-ți cunoști drepturile și să ceri să-ți fie respectate, dacă ceri să fie examinate niște șmecherii făcute de niște șmecheri, ești ridicol!
Știți care-i cea mai ridicolă situație? Sau hai s-o numim culmea benerismului: să ceri să-l ia DNA-ul pe Zamfir și să fie săltat Olteanu. Tovarășu Rădulescu, aruncați ochii în propria situație a BNR-ului și mai apoi povestim despre situații ridicole.

Intrebaciosul
23-08-2016 la ora 11:30 am

Problema BNR istilor este cum pot scapa acum de Guvi. Problema lui Guvi este cum sa iasa elegant. Problema sistemului este cum supravietuieste dupa Guvi. El e cel care a dat el e cel care va lua. La nivel CEC si EXIM deja e deranj mare. Mai ales la CEC unde Ghetea incearca disperat sa stearga niste urme pe care e DNA. Acum a vazut si el ca nu toate gradele sunt la fel. Plus ca inregistrarile de la pescuit cu Cinteza sunt incomode rau de tot. Cine oare va avea curaj sa preia CECul?

ek
23-08-2016 la ora 11:46 am

@intrebaciosul
a aflat DNA cumva de șmenul cu auditul?

Baltazar
23-08-2016 la ora 12:51 pm

Poate faceți o postare si despre nevestele directorilor din BNR angajate pe la CEC, EXIM, TRANSFOND, BRD.

Un consatean
23-08-2016 la ora 12:53 pm

Ce treaba are DNA cu auditul? Are treaba cu niste bani pe care statul i-a dat lui Ghetea cu un scop si bancherul i-a folosit pt altceva si i-a mai si pierdut. Vacaroiu l-a ajutat odata dar acum nu se mai baga. E nasoala treaba la CEC…si Isarescu a acceptat multe nereguli. Doar daca te uiti in Consiliile de Administratie la CEC si EXIM vezi ca are sustinere de la toate partidele. Si sustinerea nu e numai politica. Cati stiu cine la adus pe micul Mugurel din Dragasani la Bucuresti

3detective
12-01-2022 la ora 9:15 pm

2sicilian

COMENTEAZA