Swapurile pe aur ale BIS si nevoia de audit la BNR

25 martie 2018 • General

Cand mermelesti comunicarea referitoare la aurul din rezerva Romaniei doar credibil nu poate fi Isarescu. Singura solutie este un audit al Statului Roman prin Curtea de Conturi sau Parlament.

In 2010 Isarescu chema anumiti ziaristi la un fursec si o pipaiala de lingou ca sa ateste public ca tot aurul se afla in tezaur. O manipulare clasica a populatiei.

Acum Isarescu admite ca aproape 60% din rezerva a fost mutata in timp la Londra, ca Romania nu primeste dobanda la aur din 2006 precum o fac alte banci centrale si ca Romania plateste un comision de custodie.

In timpul crizei Isarescu a dezinformat Parlamentul Romaniei pe tema situatiei de lichiditate din piata precum si prin omisiune legat de posibilitatea Romaniei de a se imprumuta foarte ieftin prin utilizarea drept colateral a rezervei de aur la BIS. Lui Isarescu i-a convenit aceasta omisiune pentru a justifica imprumutul de la FMI parcat la BNR si bonusul de performanta rezultat pe care si l-a aprobat in criza.

BIS ( Banca Reglementelor Internationale) este supranumita Banca Bancilor Centrale.

Aceasta banca realizeaza operatiuni de swap pe aur prin care ofera imprumuturi la dobanzi foarte reduse.

In criza Romania ar fi economisit 3% pe an timp de 4 ani pentru 4 miliarde de euro daca ar fi facut swap de aur cu BIS. Nu stia Isarescu de aceasta solutie? Doar aceasta nestiinta ca sa nu ne gandim la reavointa a costat Romania 480 milioane de euro in dobanzi suplimentare pe care le-a platit din taxe si impozite.

In fiecare martie, BIS publica raportul anual.

Din acest raport rezulta urmatoarea utilizare a swapului de aur cu alte contrapartide. Este evidenta dimensiunea instrumentului pe care Romania ar fi putut sa il foloseasca daca Isarescu nu ar fi avut alte rationamente pana acum netransparente:

Martie 2010: 346 tone de aur
Martie 2011: 409 tone de aur.
Martie 2012: 355 tone de aur.
Martie 2013: 404 tone de aur.
Martie 2014: 236 tone de aur.
Martie 2015: 47 tone de aur.
Martie 2016: 0 tone de aur.
Martie 2017: 438 tone de aur.

Link aici
https://www.bis.org/banking/balsheet/statofacc171031.pdf

In concluzie fara un audit clar si independent putem sa il credem pe Isarescu asa cum l-am crezut si in cazul veniturilor personale mai ales ca lipsa de transparenta in fata Parlamentului Romaniei i-a facilitat bonusul de performanta in criza.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

Aljoša Asanović
27-03-2018 la ora 3:21 pm

In criza Romania ar fi economisit 3% pe an timp de 4 ani pentru 4 miliarde de euro daca ar fi facut swap de aur cu BIS. Nu stia Isarescu de aceasta solutie? Doar aceasta nestiinta ca sa nu ne gandim la reavointa a costat Romania 480 milioane de euro in dobanzi suplimentare pe care le-a platit din taxe si impozite.”

Cum ați calculat ?

Cumva așa ? :

1)BNR face swap aur contra cash S, la dobânda x.

2)BNR da cash-ul S împrumut la Guvern pt deficit, ca sa nu mai ia de la FMI cu dobânda Y > x

**STOP ! ** se cheamă finanțare a deficitelor, e interzis de statutul (legea) BNR, și in general interzis la orice banca centrală din lume , cu câtva excepții : Venezuela , Zimbabwe etc. ….ne-am liniștit ?

3) dacă nu știam ca e interzis și visam in continuare, ne imaginam ca economisea guvernul (Y-x)*S pe an = 480 mil euro

Dar când ne trezeam era dimineața și nu mai lucrasem in piețele financiare de vreo 10 ani…ei dracie…hai sa mai scriem pe blog…

lucian
27-03-2018 la ora 9:35 pm

Finantarea prin intermediul bancilor a deficitului in criza direct de la bnr era o legenda urbana or inca nu aveati acces si la informatie cand faceati troLling pe facebook pentru Isarescu?

Firea
23-07-2018 la ora 4:31 pm

Orice argumentatie impotriva lu’ lucica atrage dupa sine o criza pre-nevrotica si iida inainte cu trollllingggul ca surda pe mormant! E boala grea…

1globular
12-01-2022 la ora 10:15 pm

1violinist

COMENTEAZA