Romania cu criza indusa, Isarescu cu bonus de performanta

7 octombrie 2016 • General

Isarescu este singurul Guvernator de Banca Centrala care a incasat bonus de performanta impingand economia reala in criza.

Isarescu este singurul Guvernator de Banca Centrala care a crescut dobanzile in criza.

Este evident pentru toti romanii ca dobanzi crescute inseamna incetinirea economiei, costuri mai mari pentru firme, persoane si nu in ultimul rand pentru bugetul statului.

Dupa cheltuielile discretionare asupra carora permanent Curtea de Conturi “s-a impacat” doar dupa negocieri prelungite, Isarescu si-a dat si bonus de performanta in criza.

Isarescu nu a luat bonus in primii 19 ani, pierderile BNR fiind justificate ca fiind un cost al societatii pentru reducerea inflatiei si pentru dorinta de comfort a Guvernatorului.

O alta sursa relevanta pentru bonusul lui Isarescu din criza pe langa dobanzile crescute o reprezinta banii luati sub forma rezervei minime obligatorii. Rezerva minima obligatorie aplicata in Romania a reprezentat o frana suplimentara in criza si desigur o bariera competitiva pentru romani comparativ cu alti cetateni europeni.

Cum face bani Isarescu pe spatele romanilor prin rezerve minime obligatorii ridicate?

Simplu, bancile sunt obligate de BNR sa tina la BNR, cu o remunerare derizorie, o parte din depozitele populatiei si a companiilor. Acesti bani sunt investiti de BNR la dobanzi superioare iar diferenta se observa in bonusul de performanta. Pierderea bancilor comerciale este transferata pe clientii cu depozite in valuta sau in lei.

Produsul intern brut in Romania a ajuns la nivelul de la sfarsitul din 2008 de abia la sfarsitul anului 2014.

Prin urmare sa luam fiecare an in parte.

In 2009 dupa cheltuieli discretionare pe masini, zugraveli, protocol, achizitii de soft au mai ramas si 7 milioane de euro pentru bonus.

Din raportul anual pe anul 2009, la pagina 183 aflam ca BNR a luat de la banci prin rezerva minima obligatorie 39% din pasivele bancii centrale (16% la lei, respectiv 23% la valuta) platind 4,82% pe lei si 2,13% pe valuta.

Acesti bani au fost investiti in active externe ce au produs randamente de 6,11% si plasamente la Bancile romanesti la o dobanda medie de 9,87%.

Diferenta intre cat platesc si cat primesc intra in buzunar, costul fiind transferat pe clienti.

In 2010 dupa cheltuieli discretionare pe masini, zugraveli, protocol, achizitii de soft au mai ramas si 28,3 milioane de lei pentru bonus.

Din raportul anual pe anul 2010, la pagina 193 aflam ca BNR a luat de la banci prin rezerva minima obligatorie 33% din pasivele bancii centrale (15% la lei, respectiv 18% la valuta) platind 2,09% pe lei si 1,1% pe valuta.

Acesti bani au fost investiti in active externe ce au produs randamente de 2,76% si plasamente la Bancile romanesti la o dobanda medie de 10,24%.

!O simpla comparatie intre randamentele obtinute de BNR la plasamentele in exterior si cele in tara in 2009 si 2010 evidentiaza clar cum in criza occidentalii au scazut dobanzile iar Isarescu le-a crescut!

Diferenta intre cat platesc si cat primesc intra in buzunar, costul fiind transferat pe clienti.

In 2011 dupa cheltuieli discretionare pe masini, zugraveli, protocol, achizitii de soft au mai ramas si 6,6 milioane de lei pentru bonus.

Din raportul anual pe anul 2011, la pagina 189 aflam ca BNR a luat de la banci prin rezerva minima obligatorie 31%din pasivele bancii centrale (16% la lei, respectiv 15% la valuta) platind 1,49% pe lei si 0,77% pe valuta.

Acesti bani au fost investiti in active externe ce au produs randamente de 1,85% si plasamente la Bancile romanesti la o dobanda medie de 6,09%.

Diferenta intre cat platesc si cat primesc intra in buzunar, costul fiind transferat pe clienti.

In 2012 dupa cheltuieli discretionare pe masini, zugraveli, protocol, achizitii de soft au mai ramas si 14,4 milioane de lei pentru bonus.

Din raportul anual pe anul 2012, la pagina 195 aflam ca BNR a luat de la banci prin rezerva minima obligatorie 27% din pasivele bancii centrale (12% la lei, respectiv 15% la valuta) platind 1,13% pe lei si 0,68% pe valuta.

Acesti bani au fost investiti in active externe ce au produs randamente de 2,41% si plasamente la Bancile romanesti la o dobanda medie de 5,37%.

Diferenta intre cat platesc si cat primesc intra in buzunar, costul fiind transferat pe clienti.

Isarescu este singurul Guvernator de Banca Centrala care a crescut dobanzile in criza si care pe spatele aruncarii economiei Romaniei in recesiune, si-a platit bonus de performanta.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

7 Comentarii

Radu
07-10-2016 la ora 8:20 am

Nu stiu daca banci gen Raiffeisen se pot considera prejudiciate si de BNR nu numai de darea in plata 🙂 Sa dea BNR in judecata la tribunalele internationale ca prin politicile sale le-a afectat profitul 🙂 Dovezi s-ar gasi 🙂

Radu
07-10-2016 la ora 8:27 am

Bugetul de stat suferea in anii dupa 2008.Au zis ca au facut profit pt bugetul de stat , exact cum au zis ca au participat la cresterea consumului si economiei cand au luat Mertane 🙂 Deci oricine se ia de ei ca s-au recompensat pt asta e un bad boy indiferent la bugetul tarii si la cresterea economica 🙂

Radu
07-10-2016 la ora 8:30 am

Pai cand toti scad dobanzile nu e o performanta sa le cresti ? 🙂 Deci trebuie musai bonus 🙂

Radu
07-10-2016 la ora 10:09 am

Sa fie vreo legatura intre votul pt conversia la curs istoric de saptamana viitoare si deprecierea leului de ieri si azi ? Nuuu 🙂 Iar va fi risc sistemic 🙂 Poate apare si AV sa ne explice cum legea asta duce leul la vale chiar inainte de vot 🙂 Si mai vine si darea in plata la CCR .E plin de riscuri 🙂

[…] Exemple concrete se găsesc în rapoartele anuale ale BNR, ce pot fi consultate în opinia http://lucianisar.com/uncategorized/romania-cu-criza-indusa-isarescu-cu-bonus-de-performanta/. În rezumat, banii din dobânzi şi rezerve minime obligatorii, din evolutia cursului de schimb […]

[…] Exemple concrete se găsesc în rapoartele anuale ale BNR, ce pot fi consultate în opinia http://lucianisar.com/uncategorized/romania-cu-criza-indusa-isarescu-cu-bonus-de-performanta/. În rezumat, banii din dobânzi şi rezerve minime obligatorii, din evolutia cursului de schimb […]

3bibliographic
12-01-2022 la ora 10:46 pm

3dishonesty

COMENTEAZA