Replica BNR: „Isar Doctorand la Isărescu si amendat in 2009”

21 august 2016 • General

Purtătorul de cuvânt al BNR, coordonat de însuși Isărescu, a găsit de cuviința sa nu răspundă la simple intrebari ale căror răspunsuri le așteaptă o națiune.

La Realitatea TV, Dan Suciu, în calitate oficială, în loc sa comunice când devin publice veniturile totale ale lui Isărescu din 2008 până în prezent, asemeni tuturor cetățenilor romani care lucrează in instituții de stat, a replicat ca sunt Doctorand la Isărescu.

De asemenea, la Antena 3, tot în în calitate oficială, in loc sa prezinte care este costul anual pentru menținerea aurului la Londra in ultimii 10 ani si cat pierde Romania anual pentru ca NU primește nimic din acest plasament asa cum a primit pana in 2006, a replicat ca eu am primit o amenda in 2009.

Desigur, națiunea romana in continuare așteaptă răspunsul la întrebările simple si legitime si nu la diversiuni.

Prin urmare, aceeași romani merita si detalii despre replicile lui Isărescu cu care evita răspunsurile.

1. Doctorand la Isărescu

Doctoratul este un program de cercetare in urma căruia doctorandul trebuie sa contribuie la cunoaștere cu un aport original.

Primul program de doctorat in care am fost implicat la ASE Bucuresti, sub coordonarea profesorului Moisa Altar, a avut ca tema „Tinte optimale in politica monetara”. Ca si paranteza, „Țintirea Inflației” este doar unul din capitole. Dupa 5 ani, nu am finalizat programul. In ultimul an de doctorat, am intrat la un Master in Matematici Financiare la Oxford University. Am apreciat ca, desi in lucrarea de doctorat existau cateva inovații la nivel romanesc, nu era o lucrare de doctorat după standardele internaționale la care am avut in acel moment acces.

Al doilea program de doctorat in care am fost inrolat la ASE Bucuresti, sub coordonarea profesorului Moisa Altar, a avut ca tema „Managementul Riscului cu derivative in piețe emergente”. Nu am finalizat programul, deoarece perioada de susținere a lucrarii s-a suprapus peste una cu program foarte încărcat, cea in care eram Ministru Delegat pentru Mediul de Afaceri in Guvernul Romaniei.

In perioada in care eram Ministru Delegat pentru Mediul de Afaceri in Guvernul Romaniei, in vara anului 2012, profesorul Isarescu mi-a propus sa devin doctorandul lui. Am declinat politicos din aceleasi considerente de ocupare a programului.

In 2014, am acceptat invitația profesorului Isarescu de a deveni Doctorandul lui la Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” (INCE) de pe lângă Academia Romana. Tema este „Politici Heterodoxe pentru creșterea si dezvoltarea Romaniei”. Dupa cum reiese si din titlu, este exact ce trebuia sa faca si nu a făcut guvernatorul Isărescu in ultimii 26 de ani. Dificil de gestionat acest program doctoral din care au trecut primii 2 ani.

Cand am acceptat invitatia de a face doctoratul cu profesorul Isarescu am facut-o pentru ca „Profesorul Coordonator” este obligat sa parcurgă, sa înțeleagă si sa recenzeze lucrarea. Prin lectura lucrarii mele si Isarescu va intelege, e drept ca ex-post, cum putea sa evite rateurile de politica monetara si de credit din ultimii 26 de ani, fara a investi doar in manipularea si dezinformarea populatiei.

2. Amendat in 2009

Desi a fost atentionat in mod public inca din primavara anului 2008, in emisiuni televizate, articole de presa si conferinte la BNR, Isarescu a neglijat iminenta crizei din 2009. Mai mult, prin masurile pe care le-a luat in perioada 2007-2010 a declansat criza, a amplificat-o si a prelungit-o. Pe aceste teme scriu inca din 2007, de cand urmam studiile EMBA-ului de la Chicago Graduate School of Business.

In Octombrie 2008, Isărescu apară pozițiile de marja pe curs de schimb, garantând înainte de alegerile din Noiembrie 2008 ca nu vor exista miscari pe curs.

Disperat sa livreze, conform promisiunii pentru care ar fi putut fi reales in 2009 drept Guvernator al BNR, a intervenit pe piata valutara fara a steriliza, asa cum au facut celelalte bănci centrale din lume. (sterilizarea in politica monetara reprezinta procesul prin care autoritatile monetare asigura ca interventiile de schimb valutar nu afecteaza baza monetara domestica, care este o parte integranta a ofertei totale de lichiditate) Detalii despre miza in http://lucianisar.com/uncategorized/bnr-si-finantarea-campaniilor-electorale/

Cu o săptămâna înainte de intervenția pe piata valutara, l-am avertizat pe Isărescu in emisiunea „Money Show” de la Money Chanel, moderata de Radu Soviani, ca ceea ce vrea sa faca este gresit, ca va arunca Romania in recesiune si ca dobânzile vor ajunge la 1000%. Desi parea ilar pentru experții din BNR, scenariul s-a adeverit intocmai.

Dupa cum rezulta din tot ce spune si scrie atât Isărescu precum si Consilieru’ Croitoru de la BNR, pozitia de sef NU a venit la pachet cu informații despre piata si swapuri (nostalgiile dupa Republica Populară Română si dupa Republica Socialistă România, sunt doar parte din justificare).

Nu au înțeles ca, daca BNR intervine in piata nesterilizat, protejeaza pozitiile deschise in spot, dar prin miscarea dobanzilor capturata de punctele de swap, inchid in pierdere pozitiile deschise in forward.

Cum Consilieru’ Croitoru de la BNR si Isarescu asigurau stabilitatea cursului, toate, Dar toate, pozițiile sponsorilor erau deschise in forward.

Cand dobânzile au urcat spre 1000% (o mie la suta) in tranzacții O/N (over night), Isărescu a intrat in panica. Sponsorii aveau apel in marja.

Prima reactie a lui Isarescu a fost sa iasa in presa si sa infiereze bancile străine nominalizând Credit Suisse, Goldman Sachs si JP Morgan. Link aici http://www.banknews.ro/stire/21940_atacul_asupra_leului,_initiat_de_trei_banci_internationale_fara_sucursale_in_romania.html

Opinia din 1986 din „Scanteia”, a lui Isarescu translator, era reluata in 2008, in discursul lui Isarescu Guvernator BNR. Spre edificare, link aici http://riscograma.ro/9619/tarile-in-curs-de-dezvoltare-jefuite-de-zeci-de-miliarde-de-dolari-datorita-inechitatilor-din-relatiile-economice-internationale/

Dupa ce bancile straine nominalizate au replicat ca poate nu il mai lauda degeaba in materialele de cercetare si nu ii mai faciliteaza interviuri in presa externa, Isarescu a ales ca tinta banci locale pe care le controla. Despre cum se acopera scaparile lui Isarescu in presa internationala in kink-ul de aici http://lucianisar.com/media/surprizele-din-bloomberg/

Controlul pe bancile victima era exercitat Nu doar prin supravegherea lui Cinteza de la BNR, ci mai ales prin sefii acestor banci, pe care ii influenta direct. Coincidentele Nu sunt chiar coincidente.

In cazul Bancpost, când Isărescu a aflat dupa întâlnirea mea cu Cinteza, ca banca nu a menținut o pozitie valutara in toata perioada vizita si ca va continua sa faca bani pe seama BNR, atragand la 14,25% in O/N si va plasa la doritori in O/N de la 125% in sus (frustare maxima pe Isarescu sa afli ca penalizarea pentru greseala era peste 100% per annum in fiecare zi si ca nu se oprea la amenintari) a declanșat următoarele:

– a trimis o echipa de control in banca care a stat 3 săptămâni fara sa ceara un document;

– a iesit cu declaratii publice directe, acuzând banca si amenințând cu declanșarea unui atac al deponentilor pe banca;

– a aratat presei o lista de cotatii publice din pagina Robor, indicand cine ar trebui luati la tinta (deloc surprinzator, cei amendati de Consiliul Concurentei au fost exact cei care NU au fost indicati de guvenator);

– a „autosesizat” Consiliul Concurentei, care a inchis investigația dupa 4 ani si jumatate pentru ca au ajuns la Isarescu, Serban Matei de la BNR si Claudiu Cercel Duca de la BRD;

– a cerut lui Mihai Bogza, in acel moment Președinte Ne-executiv al Bancpost, sa ceara actionarilor greci eliminarea mea din banca.

In ciuda presiunilor, actionarii greci nu au acceptat, iar eu am plecat din Bancpost in Decembrie 2010, NU cand dorea Isarescu, in octombrie 2008. (in perioada nov 2008 – decembrie 2010, am mai trecut printr-un proces de validare BNR).
Singura concesie a fost sa renunt la coordonarea directa a trezoreriei.

In contrapartida a fost creata o noua pozitie, numita Senior Executiv Director, care acoperea aceleasi functii, trezoreria printr-un director interimar grec. Noua pozitie avea un salariu mai mare decat cea anterioara, de Vice Presedinte Executiv, platit din februarie 2009 si desigur un bonus mai mare, spre marea suparare a lui Isarescu (atunci a inceput cresterea majora a veniturilor lui Isarescu si justificarea prin firma de consultanta Hay Group).

Dupa schimbarea organigramei, intervenita la circa 3 saptamani, echipa de control a plecat exact cum a venit, fara sa faca nimic in toata perioada.

Isarescu era multumit si a comunicat la toata lumea cum a schimbat el trezorierul de la Bancpost http://m.evz.ro/cum-l-a-vanat-mugur-isarescu-pe-lucian-isar-era-ca-iepurasul-din-desene-animate-care-me-979462.html

Totusi Isarescu, dincolo de povestea de presa, stia cum au stat lucrurile si ca nu poate sa ascunda la nesfarsit afacerile cu manipularea cursului.

Cursul a sarit la 4,3 de la 3,8 de abia in ianuarie 2009. O piata de speculatii in marja ordonanta si aranjata sa nu mai piarda bani aiurea sponsorii.

Prin manipularea media, Isarescu a reusit sa obtina o medalie de la Basescu. Dupa decizia Consiliului Concurentei, Isarescu a refuzat sa dea inapoi distinctia. Comportamentul este similar cu cel al asistentei multi-decorate a lui Gabriel Oprea.

Link aici http://lucianisar.com/uncategorized/domnule-guvernator-dati-distinctia-inapoi-presedintelui/

Suparat pe lipsa de slugarnicie a actionarilor, Isarescu a trimis o noua inspectie in 2009, care dupa 6 luni de truda mi-au dat o amenda inclusiv pentru actiuni ale vicepresedintelui de pe retail, desi eu coordonam trezorerie si corporate.

Cum era de asteptat, controlul BNR nu a avut mentiuni referitoare la Octombrie 2008 si asta nu doar pentru ca totul era perfect executat ci si pentru ca s-ar fi facut de ras echipa lui Isarescu de supraveghere sa recunoasca cati bani a facut Bancpost pe greselile BNR.

Intre timp fiul lui Cinteza de la BNR plecase din departamentul large corporatii/real estate de la Bancpost, astfel incat echipa de control putea sa isi faca treaba fara restrictii si fara sa deranjeze „famiglia BNR”. Cu toata independenta de control, nu au existat descoperirii pe partea de corporate si real estate, desi auditul intern indica numeroase nereguli ale administrarii de conturi si facilitati de credit ale tanarului Cinteza.

Un alt subiect al amenzii a fost legat de swapuri. BNR, iar nu a inteles cum functioneaza in tandem 2 swapuri realizate simultan si cu aceeasi contrapartida sub ISDA master agreement: un swap cu offset la care un picior are notional de 360 de milioane de euro si un altul de 200 de euro.

In conditiile in care NU exista semnatura mai mare in banca decat a mea si a CEO-ului, si nu se precizase explicit in normele interne ce se intimpla peste 300 de milioane de Euro notional, nu au contat explicatiile pentru ca, oricum era o situatie unica in care raspunderea solidara la deciziile conducatorilor bancii mi se aplica doar mie.

Ceilalți conducatori ai Bancpost NU au primit amenzi, nici macar pe spetele din directiile coordonate.

Nu are rost sa prezint stenograma declaratiei lui Isarescu in care NU stia de relatia CEC FNI si de ce se intimpla la Bancorex cu instrumente simple.

Contestatia la amenda BNR se face tot la BNR, (un alt cadou facut lui Isarescu la modificarea statului BNR), asa ca am platit normal suma de 6 salarii medii pe banca pentru a evita o sumedenie de discutii sterile in baza contestatiei cu niste personaje care nici din prima, nici din a treia, nu au inteles mecanisme financiare simple.

Informatia este atat pe site-ul BNR, precum si multiplu acoperita in presa de propaganda.

Am continuat in Bancpost pana in decembrie 2010, la o luna dupa ce am revenit de la programul AMP al Harvard Business School.

Ulterior, am mai trecut de o validare BNR si in perioada 2014/2015.

Si inainte de amenda si dupa pozitiile mele publice prezente inclusiv pe blogul personal sunt la fel de acrimonioase la adresa politicii monetare si de credit a lui Isarescu din ultimii 26 de ani.

Doar pentru exemplificare:

14 aprilie 2008, publicat in Romania Libera http://lucianisar.com/media/analistii-financiari-se-asteapta-ca-bnr-sa-majoreze-iarasi-dobanda-cheie/

6 Mai 2008, http://lucianisar.com/media/bnr-a-majorat-dobanda-de-politica-monetara-cu-025-pana-la-975/

2 decembrie 2010, publicat in Ziarul Financiar http://lucianisar.com/media/opinie-lucian-isar-conditii-si-conditionari/

9 ianuarie 2011, publicat in Ziarul Financiar http://lucianisar.com/media/opinie-lucian-isar-un-an-nou-o-tinta-noua-cu-tenta-electorala/

Concluzie:

Acestea sunt cele 2 probleme: Doctoratul lui Isar la Isarescu si o amenda din 2009, pentru care Isarescu nu isi publica legal veniturile din 2008 până în prezent, pentru care NU stim de ce doar platim si nu primim nimic PE aurul de la Londra, pentru care NU stim cum au justificat bonus de performanta in BNR contra economiei reale si a cetatenilor acestei tari.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

11 Comentarii

AristotelCostel
21-08-2016 la ora 10:29 am

Nefinalizarea studiilor doctorale reprezintă argumentul de bază al comuniștilor de la BNR… “oameni care n-au făcut nimic”.
Toți milițienii(securiști) din România au absolvit diverse stagii în timp ce ocupau funcții.
Chiar și cea mai corectă persoană din România a fost numită în fruntea Gresiei Generale în 2006, funcție din care și-a susținut teza de doctorat în anul 2011, un plagiat patetic. Evident, în aceste cazuri avem de-a face cu “oameni care au realizat ceva în viață”.
Precizările din articol pot deschide căi infinte pentru împachetarea mafiei securiste din României, însă această sarcină e la îndemâna funcțiilor ocupate de către… milițieni, în fapt, dulăii mafiei securiste.

Costin
21-08-2016 la ora 11:21 am

Putina atenție totuși! activitatea de la BNR are o încărcătură mai mare, fiind mai complexa decât in multe dintre băncile centrale europene si este foarte asemănătoare cu activitatea dintr-o primărie din România.
Primarul Dan Darabont cunoscut prin activitatea sa in primăriile Capitalei s-a întors in BNR, acolo unde mai lucrase acum 6 ani. Omul este directorul direcției patrimoniu si investiții din BNR.
Este un exemplu clar de performanta unicat, un adevărat leatherman uman si dovada vie a selecției de persoanal impusa de conducerea BNR.

Nimeni ...
21-08-2016 la ora 6:06 pm

Incredibil cum la România tv dacă nu se dau înmormântări , vin cioclii si striga precum cei de la Marfar -las-o ba că merge așa … , ne-am obișnuit cu ea (You tube ). Ești nimeni fără doctorat , ești nimeni dacă stai la cozi intr-un sistem croit defect, ești nimeni dacă spui adevărul .

Cornel C
21-08-2016 la ora 6:54 pm

Felicitări pentru curaj!

Marcel
21-08-2016 la ora 7:09 pm

Noam Chomsky in decalog spunea: “poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai națiunii.Pentru aceasta: Inventează false amenințări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real opinia publica, iar apoi oferă soluțiile.”

Vasi
22-08-2016 la ora 10:04 am

O sa anunțe azi Vasilescu ca i-am pacalit pe englezi si ca aurul lor cu bijuteriile coroanei cu tot sunt in beci la BNR si totul e un schimb.
Evident datorită supereroului Isarescu.

[…] Am putea presupune ca PSD va fi mai putin dispus sa efectueze reforme… Continuarea reformelor si dezvoltarea sectorului privat sunt necesare pentru Romania. Pentru ca acestea au fost nejustificat […]

teo
22-08-2016 la ora 6:00 pm

Isărescu a considerat B.N.R. podgorie proprie, nu o instituţie a statului.

Lucian
29-09-2016 la ora 9:41 am

Am scris Deja pe acest subiect

2crossbow
12-01-2022 la ora 11:22 pm

2tourists

COMENTEAZA