Proiectul de țară Iliescu-Isărescu din ’90-’92 și suferința bătrânilor în 2016 (Update Raspunsul domnului Iliescu)

30 octombrie 2016 • General

Update: raspunsul domnului Iliescu in link-ul de aici https://ioniliescu.wordpress.com

Publicat in Romanialibera.ro http://m.romanialibera.ro/opinii/comentarii/proiectul-de-tara-iliescu-isarescu-din–90–92-si-suferinta-batranilor-in-2016-│opinie-431727

În 2016 și 2017, se pun bazele unui nou proiect de țară pentru România.

În ultimii 26 de ani, România  a avut un singur proiect de țară, pus la punct și implementat de gruparea Iliescu-Isărescu, în perioada ’90-’92. Este același proiect de țară de care au parte și cei din Rusia și a fost implementat de Elțîn, tot în perioada ’90-’92.

Nu e de mirare că bătrânii suferă în 2016. 
  


Nu este proiectul de țară de care au avut parte cei din Polonia și Cehia, iar acest fapt explică complet și clinic captura Statului Român și diferențele de dezvoltare a respectivelor națiuni, comparativ cu România. 
 

 
Exponenții grupării Iliescu -Isărescu încă conduc instituțiile de forță ale Statului Român: Nicolae Văcăroiu, la Curtea de Conturi, Valer Dorneanu, la Curtea Constituțională, Mugur Isărescu, la BNR, Mișu Negritoiu, la ASF. Ion Iliescu este încă capabil să impună comisarul european din partea României, spre amuzamentul partenerilor strategici. 
  
România este o țară bogată, ce a intrat în capitalism cu bani pe cont, dar modelul implementat și crizele administrate artificial au ținut lumea săracă, legată și tentată să greșească. 
  
Capitalismul introdus de Iliescu-Isărescu în 1990-1992 este diferit de capitalismul din Franța, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Polonia. Seamănă, pentru că este același filon, cu cel din Rusia. 
  
 Acest capitalism se schimbă în perioada 2016-2017. 
  
În 1990-1992, capitalismul introdus a presupus Legea Lustrației în Polonia, dar nu și în România. Legea Lustrației în România a fost aprobată la 22 de ani de la Revoluție și declarată neconstituțională în același an. 
  
Capitalismul introdus în Polonia presupune dreptul de proprietate clar și fără dubii, ceea ce în România nu este garantat, prin chichițe, nici după 26 de ani de la Revoluție. Capitalismul introdus în România a presupus tăierea fabricilor la fier vechi, pe când în Polonia a presupus retehnologizarea lor. 
  
În România, modelul Iliescu-Isărescu a presupus menținerea populației la lucru doar patru zile pe săptămână și să îi pensioneze înainte de limita de vreme, pentru a fi pensionari săraci, în sistemul de pensii pe bază de contributivitate. 
  
Modelul Iliescu-Isărescu a presupus menținerea salariilor reduse în sănătate și educație, pentru a facilita deprofesionalizarea și exodul și, desigur, sifonarea pe alte căi, oligarhice (ca să păstrăm denumirea asignată echivalenților din modelul Elțîn). În educație, modelul României a presupus și mici pete de culoare, de tipul desființării școlilor profesionale și inflația de diplome, pentru a fi siguri că revenirea este dificilă.  

Presupun că acum e clar de ce pensionarii suferă în 2016, spre deosebire de pensionarii din Cehia sau cei din Polonia. 
  
Proiectul de Țară de la Snagov, anunțat de Iliescu în 2000, a fost doar un exercițiu de manipulare publică. Au făcut comunicarea, au justificat cheltuieli, dar nu a mai fost cazul să implementeze schimbări, deoarece puteau continua în aceeași formulă, fără alte concesii. Modelul implementat în 1990-1992 se menținea conform planului, deși unul din pioni, Virgil Măgureanu, fusese scos din dispozitiv. 

Zgomotul de fond ascunde suferința bătrânilor în 2016. 
  
În noul proiect de țară care se implementează implicit în România, în perioada 2016-2017, bătrânii anului 2016 pot fi mulțumiți cel puțin pentru că: 
  
 1. revizuirea clauzelor post-privatizare le va permite să înțeleagă exact cum a fost furat efortul lor de o viață; 

2. copiii și nepoții au șansa de a rămâne sau reveni în România; 

 3. o creștere economică sustenabilă permite dezvoltarea economiei și garantarea sustenabilității;

 4.dreptul de proprietate va fi în mod real baza noului model de capitalism din România.

O țară bogată ca România are nevoie de o șansă, după ce a fost capturată timp de 26 de ani. 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

23 Comentarii

Ek
30-10-2016 la ora 4:03 pm

In anii 90 personajele de mai sus si-au utilizat influenta (din prostie sau intenționat) pentru a bloca orice voința politica de a crea un stat al liberei inițiative. Au slăbit intenționat statul supunând bugetul tarii unui “gang bang” continuu mănați doar de dorința de a direcționa avuția tarii spre buzunarele apropiaților sau in pomeni electorale de proporții biblice.
In ultimii 26 de ani acesta popor a simțit mai degrabă sărăcie decât bunăstare.

Radu
30-10-2016 la ora 5:12 pm

Din pacate , chiar daca nu sunt atat de multi precum pensionarii , tinerii in special cei pana in 30 de ani “beneficiaza ” din plin de capitalismul asta de tip romanesc .Rata somajului la cei pana in 25 ani se duce spre 50% tot ca urmare a ” beneficiilor” desfintarii scolilor profesionale si inflatiei de diplome tip maculatura .Nu mai zic de incidenta in crestere la tineri a unor boli specifice batranetii in trecut .Mai adaugam analfabetismul real si cel functional , migratia celor buni si nu stiu cu ce mai ramanem.Deja multe firme se plang de lipsa de personal si atunci cine va mai veni sa deschida afaceri noi ? Fara sanatate si educatie de calitate adaptata nevoilor pietei nu stiu care va fi raportul angajati /pensionari in 10 ani .Ca a fost furat trecutul e clar dar nici viitorul nu e prea roz.Alegerile vin si trec , important e ce ramane dupa fiecare guvernare.Sa masuram progresul din 4 in 4 ani si sa fie stabilite prioritati reale care sa asigure continuitatea indiferent cine guverneaza.

Adpres Media - Adpres.net
30-10-2016 la ora 7:09 pm

[…] Sursa: lucianisar.com […]

Dilema… « Motanul Incaltat
30-10-2016 la ora 8:15 pm

[…] Proiectul de țară Iliescu-Isărescu din ’90-’92 și suferința bătrânilor în 2016 […]

Piața Universității n-a existat.
30-10-2016 la ora 10:34 pm

“(…) ”Piața Universității” n-a existat. A existat însă chemarea președintelui Ion Iliescu în seara de 12 iunie la televiziunea publică: “Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită.” Au existat ordine pentru îndeplinirea acestei chemări din partea primului ministru (Petre Roman) și a ministrului transporturilor (Traian Băsescu). Au existat garniturile de tren suplimentare care au scos minerii din adâncurile Văii Jiului, la suprafață, în București. Au existat șase morți, peste o mie de răniți și sute de arestați. Au existat devastările Facultăților de Geologie, de Litere și de Matematică, Institutul de Arhitectură ”Ion Mincu”. Au existat mulți profesori (printre ei, Grigore Brâncuși și Petru Creția, ale căror fotografii se aflau în posesia minerilor) și studenți maltratați de minerii conduși de trupe USLA și cadre SRI. A existat Denes Domokos, șef de schimb la mina Livezeni, care a încercat să-i taie capul cu securea lui Marian Munteanu, liderul studenților. A existat aruncarea în fântâna de la arhitectură a lui Marian Munteanu. A existat coma lui Marian Munteanu. A existat arestarea lui Marian Munteanu.
”Piața Universității n-a existat.” A existat discursul lui Ion Iliescu din 15 iunie în fața miilor de mineri strânși la Romexpo: “Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conștiință civică. Deci, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu. Și de astă dată ați demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conștiință civică, patriotică ați simțit momentul dificil și cu o daruire exemplară v-ați arătat gata să fiți solidari cu puterea nouă. (…)”

Vai...
31-10-2016 la ora 6:16 am

Haoleu! Incepe capitalismu Isar – Alinutza?

Dan Pop
31-10-2016 la ora 9:29 am

Romanii care au luat credite sunt adevaratii vinovati de faptul ca datoria externa privata a tarii noastre a crescut de sase ori intre 2000 si 2010, ajungand, la 30 septembrie 2010, la 22,7 miliarde de euro.

Radu
31-10-2016 la ora 3:11 pm

Dan Pop,
O gluma buna 🙂 Pai au luat ca s-au dat 🙂 Ce ne facem cu datoria statului care de la vreo 13% din pib in 2008 a ajuns acum la peste 40% ? Tot romanii cu credite sunt vinovati si acolo ? 🙂 Si apropo , cea mai mare neperformanta si ca procent si ca valoare la venirea crizei a fost pe creditele pt imm nu pt populatie.Probabil tot romanii au crescut dobanda pt imm ducandu-le in faliment 🙂

Dan Pop
31-10-2016 la ora 3:16 pm

@radu
scuzeeee am uitat sa pun ghilimele si sa indic sursa.
“Mugur Isarescu: Romanii sunt vinovati pentru indatorarea tării”
http://m.ziare.com/mugur-isarescu/mugur-isarescu-romanii-sunt-vinovati-pentru-indatorarea-tarii-1057778

Succes, Maia!!! « Motanul Incaltat
31-10-2016 la ora 6:29 pm

[…] saraca, cu perspective foarte slabe de dezvoltare economica. Reformele in Romania au fost dificile, dar atunci cand au fost facute cum trebuie efectul s-a simtit imediat in cresterea puternica a […]

Radu
31-10-2016 la ora 6:56 pm

Dan Pop ,
Banuiam eu ca e o eroare 🙂 Acum e clara sursa.Ce sa zic , vorba aia si batuti si cu banii luati.Asta e , daca poporul inghite…

Radu
31-10-2016 la ora 7:00 pm

Dan Pop,
Link din noiembrie 2010 , dupa taieri de salarii . Deci vinovatii au fost pedepsiti.Restul bonus , una,alta….

Motanul Incaltat
31-10-2016 la ora 9:36 pm

Domnule Isar, sunteti invitat la o polemica de catre Dl. Ion Iliescu. Cititi ce spune pe blogul dansului despre Dvs…. Se incalzeste campania electorala! 🙂 Asteptam un raspuns! Vrem sa vedem un “meci” frumos! 🙂

Lucian Isar
01-11-2016 la ora 12:39 am

Cateva lucruri de remarcat:

– Exista aparent o vina colectiva (argument de tip Adrian Severin)

Dosarele Mineriada 1 si 2 cand or sa apara sa speram ca pun istoria in fagasul corect si individualizeaza cu nume si prenume actorii. Ca si paranteza mineriadele au tinut investitorii straini afara din Romania pana dupa 1996 ceea Ce reprezinta o alta diferentiere de start voit intarziat spre bunastare si repozitionare fata de Polonia si Cehia.

– sistemul economic este controlat de piloni pe care deja i-am nominializat, iar invocarea lipsei de experienta bancare nu scuza inducerea in eroare pe motiv de nestiinta

– costuri au avut si polonezii si cehii dar nu au optat pe pauperizare pentru control si manipulare lejera

– intr-o tara bogata ca Romania este nevoie sa provoci crize din cand in cand ca sa poti sa o controlezi 26 de ani prin aceeasi echipa

– Captura Statului Roman, asa cum suna definitia economica pentru care s-a luat inclusiv premiu Nobel per try economie, a fost o optiune explicita atat ca maniera de lucru, de structurare a acesteia precum si ca persoane alese sa o desavarseasca

– comisarul European nu a fost pus prin concurs de talente or forta de lobby europeana cum se insinueaza ci prin decizie la Bucuresti, unde inca exista parghiile umane implantate in ’90-’92

– Oricat de simpatica sau mai putin simpatica este o institutie de control la un moment dat istoric ea face parte din desen. Sper ca scaparea cu mentionarea ANAF-ului este doar o tehnica de discurs menita a abate atentia de la subiect.

Desi raspunsul domnului Iliescu este defensiv, opinia mea nu este o critica ci o punctare a optiunilor de desenare a capitalismului pe care le-a facut impreuna cu echipa si nu cu partidele politice cum sugereaza, optiuni care sunt asemeni cu cele facute de Yieltsin si diferite de cele facute de conducerea din Cehia si cea din Polonia, pentru a reduce lista.

Noile optiuni ale Romaniei spre un alt tip de capitalism sigur cu mai putina coruptie, reglementare si birocratie, optiuni atat implicite precum si explicite, trebuie sa se raporteze corect si clinic la optiunile trecutului si la modul in care aceste optiuni, de grup sau individuale, au influentat dezvoltarea economica a Romaniei timp de 26 de ani.

P.S.: De prea mult bine au plecat Romanii din Romania

“Between 2000 and 2015, some countries have experienced a rapid growth in the size of their diaspora populations. Among the countries and areas with the fastest average annual growth rate during this period were the Syrian Arab Republic (13.1 per cent per annum), Romania (7.3 per cent per annum), Poland (5.1 per cent per annum) and India (4.5 per cent per annum). In Syria much of this increase was due to the large outflow of refugees and asylum seekers following the conflict in the area.”

http://www.un.org/en/development/desa/population/migration/publications/migrationreport/docs/MigrationReport2015_Highlights.pdf

Ek
01-11-2016 la ora 5:31 am

Va rog sa remarcati ca domnul Iliescu face si o enumerare a institutilor de forța din romania….omu nu s-a schimbat deloc 🙂

Radu
01-11-2016 la ora 7:06 am

Meandrele concretului au fost si vor fi dar sinergia faptelor ne-a adus unde suntem si ne va duce mai departe 🙂 Si acum, concret , intreb si eu ca prostul cum pot unii oameni care au detinut puterea in Romania , ca sunt de dreapta,ca sunt de stanga, sa faca afirmatii de genul tara a fost devalizata , s-au distrus fabrici ,s-au facut hotii ,etc Pai dragi tovarasi si pretini sau domni , sau ce mai sunteti , cand s-au facut toate astea erati pe Luna , pe Marte, nu aveati institutii abilitate carora sa va adresati sa ia masuri sa opreasca jaful ? Constitutia ati citit-o ? Stiti ce garanteaza statul ?Stiti la ce servesc institutiile de forta ? Nu cumva la apararea intereselor poporului de diversi infractori ,devalizatori ,etc ? Sa ajungem la concluzia ca institutiile de forta sunt de forma si putem fi furati si batjocoriti la nesfarsit de unii sau de altii ?La revolutie s-a strigat armata e cu noi .Putem iesi acum sa strigam ca institutiile de forta sunt cu noi , ca ne apara ?50000 de morti evitabile in spitalele romanesti in fiecare an din ce zic rapoartele OMS .Si ce fac institutiile de forta ? Vedeti , din cauza asta vin tot mai putini la vot pt ca populatia e demoralizata .Romanii sunt de vina pt tot ni se spune .Credite ,crize,devalizari ,etc.Nu , nu sunt romanii de vina ci unii hoti lipsiti de scrupule si cei care trebuie sa-i prinda si nu o fac si cei care trebuie sa faca legi dure pt astfel de indivizi si nu le fac.Orice organism viu are sisteme de comanda si control care actioneaza in beneficiul vietii.La fel trebuie sa aiba si o tara pt a ajunge la bunastare.Circul ieftin fara paine nu prea aduce progres.

Radu
01-11-2016 la ora 7:38 am

E la moda de cand cu guvernul tehnocrat retorica de tip guvernele trebuie sa fie politice ca altfel se pierde sensul democratiei si al votului.Pai da , e normal sa fie politice , dar tot normale ca guvernele sa atraga cei mai buni specialisti chiar daca aia nu sunt inregimentati politic.Orice politician responsabil care ajunge la putere si pune in aplicare programulpartidului trebuie sa atraga cele mai bune resurse umane pt realizarea acestuia. Problema Romaniei este ca lupta politica normala in campaniile electorale continua si dupa campanie. Specialistii trebuie respectati si consultati indiferent
din ce partid fac parte sau daca sunt apolitici si trebuie atrasi in
proiecte.Nu avem o cultura a colaborarii cu cei care au idei diferite , uitand de interesul national.E ca si cum mana dreapta nu vrea sa colaboreze cu cea stanga cand ai de carat o lada grea si lada ramane tot acolo.Si incep mainile sa se certe intre ele invocand greaua mostenire pe care nu o pot urni 🙂 Competenta si colaborarea dincolo de diferente e singurul secret care poate duce tara asta la progres.

Radu
01-11-2016 la ora 8:02 am

Era un nene Maslow care avea o piramida.El nu era faraon , pt cei mai in varsta precizez 🙂 Piramida aia avea o baza unde scria ceva pe niste pietre 🙂 Parafrazandu-l pe Marin Preda as spune ca daca pietrele alea nu e , nimic nu e 🙂 Propun sedinta parlamentara trimestriala pe tema asta daca nu se doreste ca Romania sa mai piarda vreo 3 milioane de locuitori in cativa ani. Multi emigreaza nu doar din motive financiare ci si din motive care tin de siguranta personala ( sistem sanitar mai ales , educatie , coruptie ,justitie functionala ) .Cine nu crede sa faca un studiu in diaspora.Ideea ca doar o imbunatatire a veniturilor
va aduce inapoi romanii competenti s-ar putea sa fie contrazisa
de realitate.Nu doar banii conteaza.Romanii nu sunt doar saraci , sunt demoralizati ,bolnavi , fara acces la un sistem sanitar peformant ,fara acces la o educatie de calitate .Iar peste granita vad ca se poate si altfel pt ei si copiii lor.

BF
01-11-2016 la ora 8:06 am

Ptiu’ drace!
A fost noaptea strigoilor si au inceput sa dea urma de viata fosilele deontologice. Nu i-a informat nimeni ca a fost doar un event de marketing si nu o realitate?

Dan Pop
01-11-2016 la ora 9:17 am

Domnul Ilescu in prezent e pro-nato si proeuropean. Maine poate o sa spună ca el este skateboarder sau hipster. Nimic deosebit.
Pentru amnezie cronica exista niște pastile.

Radu
01-11-2016 la ora 9:25 am

Intreb si eu ca prostul , la cat de mare a fost si este evaziunea in Romania Anaf poate fi trecuta la capitolul institutii de forta ? 🙂 Niste fortosi de pe acolo tot sunt ridicati de DNA 🙂

trivia quick quiz
01-11-2016 la ora 10:12 am

Who said it?
“Pierderea simţului măsurii din partea unora, puşi pe îmbogăţire, pe acumulare de avere pe căi necinstite, traficul de influenţă, clientelismul, parvenitismul sunt cele care aduc mari prejudicii ţării.”

Radu
01-11-2016 la ora 10:40 am

Ei cine ? Nu de vorbe a dus lipsa Romania in ultimii 26 de ani. Unii chiar nu inteleg ca nu pot fi simpli agenti constatatori . Cand esti la putere ai datoria sa faci nu doar sa constati.Eu de ex pot constata o groapa in asfalt sau lipsa unui medicament si sa sesizez treaba asta mai departe dar cel care este la putere are datoria sa rezolve problema prin parghiile puterii.Dar noi traim in tara in care de ex Institutul de boli cardiovasculare CC Iliescu se afla intr-o cladire cu risc seismic si toti aia care trebuie sa ia masuri sunt de zeci de ani agenti constatatori in timp ce se dau milioane de euro pe panselute.Asa ca vorbe fara fapte…. In campanie incepe placa cu strada,scoala,spital , anticoruptie ,, dupa campanie hop panselutele .

COMENTEAZA