“Prima casa” si capcana lui Isarescu pentru “ne-decretei”: de la 0,68% la peste 2,68% …

9 mai 2018 • General

Poate 300 de lei in plus pe luna nu suna mult dar 3600 lei pe an reprezinta un salariu lunar pierdut sau o vacanta anuala ratata.

Decreteii au fost penalizati de Isarescu in timpul campaniei de imagine “leul tare” din 2006-2008. Au luat credite in valuta si nu au inteles atunci de ce protesteaza exportatorii ca ii inchide Isarescu chiar inaintea aderarii la Uniunea Europeana. Au aflat ulterior dar nu au facut mare lucru. Propaganda le-a livrat povestea pietei libere si a unui Isarescu independent si cinstit.

Ne-decreteii tocmai afla cadoul otravit oferit de Isarescu celor care au servit “prima casa”: generatia X si seniorii generatiei Y.

Isarescu a blocat creditarea in valuta penalizand doritorii si directionandu-i fara optiuni catre finantarea in lei. A fost o decizie stranie care a reversat eurizarea economiei. Straniu pentru o tara ce ar dori sa intre in Zona Euro si care a accelerat nepermis spre aceasta tinta pana in 2009.

Cum a reusit Isarescu sa atraga ne-decreteii in capcana prin programul prima casa.

Prima casa este un program de criza dar a fost prelungit nepermis de mult ceea ce a deformat piata imobiliara crescand artificial preturile pe fondul dobanzilor scazute.

Isarescu a mentinut dobanzile la un nivel foarte scazut pentru ca ii convenea in negocierile private cu politicienii. Politica monetara si de credit este ceea ce se numeste pro-ciclica adica arunca, datorita blatului cu anumiti politicieni, cu gas peste foc.

Unii consilieri ai lui Isarescu incearca sa propage ideea ca ce a facut Manole in 2007-2010 si in ultimii ani au fost doar greseli nevinovate.

Capcana nu a fost nevinovata deoarece in fiecare raport trimestrial privind inflatia emis de Isarescu incepand cu 2014, se mentioneaza cresterea economiei peste potential ceea ce ar fi presupus cresterea dobanzilor, daca nu ar fi existat blatul politic al lui Isarescu (pentru a fi renumit si ulterior pentru a bloca legi).

Isarescu a tinut dobanzile mult sub dobanda de interventie de exemplu la 0,68% cand dobanda de interventie era in 1,75% desi sustinea ca economia creste peste potential iar deficitele erau in crestere.

Dobanzile foarte scazute au afectat ne-decreteii ce au contractat prima casa de urmatoarea maniera:

1. Dobanzile foarte scazute au impins pretul caselor in sus cu cateva zeci de mii de Euro; generatia cu prima casa nu mai poate iesi pe plus din achizitia prima casa;
2. Avansul de doar 5% face ca imprumutatul sa aiba ratele extrem de sensibile la cresterea dobanzilor;
3. Dobanzile foarte scazute in momentul contractarii creditului au “facilitat” ca imprumutatul sa poata sa imprumute o suma mai mare, la care se vor aplica dobanzile in crestere.
4. Dobanzile foarte scazute au facut ca pe masura ce acestea cresc imprumutatul sa depaseasca gradul de indatorare ceea ce inseamna ca respectivul client nu se mai poate refinanta si este captiv bancii finantatoare.

3600 de lei pe an, in crestere, nu face decat sa reduca venitul disponibil si sa creasca gaura in avutia personala exact persoanelor care au nevoie de acesti bani la inceputul vietii investitionale.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

radu
09-05-2018 la ora 10:35 am

3600 lei in plus la care se adauga si o crestere reala a cheltuielilor cu hrana si energia de vreo 20% la orase ce inseamna cel putin 500 lei pe luna adica 6000 pe an , deci vreo 9600 lei cheltuiala in plus anuala cu rate, hrana energie adica vreo 4 salarii medii nete la privat Traiasca Psd , zic ! 🙂

[…] sa-i gaseasca tapi ispasitori in legatura cu inflatia mare si cresterea ROBOR – ului. Daca nu pe ei, atunci pe altii, factori externi, cauze externe. Pe toti si pe toate ii vedeai la capitolul […]

[…] care s-o califice pe D-na. Dan pentru functia de ministru de Interne. D-na. Dan nu este aleasa in alegeri democratice de catre popor, ci este ministru pentru ca a fost nominalizata in functie de […]

COMENTEAZA