Praduirea Carpatica: cu management impus de BNR

19 mai 2016 • General

Banca Carpatica a fost praduita pana a ajuns la acelasi grup de care se leaga Banca Agricola, Banca Românească, Nextebank si acum … Carpatica.

Grup onorabil de vreme ce la un moment dat, la primele privatizari din boardul RAEF faceau parte atat Isarescu precum si Georgescu, de la BNR (asta desigur pana cand Romania a bagat in lege si a tinut partial cont de conflictul de interese).

Conditiile de vanzare au fost impuse si in final acceptate de catre actionari.

Ca sa ajunga la acest rezultat dezastruos actionarul Carabulea a acceptat 2 randuri de manageri impusi de BNR.

Carabulea a facut o plangere penala care suna mai mult a laudatio. Evident ca nu intelege ce i s-a intimplat in cei 6 ani in care a platit managementul impus de BNR.

Prima tura de manageri impusi de BNR a fost condusa de Nicolae Surdu. Acesta a acceptat oferta Carpatica, de 10 ori mai mare decat ce primise cu 2 saptamani inainte, in cadrul unui interviu la Hilton. Pentru merite deosebite in traiectoria Carpatica, acum a fost cooptat la Nextebank, detinuta de noii proprietari.

A doua tura de manageri impusi de BNR a fost condusa de Johan Gabriels. Aceasta a semnat finalul bancii si vanzarea.

Momentul in care BNR a inceput sa isi impuna managementul a fost unul de slabiciune post criza.

Carpatica nu a avut sansa Bancii Transilvania de a fi ajutata de BNR in 2008 cu 100 milioane de euro in afara cadrului legal de la acea data.

Carpatica a ajuns pe mana BNR care i-a decis viitorul prin impunerea de management “performant” si bine remunerat.

O fi impunerea de manageri apropiati anumitor angajati din BNR si falimentarea unei afaceri cu acestia pentru a ajunge la cine trebuie acoperita de articolul 25 din Legea privind statutul Băncii Naţionale a României?

Acest articol 25 datează din anul 2004, si la aliniatul 3 se menţionează că „membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială“.

Cineva a pus urmatoarea secventa pe blogul meu. Suna similar cu situatia de la Carpatica. Poti vinde pe bucati sau cu totul dupa ce provoci o prabusire a afacerii:

“ROMÂNIA FURATĂ
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Bancorex+un+faliment+prin+grija+statului

Trebuia ca cineva cu funcţie în stat să intervină pentru tine.
Întrebat dacă a primit telefoane pentru a acorda credite, Dan Pascariu răspunde: „Mai multe. Lucrurile astea nu se fac aşa, direct, dă-i un credit lui X. Lucrurile sunt mai subtile. Ţi se sugerează, vine cineva la tine şi-ţi povesteşte şi-ţi transmite mesaje”.

„Depunând garanție un televizor, luai credit o mașină, după aceea puneai garanție mașina și luai credit o casă, după aceea puneai în garanție casa și luai credit o fabrică. După aceea fabrica respectivă dispărea sau se închidea”, povestește Dan Pascariu, fost director al Bancorex.

Razvan Temeşan, preşedinte Bancorex, spune că, de fapt, furtul adevărat a început cu adevărat o dată cu închiderea definitivă a băncii. De altfel, susține că acesta ar fi fost şi scopul pe care l-ar fi urmărit cei care, intenţionat, ar fi provocat falimentul Bancorex: AVAB a preluat imobile din zone exclusiviste din Bucureşti şi le-a dat pe nimic.
Întrebată dacă au fost reevaluate activele Bancorex, Carmina Mircea, șef serviciu creanțe al AAAS, nu are un răspuns: „Nu știu să vă răspund la această întrebare. Nu cred că trebuia s-o puneți. Vă rog s-o tăiați la montaj!””

ETICHETE: , ,

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

8 Comentarii

stefan
19-05-2016 la ora 4:01 pm

Scuze dle Isar, insa Carpatica avea o rata de neperformante uluitor de mare… creditele de dinainte de criza. Inspre 80-90%, iar atunci era Carabulea sef. Cu parere de rau speculati inutil, Carpatica avea nevoe de capital proaspat, altfel am fi asistat la un faliment. Inca o dovada ca articolul dvs este viciat, Carpatica a fost aproape de a ajunge la Flowers, nu la Nextebank.

Pe urma, actionarii actuali (Nexte + Carpatica) sint institutii asupra carora nu planeaza nici un dubiu. Berd, banca germaniei de investitii ecc.

Vlad
19-05-2016 la ora 5:12 pm

Lucian, parerea mea e ca judecata ta e umbrita de resentimente vis-a-vis de intamplarea mai putin placuta care te leaga de BNR.

Asta e, toti gresim, e bine sa admitem lucrurile astea si sa nu lasam morbul resentimentar sa ne macine prin interior.

Parerea mea …

Eugen
19-05-2016 la ora 8:17 pm

Ați omis, se pare, un personaj care pentru merite deosebite în supravegherea Carpaticii a fost trimis, de către nepatatul berd, să-și arate priceperea fraților de peste Prut.

Rezultatele financiare raportate de Carpatica pentru anul 2015, indică o solvabilitate a băncii, la 31.12.2015, de 4,88, cifra care este, cu mai mult de jumate, sub recomandările băncii naționale și cu mult mai mica decât normativele si reglementările naționale și europene. Poate ne explică distinsii domni, Ștefan și Vlad, motivul pentru care BNR-ul nu s-a sinchisit să miște măcar un deget.

Cu toate că BNR-ul dorea devalorizarea Carpaticii, nu a indicat celor impuși la conducerea băncii acest lucru. Nu. I-a ales, pe spranceana, pe acei “manageri” care chiar dacă și-ar fi dorit să țină banca deasupra liniei de plutire, nu ar fi fost în stare.
Singură doleanta transmisă de banca națională si implementată de “menegeri” a fost mărirea organigramei si angajarea, pe salarii nesimțite, si a persoanelor recomandate de bnr.
Părerea mea…

Cel puțin o persoană care a comentat anterior, la acest articol, face parte dintre noii angajați cu pedigree.
Zic eu…, tot ca o părere…

stefan
19-05-2016 la ora 9:01 pm

Dle Eugen, era in curs o majorare de capital social. In prima faza (sfirsit de an) au fost atrase 11 milioane, mai apoi (mijloc de februarie) alte 100 milioane. In consecinta solvabilitatea a ajuns la 14% cca.

Nu vad ce deget ar fi trebuit sa miste BNR_ul in aceste conditii – oricum semnalele au fost clare deja pe parcursul anului 2015: actionarii BCC risca sa piarda tot daca nu e re-capitalizata banca.

Ce spuneti dvs cum ca BNR-ul ar fi dorit devalorizarea BCC e o enormitate…. de facto banca respectiva era deja in 2015 in faliment fara capital nou, si asta pt ca portofoliul lor de credite era un dezastru.

In fine, observ ca PNL-ul & asociatii traiesc un moment de stahanovism anti-capital, anti-bnr intemeindu-si perceptiile pe filozofii populiste & conspirationiste.

PS. Articolul de mai sus al dlui Isar este dezagreabil de subtire argumentativ, m-as fi asteptat de la un absolvent de universitati de top ca acesta sa vina cu date pertinente, nicidecum sa propuna un soi de pamflet scris in graba. De fapt nu e pentru prima data cind dl Isar iese in spatiul public cu pseudo-ariticole f subtiri.

Lucian
19-05-2016 la ora 9:26 pm

Spot on Eugen

Eugen
20-05-2016 la ora 8:31 am

As transpune, cu permisiunea dumneavoastră, ceea ce spuneti în următoarea situație:

Mediucul BNR, doctor intr-o mulțime de științe medicale, printre care și ATI, îl are, pe lista de pacienți, si pe numitul Carpatica.
Intr-o zi, datorită unei gripe (destul de serioase dar care nu ar fi trebuit să ridice mari probleme, părerea mea….), cei doi se întâlnesc, iar ca si tratament medicul îi aplica, pacientului, o lovitură în moalele capului. Observ că sunt violent. Nu. Nu, îi aplica nici o lovitură. Îl obligă să înghită o pastilă, fabricata in laboratoarele proprii, tratament care îl amețește foarte serios pe pacient.
Dupa ceva timp, văzând supracalificatul (scuze ca am omis””) ca pacientul, intr-un mod miraculos, da semne slabe de revenire din ameteala, îl cheamă și îi ideasa pe gat o altă pastilă, produsă si omologata tot în laboratoarele proprii, tratament care îl face pe pacient să intre în comă.
Distinsul medic, aclamat de unii și blamat de alti(numărul celor din urmă depasindu-l, din păcate, pe al primilor, si continuă să crească, părerea mea), își ține, sub supraveghere in sectia ATI, pacientul în comă, așteptând să vină un cunoscut al medicului cu un tratament miraculos, pe baza de plante, nemiscand nici măcar un deget in favoarea pacientului, aproape mort.
Intr-adevar în ceasul al 12-lea+1 a apărut un domn cu un tratament naturist, obținut de acesta de prin străinătate, tratament care inițial a făcut ca pacientul să deschidă foarte puțin ochii.
Nu vorbim despre intențiile salvatorului, care după părerea mea dorește doar să facă “trafic” cu organele muribundului, si nici despre moralitatea medicului, care nu există iar lipsa acesteia nu poate fi sancționată, conform legii. Nu. Vorbim despre lipsa de implicare a medicului, care în cazul de fata, după părerea mea, se numește malpraxis si ar trebuii pedepsit de organele statului, doar ca binecunoscutul medic, încă, este bine văzut de colegiul medicilor care cel mai probabil nu va lua nici o măsură, iar organele statului, din motive necunoscute muritorilor de rând, se vor face ca nu s-a întâmplat nimic, cel puțin acum. Poate așteaptă până se va incerca traficul cu organe al vreunui pacient străin, lucru care, cel mai probabil, nu se va intampla niciodată.

Capac …, sau sfârșit …, sau THE END!

Richelieu
20-05-2016 la ora 7:13 pm

In piața se vb ca Nicu deja are doua plângeri pe tema Carpatica…ba chiar a dat cu condeiul la D*A.
Si se mai spune ca NIcu mai apare si in carntelul lui Ilie. Ba mai mult se da peste cap ca sa il scape pe Costica….doar doar sa nu se ajungă la el.

Lucian Isar -
30-05-2016 la ora 6:02 am

[…] Praduirea Carpatica: cu management impus de BNR […]

COMENTEAZA