Octombrie 2008: Email-ul “neglijat” de Isarescu

21 octombrie 2016 • General

In Octombrie 2008, o serie de povesti urbane au fost lansate si mentinute de Isarescu pentru a da un caracter de veridicitate montajului media privind “atacul” si eroismul angajatilor, scenaristii “Wag the dog” ar fi avut multe de invatat.

Cum putini aveau acces la informatia reala si erau motivati in diferite moduri sa nu vorbeasca, propaganda lui Isarescu folosea aceste crimpee pentru a da o tenta de adevar scenariului.

Una dintre aceste informatii diseminate neoficial in media este legata de email-ul circulat intre trezorieri.

Toata presa, precum si ceilalti formatori de opinie la care are acces Isarescu, a aflat de acest email. Deloc surprinzator, nu au vazut si continutul email-ului ci au primit doar “relatarea” BNR asupra continutului.

Acest email a fost trimis de catre Presedintele din acel moment al asociatiei profesionale a dealerilor din Romania ACI Romania, Bogdan Mihoc, catre cei 10 trezorieri si reprezentantul BNR ( seful de serviciu Serban Matei pe care l-am mentionat anterior in postarile legate de telefoanele care au ajuns doar la 5 banci din 10). Pentru cine nu a urmarit discutiile pe aceasta tema nu este vorba de mine.

Textul email-ului poate fi gasit in baza opiniei.

Acest email face apel la Codul de Conduita al ACI Romania (traducere buna dupa cel international) care dezavueaza practica numita “market spoofing” care consta in manipularea pietei prin publicarea in pagina de fixing ( Robor in acest caz) a unei cotatii care este diferita de cea de piata.

Simultan email-ul face referire si la un accord realizat intre banci cu participarea BNR ( acord vechi de citeva saptamini la momentul evenimentelor) de a face din Robor un indice transparent si relevant prin obligatia asumata de bancile participante de a tine pret ferm cotatia din pagina Robor pentru 15 minute si pentru 5 milioane de lei pe fiecare scadenta cotata in pagina, practic o forma de “put your money where your mouth is “.

Toata presa, precum si ceilalti formatori de opinie la care are acces Isarescu, a aflat de acest email. Deloc surprinzator, nu au vazut si continutul email-ului ci au primit doar “relatarea” BNR asupra continutului.

Practic pentru a evita cotatii in afara pietei, bancile care formau pretul si-au asumat obligatia cu citeva saptamini inaintea evenimentelor de a cota preturi “live”, la care se putea tranzactiona in pagina de fixing Robor in intervalul de stabilire a nivelului de fixing, pentru a nu exista dubii privind legatura intre fixing si piata.

Din email reiese clar ca unele banci cotau in afara pietei, aratand cotatii scazute in pagina Robor ( pe placul lui Isarescu care incerca in fel si chip sa isi mascheze greseala de a scoate lichiditatea din piata) desi erau dispuse in cotatiile reale sa plateasca mult mai mult atat pentru a atrage depozite de la clienti precum si de la alte banci. Mai reiese si ca cele care tineau cotatii scazute in pagina o puteau face si ca sa ascunda ca aveau probleme de lichiditate.

Acest email, inteles gresit de catre seful de serviciu din BNR care l-a si primit ( exista circumstante atenuante deoarece era in engleza si facea referire la un Cod de Conduita, o conditie eliminatorie a examenului de certificare pentru un dealer simplu la o banca Comerciala din Romania) a fost rastalmacit si folosit atat pentru a acuza respectivul trezorier si Presedinte de Asociatie profesionala ( pentru a ii lua locul, cum s-a si intimplat dupa evenimente) dar si pentru a da credibilitate acuzatiilor de actiuni de manipulare a pietei si a cere ajutorul Consiliului Concurentei. Consiliul Concurentei a avut bunul simt sa il citeasca si sa il si inteleaga spre deosebire de mistificatorii din BNR, condusi de Isarescu.

Seful de serviciu din BNR a ajuns “erou” in BNR in urma mistificarii continutului acestui email si a traseului prin care i-a parvenit. Probabil ca in emotia care l-a cuprins contactand doar 5 din 10 banci care contribuiau la formarea Robor a uitat acordul mentionat in email la care a participat in calitate de reprezentant al institutiei BNR. Cand a aflat si Consiliul Concurentei ce a facut pentru a coordona actiunea celor 5 banci si actiunile “pe persoana fizica” Isarescu l-a promovat la FMI. La intoarcere nu a mai putut reveni in trezoreria BNR de emotia ca unele autoritati ale statului sa revada conversatiile telefonice stocate in dosare.

Email-ul contine si date reale din perioada respectiva si face mentiuni la conditiile dramatice de lichiditate dupa greseala de management a lui Isarescu.

Din textul email-ului am scos doar mobilul respectivului trezorier si semnatura.

Respectivul trezorier, Bogdan Mihoc atunci la Unicredit Romania, a fost singurul “obligat” de BNR (practic au facut presiune pe banca unde lucra deoarece nu aveau nici mijloacele nici motivele sa lucreze altfel decat pe sub masa) sa paraseasca sistemul in acel moment ( restul de 3 mentionati au cedat doar coordonarea (pentru vice) /managementul (pentru trezorieri) departamentelor de trezorerie, raminind in banci o perioada dupa evenimente) desi comportamentul lui a fost ireprosabil. Referitor la propria persoana am dezvoltat subiectul in interviul din Bursa.

Ulterior, la 4 ani de la evenimente ( intre timp a tacut si a terminat unul din primele 10 MBA-uri din lume) s-a reangajat ca si trezorier la alta banca, Volksbank, dar BNR din nou a “obligat” noul angajator sa il schimbe.

In cazul altui trezorier proeminent Florin Citu de la ING Romania, banca la care lucra a mentionat explicit in decizie la citiva ani de la incident, ca aceasta se bazeaza pe “divergente cu BNR”.


Hi everybody,

I’m trying to persuade you to use the ROBOR for the reason it was
created, to have a more reliable benchmark. I know that market nowadays
is illiquid, I know there are outstanding amounts to be received, I know
of all problems that you have because I have them aswell.

But I thought today that it is not helping anybody to quote 14 bid 50
offer level and then deal at anything between 30 and 100.
I talked to a few of you today, some I didn’t reach, some phone numbers
I don’t have (mine is 0722……)

Without any problem we can quote for the ROBOR our position, be it
15-35% or 50-70 or 100-130%. We all habe bigger ammounts to place or to
borrow and we cannot do it at the best level. Nowadays it’s a challenge
to even square a position longer then overnight. Worst that can happen
is to get 9 other banks giving you 5 mio RON at your bid, or have 9
other banks borrow at your offer.
If you don’t want to lend and are short, please don’t put 15% bid and
then bid in the market 50% or 90%

If you are afraid of the customers, don’t worry, they did find out the
market did raise as we compete more or less on the same cash rich
customers and trade deposits at 20-30 and 40% levels.

I know this will not bring liquidity back, it will not re-establish
lines or bring back the funds due to be received. But none of the
problems mentioned has anything to do with us quoting some real quotes
in ROBOR. Or if we can’t do that let’s just simply declare we can’t do
that, stop quoting for ROBOR and let the NBR calculate as they see fit.

Right now we’re just not doing anything but be afraid and don’t do
anything. I’m sure we can do it better

Thanks

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

14 Comentarii

AristotelCostel
21-10-2016 la ora 10:28 am

“unele banci cotau in afara pietei, aratand cotatii scazute in pagina Robor… desi erau dispuse in cotatiile reale sa plateasca mult mai mult atat pentru a atrage depozite de la clienti”

OK, băncile s-au trezit de dimineață cu stomacul gol de lei, erau dispuse să negocieze dobânzi fantasmagorice la depozite.

DAR, avocatul mafiei bancare, Mugurel Isărescu, a ieșit în presă și a spus că nu poate garanta depozite cu dobândă negociată, adică, exact ca ultimul țepar, le-a oferit băncile expuse putere de negociere în fața clienților, executându-i din nou pe deponenți.

Lucian Isar
21-10-2016 la ora 10:41 am

Nu era o situatie doar in ziua respectiva

Radu
21-10-2016 la ora 11:43 am

E clar ca a fost panica mare :). Si butonul de comanda a facut ce a facut si al doamnei Esca 🙂 Iar cei mici si neascultatori inca apasau pe butonase 🙂 Pai sa nu te enervezi pe ei si sa-i zbori ? :)))

Radu
21-10-2016 la ora 11:48 am

Robor o luase pe ogor :)) Striga lumea dupa el si nimic 🙂 Dar cine naiba i-a dat drumul ? 🙂

Radu
21-10-2016 la ora 12:00 pm

Zicea dl Marmureanu ca in Romania cutremurele din Vrancea sunt o ciudatenie inexplicabila fizic si matematic pt ca acceleratia creste cu cat te indepartezi de centru , exact invers decat in alte zone seismice de pe glob.Nici matematicienii de la universitati de talie mondiala nu au gasit o formula care sa explice fenomenul concluzia fiind ca pamantul nu stie matematica 🙂 Treaba e ca sunt in Romania si alte fenomene din astea stranii care produc ciudatenii matematice .Poate Robor e unul dintre ele daca tot crestea cum te indepartai de BNR 🙂

[…] Birchall – sa zicem -, aceasta nu ar fi o varianta buna? Eu vorbesc in ipoteza ca nu putem sa stim rezultatul alegerilor dinainte. Dar poate ca ma insel eu in naivitatea […]

[…] Sunt doua aspecte in e-mailul respectiv care merita discutate. Opinia lui Lucian Isar o aveti aici. […]

Lucian Isar
22-10-2016 la ora 11:23 am

Poate nu chiar in ordinea din titlu …

Radu
22-10-2016 la ora 11:28 am

Oda e oda , ordinea nu mai conteaza 🙂

Lucian Isar
22-10-2016 la ora 12:06 pm

Sa vedeti cum arata odele unui membru in CA BNR

Nea Ion
24-10-2016 la ora 9:25 am

Cati din BNR au ACI Dealing Certificate ?

…de fapt nici nu conteaza, reactia BNR fata de mailul respectiv nu arata doar ca nu cunosc The Model Code, arata doar panica

Mike L.
26-10-2016 la ora 9:21 am

Ati zis la TV ca o sa vorbiti mai pe intelesul tutoror oamenilor…de la o vreme.
Inteleg asa…ca pe piata valutara era o mare cerere de valuta…care ar fi dus la o devalorizare a leului.
BRM a intervenit cu foarte multi euro….pe care i-a vandut dar a tras in acelasi timp din piata lichiditatea de lei.
De aci criza pe ROBOR, ca nu mai erau lei.
E corect ce am retinut ?
Dvs nu ziceti nimic despre ce s-a intamplat pe piata valutara.
Cine cerea asa multa valuta deodata si de ce ?
Voiau sa isi repatrieze valuta sau era o operatiune din asta speculativa, cum zice domnu Isarescu ?
Erau straini care aveau depozite in lei aci cu dobanda mai buna ca in US si cand s-a stricat treaba in US au vrut sa plece inapoi cu dolari la un curs bun garantat de Isărescu ?
Aci spuneti-ne cum s-a intamplat, ca sa nu murim prosti.
Multumiri.

2products
13-01-2022 la ora 12:13 am

3parties

COMENTEAZA