Neseriozitatea Fiscala si impactul asupra PIB-ului Potential al Romaniei

14 noiembrie 2013 • General

PIB-ul Potential al Romaniei este o masura reprezentand cat ar fi PIB-ul Romaniei daca s-ar folosi deplin resursele disponibile, inclusiv capitalul uman.

Desi mix-ul de politici economice a fost inoportun, ritmul de crestere al PIB-ului potential in Romania ramane in jur de 4%. Exista numerosi alti economisti care il situeaza, dupa criza, semnificativ mai jos in intervalul 1-2%. Desigur exista si diferente in definirea acestuia.

Cresterea economica reala a Romaniei, gravitand in jurul acestui ritm de crestere potentiala de 4%, ar asigura convergenta bunastarii romanilor la media europeana.

Neseriozitatea Fiscala o definim ca un regim fiscal gestionat de resorturi politice care mentine o stare de incertitudine in ce priveste viitoarele masuri, momentul aplicarii si amplitudinea ajustarii.

Gradul de neseriozitate fiscala poate fi masurata ca si abatere (amplitudinea abaterii si intervalul de timp dupa care se realizeaza) de la programe de guvernare ori declaratii.

Cu cat intervalul de timp de la ultima declaratie pana la o decizie fiscala diferita este mai scurt cu atat neseriozitatea este considerata mai mare si mediul de afaceri perceput ca mai volatil si mai putin propice investitiilor.

In Romania gradul de neseriozitate fiscala este semnificativ, existand situatii in care diferenta dintre o declaratie si o masura fiscala care contrazicea declaratia a fost de sub o saptamana.

Nevoia de bani la buget pentru anul electoral 2014 primeaza iar partenerii juniori la guvernare nu pot decat sa gaseasca justificari legate de cat de mult s-au zbatut sa nu fie mai rau.

Mediul de afaceri se bazeaza pe declaratii si semnale legate de politica fiscala a statului atat in bugetele anuale precum si in planurile de investitii.

Zona de contact majora intre aceste semnale legate de volatilitatea fiscalitatii si ritmul de crestere a PIB-ului potential este reprezentata de investitii.

Dat fiind ca investitiile sunt menite sa se desfasoare si sa fie monetizate pe o perioada de timp indelungata, un regim fiscal neserios nu face decat sa diminueze apetitul investitional atat pentru innoire precum si pentru extindere ori dezvoltare de la zero.

Cu cat se investeste mai putin cu atat ritmul potential de crestere a PIB-ului Romaniei este tras in jos.

Practic un regim fiscal neserios afecteaza potentialul de dezvoltare si de crestere a bunastarii.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA