Mișcarea care dezvoltă economia României: Cum ajungem la TVA de 16%

28 octombrie 2016 • General

Publicat pe dcnews.ro

http://www.dcnews.ro/mobile/mi-carea-care-dezvolta-economia-romaniei-cum-ajungem-la-tva-de-16prc_520475.html

Cum ajunge Romania la TVA de 16%?

In pasi calculati si fermi. Nu doar cu intentii bune ci si cu masuri oportune pentru nivelul de dezvoltare al Romaniei.

Un prim pas este aprobarea initiativei PNL de aprobare a Directivei Europene nr. 1164/2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne.

Aceasta masura ar spori incasarile bugetare de pana la 4 ori, din zonele unde se practica erodarea bazei de impozitare si plimbarea profitului in afara Romaniei.

Mentinand stabilitatea fiscal bugetara, incasarile suplimentare permit investitii noi si reducerea de taxe de care sa beneficieze intreaga populatie.

Romania este o tara bogata dar plusul de bunastare este simtit cu greu de majoritatea cetatenilor in ciuda cresterii economice statistice.

Pentru ca bunastarea sa sporeasca vizibil Romania are nevoie de investitii majore si de reduceri de taxe.

Pachetul de investiti de 24 miliarde de euro pe parcursul a 4 ani, propus in programul de guvernare al PNL acopera exact zonele pentru care nu s-au gasit bani in 26 de ani nici din fonduri europene, nici de la buget, nici in sistem hibrid stat privat. Centura Bucurestiului, autostrada Iasi – Targu Mures, cele 900 de Casa Medicului, finantarea directiilor economice strategice, cele 8 spitale regionale sau cei 8 poli de dezvoltare sunt doar cate exemple. Finantarea hibrida stat-privat este cheia dezvoltarii Romaniei.

Reducerea taxelor pe munca astfel incat sa fie de 16% (per total) la angajat si de 16% (per total) la angajator si a TVA la 16% se poate face simultan cu incasarea beneficiilor investitiilor.

Taxarea profitului ramane la 16%, a dividendelor la 5% iar profitul reinvestit va fi scutit de impozit.

De ce nu ajung suficienti bani la buget incat sa permita intr-o tara bogata cofinantarea de investitii suplimentare si reduceri de taxe pentru toti cetatenii?

Pentru raspuns, sa decriptam ce spune un director din ANAF.

Ionuț Mișa, directorul general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF “a dat exemplu o companie din domeniul tutunului, care a achiziționat tutunul de la o altă subsidiară afiliată dintr-o țară membră la un preț foarte mare, pe care îl vindea în România la o marjă de profit extrem de mică”.

“Numai de la 5 companii care sunt în domeniul petrolului, retailului, tutunului și comerțului cu electronice s-au făcut ajustări de 87 milioane lei.” Sursa aici
https://m.antena3.ro/actualitate/avertisment-de-la-anaf-multinationalele-au-scos-aproape-un-miliard-de-euro-din-tara-382277.html

Hiperbolizand pentru exemplificare, ceea ce spune oficialul roman este ca daca pretul de vanzare a unei tigari in Romania este 5 unitati si pretul international este de 1 unitate, daca importul se face la 4 unitati atunci baza de impozitare in Romania se diminueaza de la 4 la 1 si se micsoreaza impozitul pe profit platit in Romania.

Aceste practici de erodare a bazei de impozitare sau de mutare a profitului Nu doar priveaza bugetul de venituri dar viciaza concurenta atat in interiorul pietei comune europene precum si in interiorul Romaniei.

Legea de transpunere a directivei nu face decat sa asigure ca firmele au parte de un spatiu concurential corect, ca firmele multinationale asigneaza cheltuielile acolo unde este just, economic si legal sa o faca si nu supra-incarca cu cheltuieli entitatile din Romania, ca anumite practici mentionate extensiv in rapoarte de control au parte de o reactie corecta.

Presa este plina de exemple de contracte fictive de management, de vanzari de active si portofolii de credite la preturi halucinant de mici, de credite intra-companie supradimensionate ca si volum si cost de dobanda, de jocuri legate de definirea sediului permanent si a entitatii controlate, de preturi de transfer.

Toate aceste exemple si multe altele se regasesc in Legea propusa de PNL pentru implementarea directivei.

Un tratament fiscal corect pentru toate companiile si toti cetatenii va permite in cazul unei economii bogate ca cea a Romaniei reducerea taxelor la 16%.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

Motanul Incaltat
29-10-2016 la ora 2:04 am

Nu se va realiza mare lucru pana ce toate tarile membre UE vor adopta aceasta Directiva. Inteleg ca termenul limita de transpunere e anul 2019. Dar chiar si asa, ar trebui eliminate off shore-urile. Aici e vorba despre cele din UE, caci spune: ” a achiziționat tutunul de la o altă subsidiară afiliată dintr-o țară membră la un preț foarte mare, pe care îl vindea în România la o marjă de profit extrem de mică” – deci subsidiara era o tara membra a UE, asa inteleg. Insa companiile mari, companiile multinationale pot gasi “supape” convenabile. Un off shore nu trebuie sa fie neaparat in UE. Spre exemplu, daca ar fi in Maroc sau in Mauritania? 🙂 Atunci situatia ar fi similara celei prezente deoarece compania ar declara un profit spre zero, diferenta ramanand in off shore-ul respectiv. Pe de alta parte, daca “Aceasta Directiva nu are nicio legatura cu cotele de impozitare a profitului. Acestea sunt decise de autoritatile locale” – sursa aici: https://florincitu.wordpress.com/2016/10/28/directiva-europeana-suport-pentru-planul-de-dezvoltare-propus-de-pnl/ atunci despre ce vorbim? Adica chiar si in interiorul UE poate fi o tara unde impozitele sa fie foarte mici si, deci, profiturile, acolo, foarte mari – mecanismul va functiona fara probleme deosebite. Uitati ce scrie si aici: http://blanculescu.ro/ce-semnifica-directiva-ue-11642016-de-stabilire-normelor-impotriva-practicilor-de-evitare-obligatiil . Deci daca autoritatile locale decid, intr-o tara, ca impozitele sa fie extrem de mici, e ok dupa aceasta Directiva. Atunci se va repeta ceea ce spunea domnul director de la ANAF, pentru ca acea companie va demonstra legal ca are o marja de profit foarte mica si bineinteles ca se micsoreaza impozitul pe profit platit in Romania.

[…] Mișcarea care dezvoltă economia României: Cum ajungem la TVA de 16% […]

Radu
30-10-2016 la ora 10:01 am

Cea mai importanta miscare care dezvolta Romania este rotatia catuselor pe incheieturile marilor corupti , sechestrarea averilor si recuperarea prejudiciilor .Din pacate , fara miscarea asta nici tva 0 nu ne mai ajuta .Si sa mai scada fiscalitatea aia pe munca daca tot ii platim mai degeaba pe aia care trebuie sa combata evaziunea si furtul.Si daca ne uitam pe statistici vedem ca avem un popor extrem de bolnav deci sanatatea si preventia ar trebui sa fie prioritate zero.Daca cineva o sa-mi spuna ca se poate construi o economie performanta cu oameni bolnavi si prost platiti o sa-i raspund ca e o gluma buna.Alocarea procentuala din Pib la sanatate e ridicola iar fara sanatate si educatie pun pariu ca mare lucru nu se va obtine pe termen mediu si lung.

Nocash=mai putina coruptie si evaziune.
05-11-2016 la ora 8:23 pm

N-ar fi mai simplu sa impozitam cifra de afaceri ….. iar cheltuielile persoane juridice in RO de exemplu cele cu combustibil la pompa ,cazare,piese auto,materiale se constructii sa fie facute no cash, doar cu card sau OP., inclusiv plata marfurilor destinate revanzarii.Alta masura ar fi ca la orice unitate de cazare cu mai mult de 5 camere plata serviciilor sa se faca doar cu Card sau OP.

3broomstick
13-01-2022 la ora 12:11 am

2intrusive

COMENTEAZA